Fototips
comments 5

Fototips: Praktisk objektivhållare till väska

Jag har alltid drömt att vara en minimalistisk praktiker. En såndär som har en lösning på allt. Som man kan fråga om hjälp med minsta lilla och som bara slänger upp en rulle tejp ur bakfickan och fixar biffen.

Dessvärre, har jag aldrig varit en sån person.

Det har tagit mig många år att bli bra och snabb på att packa inför en resa, att snabbt kunna packa ner kameraväskan och ge mig ut på tur utan att någon behöver vänta på mig. Mitt senaste problem har varit detta eviga upp och ner packande av objektiven under själva fotandet. Sofia har hört mig och Helena svärande säga ”Tar du 70-200n, eller lämnar du den i bilen?” ungefär tusen gånger. Med himlande ögon har Sofia redan hunnit fota det hon vill fotografera medan jag och Helena mest packar upp och ner väskan.

Men detta problem har nu fått en lösning! En lösning som har testats på vintervandring i de Schweiziska Alperna med beröm godkänt. Prylen håller vad den lovar.

Foto: Malin, Stuudio Huusmann

På bilden ovan har jag objektivhållaren på vänster axel med ett 35 mm rakt upp. Hållaren och fästet säljs separat eller tillsammans. Jag har också haft min 70-200 i hållaren, hängandes nedåt, vilket fungerar utmärkt trots tyngd.

En objektivhållare från Peak Design

När jag och Sofia var på äventyr för att köpa henne en ny kamera till svindlande Svalbard fotografering passade jag på att testa nya kameraprylar. Var på jakt efter saker som underlättar fotograferingen. Har blivit så trött på att kamerabandet runt och inte fungerar praktiskt, bara är snygga och för att man ska ska kunna byta objektiv hela tiden måste ta av sig kameraväskan och packa upp den.

Killen på Scandinavian visade mig då Peak Design och deras utbut av band och andra tillbehör. Ögonen föll snart på objektivhållaren och måste säga att jag nästan inte trodde mina ögon där och då. Finns den här prylen på riktigt och vart har den varit hela mitt kameraliv?

Objektivhållaren fungerar som så att man spänner fast den på en väska eller i ett bälte. Det passar egentligen vilket som då man slutar den runt och skruvar åt. Hållaren hänger sedan kvar trots hög tyngd.

Hållaren har plats för två objektiv, ett uppåt och ett nedåt. Hållaren är roterbar så man kan ha objektiven åt sidorna också. På bilden ser du hur jag har ett litet 35 mm uppåt. Jag testade att ha mitt 70-200 mm hängande nedåt och det fungerade alldeles finfint och var inte i vägen. Jag har en ganska stor Sigma 70-200 f/2.8, vilket är större och tyngre än Canons motsvarighet. Om du följer mitt exempel behöver du troligen ett ganska långt kameraband så du kan ha det runt hållaren och inte över.

Smarta funktioner

  • Hållaren har rum för två objektiv, ett upp och ett ned. Eftersom man skruvar på objektivet precis som på kameran så sitter också objektivet tryggt och säkert och det är ingen risk att objektivet trillar av hållaren.
  • Hållaren går att rotera genom att man drar hållaren utåt och vrider en fjärdedels varv. Det blir då lättare att skruva i objektivet eftersom man då ser ringen och inte behöver ta av sig väskan under proceduren.
  • Man kan också ta bort objektivhållaren och endast fästa med en vanlig stativplatta som följer med hållaren. Den har jag nu ständigt på kameran så kan man istället för objektiv fästa hela kameran i hållaren. En bonus är att plattan är universal och fungerar till mitt stativ samt till Peak designs kameraband.

Kolla film här för att lära dig mer om fästena och objektivhållaren. Fäste och hållare kostar 899 sek i paketpris, vilket är ganska mycket, men hållaren är av bra och hållbar kvalité och klarar de tuffa krav jag har när jag reser. Obs stativplatta som gör att du t ex kan fästa kameran i fästet/hänga den från höften eller från väskan följer inte med i detta kit. Jag äger också Peak designs kamerarem och med den följer stativplatta med.

Katarina

 

 

5 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.