Foto, Resor
comments 7

Berättande fotografi: att dokumentera en pizzeria

Sitter och blickar ut över mitt skrivbord mot ett vitt stadslandskap. Hör Nynäshamnsvägen i fjärran och håller på att tvätta i tvättstugan. Helt plötsligt är alla tvättider upptagna och jag har fått börja att tvätta på vardagsmornar. Inte för att jag egentligen har något emot det, då kommer jag ju också upp på morgonen och har tid att slå mig till ro vid datorn och skriva några rader här. Annars har jag haft svårt att ta mig upp efter USA, det började med jetlag och har slutat med att jag föll tillbaka i gamla rutiner. Men nu ska vi inte prata om det, nu ska vi prata om den fotokurs jag går och uppgift 1 som vi precis avslutat.

Som jag skrivit tidigare resulterade en tids slösurfande i att jag själv hittade, ansökte och kom in på en fotokurs i Berättande fotografi på Hellidens folkhögskola. Bara att komma in på skolor är ibland en bragd, likaså Helliden. Det var ansökan med personligt brev, referenser och arbetsprover varvat med personbevis och betyg som skulle in i pappers form innan ansökan ansågs komplett. Kursen löper nu på heltid/distans till slutet av maj.

Det har gått en månad och jag tänkte att det var hög tid att reflektera över första fotouppgiften. Vi har haft en mängd andra uppgifter som handlat om organisation och om att reflektera. Bertil, vår lärare är bra på att samla in blandade uppgifter och pytsa ut dem i lagom takt. Vi använder Googles appar Classroom, Photo och Hangout och är nog 25 stycken kursdeltagare (men jag vet egentligen inte exakt antal) så det har visat sig en utmaning att ge värdefull feedback tillbaka och inte minst sagt att få. En behöver ofta lära känna fotografen lite, för att komma på djupet.

Som du kanske kommit på vid det här laget handlade fotouppgift 1 om att fotografera en pizzeria. Något som kanske vid en första anblick låter enkelt. Men är det verkligen det? Tanken var att fotografera dokumentärt, dvs gå till en pizzeria, se vad en ser, dokumentera det och samtidigt hitta en kärna, en berättelse.

När 25 personer dokumenterar samma sak, blir det intressant. Hela helgen har jag kollat på bilder från en pizzeria, gett feedback och svarat på kommentarer om mina egna bilder. Det har varit utmanande att hitta historien hos vissa och hos andra har den varit glasklar. Att ha en röd tråd som är tydlig, som för berättelsen framåt, trots en dokumentär berättelse är ganska klurigt.

Några av de kommentarer jag har fått på mina bilder handlar om;

 • hur fint jag fångat stämningen
 • att bilderna ger en känsla av fart
 • att bilderna är lite mörka
 • att det är bra att jag inte har ljusat upp bilderna för mycket eftersom det är kväll
 • att jag använder bra och varierade vinklar
 • att bilden på betalterminalen är cool och sticker ut
 • att bilden på betalterminalen är snygg, men stör berättelsen
 • att jag har beskurit och redigerat för lite
 • att någon av matbilderna inte ser goda ut
 • att färgerna är mysiga och att det känns som ett mysigt ställe
 • att personen med hatt som går förbi utanför tillför något extra
 • att det är imponerande och extra utmanande att jag fotat i mörker
 • att närheten till personerna i bilderna saknas (närporträtt önskas)
 • att det är härligt att personerna i bilderna inte är det viktigaste utan att stämningen är central

Så, vad tycker du? Bra, dåligt och vad saknas? Annan feedback?

Angående redigering så kan jag tillägga att jag valde att inte göra min vanliga redigering som jag använder här till bloggen, utan att jag bara ljusat upp lite och lagt på ytterst lite kontrast. Det kan vara bra att veta, inför eventuell feedback.

Det här var fotouppgift ett. Nu går vi vidare till uppgift 2 som handlar om reflektion. Lämna gärna en kommentar. Det är roligt och utvecklande att få.

Ha en fortsatt fin tisdag. Nu ringde alarmet och jag ska springa ner i tvättstugan och hämta tvätten för att sedan pulsa fram genom ett tjockt vitt täcke på min väg mot jobbet.

Katarina

7 Comments

 1. Vilken spännande uppgift! Min första tanke när jag såg bilderna var känslan av att vara långt borta från de kvarteren jag normalt rör mig i.

 2. Kul läsning! Hur många bilder fick ni egentligen lämna in, är min första tanke?? 🙂
  Och min andra tanke, gud vad svårt att fånga en pizzeria, i kvällsljus och allt. Så jag håller med om stämningen. Tänker också att det kanske är med mening som matbilderna är ”enkla” och mer ”verkligheten” än att de ser supergoda och glamourösa ut?

  • Katarina says

   Ja det var detta antal. Ja alltså, jag har inte fixat ngt med bildern. Har ljusat upp lite där det har behövts och fixat vitbalans. Men i övrigt har jag inte städat bord eller så utan fotat det som det var.

 3. Det här är så roligt och tänk om man även hade kunnat få se de andras bilder?. Om jag ska försöka mig på någon form av feedback så allra först tycker jag verkligen att du har lyckats fånga stämningen, det känns som om man varit där. Jag gillar det mörka, det är kväll och november=mörkt. Nu vet jag inte hur uppgiften är formulerad men kan tycka att det är några bilder för mycket som inte tillför ngt nytt till historien utan är en upprepning. På samma sätt saknar jag typ två bilder i historien, någon som bakar/lagar pizzan och någon som äter den?. Kul uppgift!!

  • Katarina says

   Tack för den fina feedbacken. Har ungefär fått liknande feedback av de andra. Många vill att storyn ska vara om pizzabagaren, men jag brukar ofta inte ägna hen så mkt tanke att jag vill bygga en story om det. Hehe har bilder på
   När någon äter den men tog bort. ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.