Europa, Resor
Leave a comment

Roam like at home – Gratis internet när du reser i Europa (EU)

Så var det här! Det där gratis internetet i telefonerna i Europa (EU). Äntligen! Som den europeiska befolkningen har väntat!

Gratis internet i Europa (EU)

Från och med juni 2017 är det äntligen avgiftsfritt att surfa på mobilen inom EU, och att ringa och smsa såklart!

Kortfattat betyder den nya regeln vid namn ”Roam like at home”  att när du är på resande fot i ett EU land så använder du ditt vanliga abonnemang, betalar samma pris som du alltid gör (hemma) för surf, att ringa och smsa.

Obs! Endast EU – länder. Vid skrivande stund, 28 medlemsländer.

I Lettland har du bra uppkoppling på de flesta ställen, perfekt när du roadtrippar.

”Roam like at home”

 

Från europa.eu –>

The EU ”roam like at home” rules mean that when you use your mobile phone while travelling outside your home country in any EU country (in this case the 28 EU member states) you don’t have to pay any additional roaming charges. You benefit from these rules when calling (to mobile and fixed phones), sending text messages (SMS) and using data services while abroad.

You pay exactly the same price for using these services when travelling in the EU as you would if you were at home. In practice, your operator simply charges or takes your roaming consumption from the volumes in your domestic mobile tariff plan / bundle.

If you have a contract with a mobile operator which includes roaming services it will automatically be considered as a roam like at home contract. The default option for all new mobile contracts with roaming services will be roam like at home.

Läs mer på –>  europa.eu. Bland annat finns en ”Fair use policy” som kan vara bra att sätta sig in i om man reser mycket och nästintill ”bor utomlands”.

Where to next?

Såhär har det funkat för mig som har Telia

Jag bytte abonnemang från 3 till Telia i april och fick tillgång till denna nya regel direkt och har efter det rest två gånger och passerat tre länder i Europa; Lettland, Frankrike och Italien.

Jag kan glatt meddela att det för mig fungerat felfritt hela tiden och att jag till största del haft bättre uppkoppling (4G) och teckning än det gratis wifi man ofta har tillgång till på hotell, bensinmackar osv. Jag använder telefonen som GPS och också funktionen internetdelning till min dator för att ladda upp bilder i bloggen och arbeta från den.

När jag har landat och har passerat landgränser har jag fått ett sms men solklar info om hur det funkar –>

 

Så, vad väntar du på? Ut och res i Europa och ”Rome like at home”.

Katarina

Disclaimer – > Äntligen vilse ansvarar inte för att det fungerar på samma sätt för dig utan du behöver själv ta reda på vad som gäller för ditt abonnemang och för det landet du reser till. Observera att det i dagsläget gäller länder inom EU.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.