Resor
comments 4

Lettlands Östersjöstränder

Reklamsamarbete mellan Latvia Tourism, Nordic TB och Storytravelers under kampanjnamnet #LatviaRoadTrip

Det råder nog något slags kärleksförhållande mellan mig och stränder. Lite som mitt förhållande till kladdkaka. Rätt som det är knackar det på och jag bara måste ut och känna sanden silas mellan tårna, saltvattnet göra håret sådär torrt och trassligt och fylla lungorna med doften av tång och hav. Som ett ljuvt sockerberoende finns det där, det där strandberoendet.

Stränder i Lettland

Det känns lite som att jag börjat känna Östersjöns stränder ganska bra med en veckas roadtrip runt Skåne och två veckors roadtrippar runt både södra och norra Lettland. För i Lettland finns lite av allt, vild och vit karg sandstrand, rosa och hård till sammetslen vit tropisk badstrandliknande sandstrand. Något för alla.

Här är mina tre favoriter.

Stränder i Lettland Liepaja

Rosaskimrande vit sammetslen sandstrand i Liepaja

 

I den lilla mysiga staden Liepaja, långt söderut, finns den gigantiska Liepaja Blue Flag Beach. Med sina 80 m i bredd och 8 km längd finns här nog sand så det räcker till alla. Stranden, som jag och Helena slår oss ner en stund på finns inom promenadavstånd från Liepaja centrum.

Här finns mat och toaletter med anpassning för de som behöver, en fantastisk grön park, mycket gott kaffe! och monument över de fiskare som dött ute på havet. Lite av varje med andra ord.

Stranden är lite mer än bara en strand och lite mer som ett ställe att hänga på mest hela tiden. Personligen gillar jag de ödsliga och karga stränderna där de vindpinade träden hänger ner över kanterna. Men om man ska prosecco-strand hänga med tjejkompisarna eller familjen är denna strand dit du vill åka.

Läs mer om stranden här.

Stränder i Lettland Liepaja

Med väl ingågna gympisar och en take-away kaffe, klarar man nog allt skulle jag tro?

Stränder i Lettland Riga

Kargt och dramatisk vid Jurkalnes strand

 

Jurkalnes strand ligger ganska nära Pilsbergu Krogs där man kan ta sig en bit mat och promenera det korta avståndet ner till stranden genom vacker tall och granskog.

Det är just tallen och granen som utmärker sig vid Jurkalne. Med vindpinad lutning på talarna från en stormig Östersjö är Jurkalnes strand sådär dramatisk vacker en bara kan önska en strand vara.

Längst ut på västra flanken i mitten, norr om Liepaja finns Jurkalne. Som en försvarare av Lettland mot Österjön, på något vis, förklarar det kanske också det karga, det luggslitna och all erosion som pågår här. Stranden eroderar flera meter om år, sägs det.

Stranden passar mest alla. Det är enkelt att ta sig ner till stranden via trätrappor och det finns parkering ganska nära. Passar fotografen, äventyraren och småbarnsfamiljen.

Läs mer om Jurkalnes strand här.

Stränder i Lettland Jurkalne  

Saulkrastis vita sanddyner

 

I norra Lettland hittar du pärlan Saulkrasti och dess vita dyner. I mina ögon lite mer rosa än vita, och långt mer magisk än en enkel vit strand. Namnet kommer från vit sandsten, då sanden är hårt packad som den.

Här leker vi en stund, fotograferat och hoppar i det kalla vattenbrynet, för ack det är ju bara maj, när jag är här.

Vid Saulkrasti finns en fyra kilometer lång vandringsled där du kan se Lettlands typiska strandlinje.

Läs mer om Saulkrasti här.

Katarina

Stränder i Lettland saulkrasti Stränder i Lettland saulkrasti

Denna resa görs i samarbete mellan Latvia Tourism, Nordic TB och Storytravelers under kampanjnamnet #LatviaRoadTrip – Explore Latvia slowly

Text, bild och åsikter är som vanligt mina egna.

#LatviaRoadtrip #EnjoyLatvia

4 Comments

  1. Pingback: Back to Latvia with #LatviaRoadtrip and Storytravelers - NordicTB Collective of travel influencers and digital storytellers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.