Resor
comments 9

En Brittsommar-morgon i Särna

Jag vaknar och klipper med ögonen. Ser solen strila in blygt genom fönstret och sträcker mig efter iPhonen för att titta på klockan som visar halv nio, för mig sovmorgon numera. Jag snabbar mig upp och drar på mig kläderna. Äntligen är jag ute i naturen och får chansen och springa ner till vattnet i morgonljuset. Bara att få vara vid vattnet, mitt här, jag kommer aldrig glömma.

Brittsommar

Imorgon har Britta namnsdag och runt hennes namnsdag brukar vädret bli varmare, det vi kallar Brittsommar. Så är det inte direkt i år även om solens strålar värmer. Men morgonens solstrålar värmer mitt hjärta precis som det brukar vid den här tiden, min favorittid på året. Det är nu jag fyller år, den 10e oktober för att vara exakt och minnen från förr när brittsommar verkligen fallit in har etsat sig fast i hjärtat. Jag minns höstdagar där jag swishat fram över Smålands vidder på min cykel i bara t-shirt, med vinden i året och en ljum känsla mot huden. Jag antar att det ofta är vi från södraste av södra Sverige som upplevt Brittsommar, för här i norra Dalarna idag är det bara 7 grader.

Men det är ändå något särskilt med ljuset ljust nu runt de här dagarna även här i norra delarna av södern. De sista varma strålarna innan vinterljuset kryper in värmer, en känsla att spara inför kalla vinterdagar. Som bomull kring hjärtat, som mamma brukar säga när hon serverar marängsvissen vid jul, precis så gör ljuset vid Brittsommar med själen, sakta tränger sig in och lindar ett tjockt lager av ljus och värme runt den. Ljuset, det bästa i naturens skafferi, helt gratis.

I Kattas skafferi gömmer sig guldet. Att vakna på morgonen, vandra ner till sjön, känna värmen mot ansiktet och den gungande sjön under fötterna till toner av Brittsommar, är kort och gott livet.

Katarina

9 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.