Europa, Mat, Polen, Resor, Stad
comments 16

9 matiga tips till Warszawa

En guide till mat i Warszawa i samarbete med Polska statens turistbyrå och Warsaw Tourism Organisation genom Nordic TB.

I denna matiga guide till mat – Warszawa hittar du sammanfattade tips, med info och länkar längst ner i inlägget.

Polsk mat – trendig, tung och tilltalande

Nom nom. Vi sitter alla samlade runt ett bord, likt julafton och första rätten är på väg in. Det vattnas i munnen när jag ser den, så hungrig är jag och ivrig att få testa polsk mat igen.

warsaw_food-14warsaw_food-41

Solec 44, adress ul. Solec 44

Rödbetssoppa, grisfett, en shot vodka och den ljuvaste choklad

Magen kurrar på alla som sitter runt bordet och tålmodigt väntar på maten. Vi är trötta efter att ha gått upp tidigt, för tidigt, för att hinna till flyget och efter att ha haft en aktiv morgon med förare av en kommunistisk liten familjebil, den allmänt kända och kära Ladan. Först innan maten rullar en vodkashot in. Förbryllad tittar jag på den, ska jag ta den på fastande mage? Ja tydligen. Sofia ser uppgiven ut och noterar ”Tar jag den, då somnar jag nog”.

Så jag gör det, tar vodkan och tänker att i värsta fall så kan jag ta en eftermiddagslur på hotellet lite senare. Den brinner i halsen när den rinner ned men sakta infinner sig en en lätt och rund eftersmak.

En välsmakande rosa rödbetssoppa följer efter vodkan, till det surdegsbröd och gris fett. Jag hoppar grisfettet men tar girigt brödet. Brödet har en liten sur smak som passar med rödbetssoppans lite sötare smak. De andra tjejerna ser lyckliga ut efter att ha fått något att äta och formligen skrapar kanterna på skålen. Nästa soppa trillar in, en mycket sur sådan, så sur att tungan krullar sig och blir sträv. Den påminner mig om hemma, om all fermenterad mat, om maten min sambo brukar laga. Den känns hemtam på något vis.

En promenad senare når vi nästa restaurang, lite hippare och modernare Solec 44. Restaurangen ligger på gatan Solec och är helt logiskt döpt efter adressen. Den ungdomliga känslan som infinner sig talar om att detta lika gärna kunde varit en restaurang på söder i Stockholm. Här äter vi mer fermenterad mat. Ost, rädisor och pepparot serveras i ett enda virrvarr upplagt på en planka. Guiden presenterar maten så otroligt innerligt och från hjärtat att jag blir lite full i skratt när hon aldrig slutar prata. Det märks att hon brinner för det hon gör och att hon är påläst. Under fyra timmar pratar hon non-stop om mat, Polen och varför polacker gillar den mat de gillar.

warsaw_food

Bibenda, adress ul. Nowogrodzka 10

Apelsin, rödbetor, halloumi, sallad och nötter, en kombination jag inte testat innan. Jag ler när jag äter den, för det är mat som man ler när man äter. Att apelsin och rödbetor kan smaka så gott tillsammans. Jag funderar på blandningen. Jag funderar på varför jag inte testat innan. Maten får mig att tänka på livet, på njutning, lättja och att unna sig. Just mat är så viktigt och starkt kopplat till känslor och sinnen. Den symboliserar gemenskap och får oss att diskutera. ”Det här var gott,”, ”Det här var inte gott” ”Den här bakelsen är döpt efter Napoleon” ”Har du någonsin ätit såhär sur soppa?” ”Fermenterad mat, heter det det på svenska?”. Den får oss att känna, att bli sams om vi är ovänner, att skratta, att le, att rynka på nästan och att bli mätta. Som samtalsämne är den viktig, för att förena oss och ta oss genom svåra tider. Polen, liksom Sverige har genom tiderna varit ett fattigt land och tidigt 1900 – tal när skördarna var klena, fick man därför lära sig att ta vara på den mat som erbjöds. På så vis har rovor och fermentering blivit en viktigt del av matkulturen i båda länderna.

