Fototips
comments 16

Fototips: Låt andra fotografera ditt porträtt

Kommer du ofta hem från resor och tänker ”Varför i sjutsingen har jag tusen bilder på Eiffeltornet, men jag är inte med på en enda bild själv” eller allmänt känner att du gärna skulle vilja ha mer porträtt tagna av dig själv? Släpp då kameran och agera modell.

Foto av Rania Rönntoft, Rowantree.se

Släpp kameran och agera modell

Tisdagstipset denna vecka blir av annorlunda karaktär. Nämligen tipset att släppa ifrån sig kameran och agera modell.

Jag är rätt bra på att lämna ifrån mig kameran och be någon annan ta över. Till skillnad från många fotografer som ofta säger ”Jag trivs bäst bakom kameran” så stämmer inte det på mig. Jag vill gärna bli förevigad och ofta. Kanske är det blogg-genen, kanske är det den egenkära – genen, vilket som så är det ändå bra att lämna över kameran då och då.

Foto av Rania Rönntöft, Rowantree.se

Foto av Linnea Håden, linneahaden.se (Ordningen och lugnet) 

Vad har en att förlora?

Egentligen ingenting. Att bli fotograferad av någon annan är utvecklande och skapar mervärde för den som får möjlighet till porträtt till sin portfolio och den som agerar som modell som får öva att bli bra på bild. Om inte annat blir du några profilbilder på facebook rikare.

Foto av Katta, Bucket life

Lär upp någon annan

Om man som jag ofta har med mig personer som inte kan fotografera eller som, ja, enbart kan trycka på en knapp så finns det enkla knep att ta till för att öka chansen till ett bra foto.

Ställ in bländare, slutare och iso i förväg. Se till att slutartiden är på 1/250 sek eller snabbare när du ställer in och visa sedan den som ska ta över hur den ändrar slutartiden. På så sätt finns god marginal för en långsammare slutartid om den som tar ditt porträtt behöver släppa in mer ljus.

Jag skulle däremot aldrig använda auto och framför allt aldrig använda iso- auto på grund av att jag gillar underexponerade bilder.

När du ställt in kameran lär sedan ut hur man håller kameranMeddela vilken typ av porträtt du vill ha taget, hel eller halvkropp, motljus osv och förklara enkelt förutsättningarna för den miljö ni fotograferar i.

Ta sedan en testbild och ge feedback på kompositionen.

Sist men inte minst, ställ in kameran på seriebildstagning på låg hastighet. Tala om för personen att du tänker gå fram och tillbaka och att den kan ta flera bilder för att fånga en som är rätt. När du promenerar, försök att le, skratta och överdriva och släppa loss.

Bilderna kommer bli bättre och bättre ju mer du övar som modell. Är du van modell eller behöver du som jag alltid påminna dig om att vara med på bild?

Hoppas du gillade dagens tisdagstips. Plita gärna ned tankar nedan.

Katarina


Följ gärna Äntligen vilse på Bloglovin för regelbundna uppdateringar om foto och resor. Jag finns också på Facebook, Instagram och Twitter.

Foto på mig av mamma, upplärd av mig.

Foto av Rania Rönntoft, Rowantree.se

 

Foto av Ulrica Hållén, Hus30.se

 

16 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.