Resor
comments 20

Mata en fågel ur handen – Lavskrikan

Jag håller upp handen och tänker att här får jag nog stå nu och blicka på en tom hand och smulor av kexchoklad. Men så säger det swoooosh och helt plötsligt sitter det en fågel i handen och blickar upp på mig samtidigt som den mumsar kexchoklad. Den sitter alldeles stilla och balanserar innan den flyger iväg och kvar bara är gunget i handen från när den lyfter. Snart följer nästa, och nästa, vem vet hur många lavskrikor jag lyckas attrahera med bara kexchoklad?En sak är säker, jag är med min kexchoklad snart populärast bland fåglarna i nationalparken.

Lavskrikan

Har du matat en fågel direkt ur handen någon gång? Jag trodde aldrig jag skulle finna det så fascinerande. Lavskrikan (Siberian Jay) är en relativt stor, liten fågel med brun och roströd fjäderdräkt, intelligent blick och ett nyfiket sinne. Att de så enkelt blir så tama, hade jag aldrig kunnat ana. Men med kexchoklad går det mesta, antar jag, och arten är känd för att söka sig till människor för föda.

Det var en stunds skratt och fascination från oss alla att möta en sådan tam fågel. Vi träffade på Lavskrikan i Fulufjällets nationalpark, i nordvästra Dalarna.

Katarina

lavskrika lavskrika

20 Comments

 1. Men jäklar! Orkar inte hur vackert detta är! Sitter med storögd tårad blick och bara: WOOOOOW!!!!

 2. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #42 | metoo, solros och nutid. | REAKTIONISTA

 3. Pingback: Njupeskär, trollskog och sagosnöflingor | Traveler's Edition

 4. Det här var verkligen en av höjdpunkterna från dagarna i Dalarna. Så otroligt magiskt att ha en så fin fågel i handen. Underbara bilder allihopa, men det vet du redan att jag tycker <3

  Nästa gång får vi åka till Mörkret och försöka mata en Vrålsvart Rövtofs!

  • Katarina says

   Hahah den där rövtofsen alltså ??? bästa ever.

   Ja det vet jag att du tycker. Älskade fågeln också. Så vacker.

  • Katarina says

   Haha. Färgmatchad. Precis vad jag tänkte när jag packade min väska. Nånstans där ute kommer jag möta en lavskrika. Måste vara redo.

 5. Älskar de där fåglarna så mycket alltså! Och vilka jäkla bilder du fångat – så himla, himla härliga. Tittar om och om igen och fnissar och blir alldeles varm inombords.
  Vet du – jag har satt upp talgbollar utanför ladan nu och det är en riktig festparad av djur där – nötskrikor (ser ju typ ut som kusinerna på fjället, fast blå), ekorrar och talgoxar (mina favvisar). Jag kan sitta hur länge som helst och titta på dem, så himla underhållande!

  • Katarina says

   Ja men sååå härliga djur.

   Åh! Smart grej, nu kan du göra en liten ekorre tam som vi kan hänga med. Bästa djuret!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.