warsaw_food-42

Wedel ul. adress Szpitalna 8

Polsk matkultur och fermentering

Egentligen är fermentering ett finare ord för jäsning och har använts sedan bronsåldern för att konservera mat. I Sverige har vi surströmming som blir till genom jäsning och som får oss att rynka på näsan, även fast vi inte testat det, bara av att hört talas om det. Men mat som också kommer till genom diverse fermenteringsprocesser är filmjölk, isterband, kakao, saltgurka och surkål, livsmedel som de flesta av oss äter eller kommer i kontakt med dagligen.

För Polen är fermenterad mat djupt rotat i den polska matlagningen med t ex saltgurka och kål. Till lunch och middag äter man gärna tre rätter där soppa, t ex barszcz, rödbetssoppa eller żurek, soppa gjord på fermenterat rågmjöl med ett ägg. är en populär förrätt. Pierogi, små fyllda knyten är en vanlig huvudrätt där den vanligaste heter ruskie och är fylld med ost/lök. Men när du ändå befinner dig i Polen varför inte passa på att smaka något mer äventyrligt som smalec, friterat grisfett med svål eller flaki, kryddad komage? Om ni som jag istället för kött har en dragning till sötsaker så testa szarlotka, en äppelpaj som serveras varm med vaniljglass.

warsaw_food-14warsaw_food-52 9 matiga tips till Warszawawarsaw_food-51 warsaw_food-53warsaw_food-16

Kieliszki na Próżnej adress Próżna 12

warsaw_food-22

Viktiga matkvarter i Warszawa

Förra året spenderade jag en dag i Warszawa, boendes på gatan Nowy Świat. Föga anade jag då att jag hamnat mitt i den kulinariska smeten. Det var med glädje jag såg vegetarisk mat runt varje hörd, cafeer och mysiga butiker. Det gör en vegetarian extra varm om hjärtat när den vegetariska burgaren räknas som huvudmålet och det inte ens finns kött på menyn. Så vegetarianer, titta gärna åt Warszawa, här finns ett ordenligt utbud!

Warszawa har förrutom ett generöst utbud på vegetariskt och vegansk mat även känd för att de har mjölkbarerna kvar. Förra året besökte jag en till frukost. Just mjölkbarerna har bra prisvärd frukost/lunch och husmanskost och går att hitta runt om i Warszawa.

Området att titta närmare på

  • Gatorna i Gamla Stan och på torget är fullproppade med restauranger och uteserveringar.
  • Längs med gatorna Krakowskie Przedmieście och Nowy Świat finns restauranger med vegetarisk utbud och charmiga cafeer.

För att läsa mer om Warszawas matkvarter, kika här.

 warsaw_food-12 warsaw_food-50warsaw_food-13 warsaw_food-54

9 matiga tips till Warszawa

Polen har varierande mat med ett stort utbud av restauranger med hög kvalité till ett bra pris. Här nedan följer 9 tips på ställen att besöka av olika anledningar beroende på vad du är intresserad av. Jag har inte skrivit ut priserna mer än på de dyraste restaurangerna.

Vi börjad vår weekend med en tur med Eatpolska foodtour. Det kostar 219 zloty, ca 620 sek om du vill ta samma. Turen ger en bra start på en weekend, där man får testa sig genom olika delar av den polska matkulturen. Den ger en förståelse för vad man äter och varför det smakar som det gör. Under turen besökte vi fyra restauranger och testade två soppor, ost och charktallrik, två huvudrätter och efterrätt. Turen tar ca 4 timmar.

Klassisk polsk mat

Kamanda Lwowska, adress – ul. Foksal 10

På Kamanda Lwowska serveras traditionell polsk mat. Här blev en favorit rödbetssoppan och det goda brödet.

På menyn var Luksusowa vodkaSmalec, grisfett med bröd och fermenterad gurkor, Barszcz ukraiński, Ukrainsk rödbetssoppa och sist men inte minst Żurek, en sur soppa med korv och hårdkokt ägg.

