Resor
comments 16

Från Stockholm till Lökskär – Åland

Åland välkomnar oss med sol, skimrande vatten, ett blomstrigt Mariehamn och en ensam ö vid namn Lökskär.

Gårdagen, från Stockholm till Lökskär. Några timmar, några klockslag.

Kl 6. Första dagen på semestern och jag vaknar tidigt. När en vaknar tidigt och ger sig av belönas man med den bästa fotopresenten. Morgonljuset. Morgonljuset över ett nyvaket Stockholm är som två presenter i en.

Kl 8 i Stockholms skärgård.

Stockholma skärgård är flera båttimmar lång och vi äter båtfrukost och tittar på vackra fyrar. Vi får vänta på frukost då vi, som inte är båtrookies tänker att men frukostplats får man väl, för att inse till vårt förtret att på Viking line bokar visst alla frukost. Obviously.

Att boka en hytt är nödvändigt enligt Sofia och jag är beredd att hålla med. Resan till Åland tar ca 4-5 h och spenderas bäst i gott sällskap, med en skirande skärgård och lite slösurf.

Kl 14 finsk tid anländer båten i Mariehamn där vi tar en taxi för 100 kr till centrum. Vi ser framför oss en lugn lunch på ett mysigt fik Sofia besökt tidigare och att handla lite för våra dagar på Lökskär, men kommer till ett cafe med 15 personer i kö. Ungefär nu konstaterande att det går inte alltid som en tänkt sig.

Kl 16 är vi färdighandlade och redo för bussen. Så är också paketet någon lagt till busschauffören att ta med.

Kl 17 är bussen framme i Hummelvik efter en massa landsbygd och båtfärga (med buss) och blir hämtade av Tom som äger Lökskär tillsammans med sin pappa och farbror. Tom berättar om Ålands skärgård, om ålänningarna och om hur det går till när man äger en egen ö. Vi lyssnar med stora öron.

Båten från Hummelvik (Toms) tar 7 minuter och vi möter vår egna ö, Lökskär.

Hej hej Lökskär!

Kl 18 slår vi oss ner på klipporna och njuter av sommarvärmen. Av hur annorlunda det känns att vara ensam på en ö. Har man ens varit det förut?

Kl 20 slår serveras hemlagad pasta som en odrägligt fin zeta reklam och en tänker att livet från och med nu alltid bör spenderas på en egen ö till toner av havet och dofter av Åland.

Kl 23. Solen är på nedgång och vi vaknar till liv. Vi vandrar runt klipporna och fotograferar Fantasiresor-ljuset tills vi tröttnar och kryper ner i soffan, till en omgång av Risk och tråkigt omöjliga frågor och en gnutta tur.

Tack Åland. Nu måste jag kila för att laga lunch med Jeanette och väcka Sofia från hennes powernap.

Ha en fin söndag!

Katarina

16 Comments

  • Katarina says

   Haha stalker! Flyg hit på två
   Minuter så dricker vi cava och badar i det iskalla vattnet!

 1. Åh så jäkla fint! En egen ö! Och vilka bilder du har tagit. Så mysig resa att jag smäller av! Hoppas att ni bara njuter järnet!

  • Katarina says

   Haha ja. Jajamen. Man kan hyra sin egen ö! Det passar ju oss ensamvargar perfekt. Bruset försvinner. ☀️

 2. Åhhhh. Fint att läsa om – och se på! Så bra att ni fick sån tur med vädret. Och jag vill också (och borde pga så nära!!!) besöka Åland.

  Älskar att ni bokade en hytt trots att ni åkte på dagen, haha. Och frukosten, ja kanske om man stiger på sådär på morgonen att man bör boka. När jag åker nattfärja har jag aldrig bokat och alltid fått plats! 🙂

  • Katarina says

   Nej alltså sofia sa också att hon alltid fått plats därav förvåningen.

   Klart du ska hit. Billig och kul semester.

   Japp. Hytten var billigare dessutom. ?

  • Katarina says

   Grrrlsen hälsar tillbaka! Så mysigt och peppigt här. ❤️

  • Katarina says

   Vi har haft det underbart. Vi tog en kort tur. Så nu står vi vid bussen i Hummelvik och är på väg hem. ❤️

 3. Vad mysigt! Maken har haft ett par öar längre ut här i skärgården så här har vi varit mycket. Och just tagit båten från Hummelvik och till Lappo, där vi hade ett ställe- dock ingen egen ö. Men de fanns längre ut.
  Förstår att ni haft det härligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.