Specjaly Regionalne Restaurant adress Nowy Swiat 44

Specjaly Regionalne serverar traditionell polsk mat. Till utseendet en klassisk turist-restaurang som vid en närmare anblick har mycket god mat. Vi låter kyparen komponera tre rätter och äter klassiska pierogi och äppelkaka till efterrätt.

Wedel ul. adress Szpitalna 8

Ett café i den fantastisk Art deco stilen som också finns hos cafeerna i Prag. Gammelromantiskt, central-europeiskt och modernt, på samma gång.

Hos Wedel drack vi vår efterrätt, underbar flytande choklad, Jedyna.

Barrunda med wpt1313, Warsaw by Night

Vi åkte på en guidad pubtur med wpt1313 kallad Warsaw by Night. Guideföretaget kör runt i gula taxibilar i gammal stil och har diverse rundor man kan ta del av. Just Warsaw by Night är en klassisk barrunda, man åker runt och dricker en öl eller i vårt fall traditionella drycker. Jag testade en drink som smakar som äppelpaj och en som nutella. Helt i min löjliga tonårssmak med andra ord.

Modern polsk mat

Solec 44, adress ul. Solec 44

Solec 44 har Stockholm söder atmosfär med fermenterade grönsaker i burkar, minimalistisk rustik inredning och snyggt upplagd bricka. Restaurangen är döpt efter adressen den finns på.

Här serveras en ost och chark bricka med följande ostar; Dziugas , Wędzony z Wiżajny z macierzanką, Bursztybn, łomnicki z kozieradką, Pijana Koza; och kött: jałowcowa, żywiecka, szynka och rostad anka. En ordentligt generös charkbricka med andra ord!

Bibenda, adress ul. Nowogrodzka 10

På Bibenda åt vi vår huvudrätt.

För dagen serverades kycklingbröst, timjan, citron, sötpotatis puré, färsk spenat sallad med rovor och rödlök samt långsamt tillagade revben med apelsiner och habanero, färsk kål, fänkål , koriander, cashewnötter och lime. Här fick jag min underbara rödbetssallad med haloumi, nötter och apelsin.

Belvedere Łazienki Królewskie i Łazienki parken

Belveder, ett magiskt orangeri i slottsparks- stil finns i Łazienki parken. Restaurangen är rekommenderad i Guide Michelin och är av de restauranger jag testade under min weekend, den jag är mest nöjd med. God mat, service och fantastisk miljö väntar till ett otroligt bra pris. Om du vill kika på aktuellt öppettider för Belvedere, besök gärna deras facebooksida här.

På menyn stod den underbaraste salladen med bönor, en otroligt mör smakrik torsk och bakad äpple mousse till efterrätt. Priserna ligger i skrivande stund på 28 – 120 zloty, ungefär 60 sek -250 sek där den billigaste rätten är en soppa och den dyraste oxfilé.

Varso vie adress Plac Konstytucji 2

Allt jag kommer ihåg från Varso vie är deras gudomliga lemonad och den snälla kyparen. Nåväl, kanske inte riktigt allt, här finns både platser inne och uteservering och maten som serveras är polsk traditionell mat, i en trendig förpackning i en urban och hip miljö.

Priser från 16 – 89 zloty, ungefär 40 sek till 200 sek där den billigaste rätten är en soppa och den dyraste hjortsadel.

Kieliszki na Próżnej adress Próżna 12

På en mysig bakgata nära Kulturpalatset hittar du denna lilla pärla med gula utemöbler och vacker interiör. Med fokus på vin passar den den vinintresserade. Platser både ute och inne.

Priser från 18 -100 zloty, ca 40 – 200 sek där de flesta rätter kostar runt 40 -60 zloty.


Hoppas guiden var tilltalande och att du får en underbar vistelse i Warszawa! För att läsa mer från min Warszawa vistelse och andra tips, titta på min övergripande guide om både boende, upplevelser och mat här.

Katarina

warsaw_food-43 warsaw_food-7 warsaw_food-5 warsaw_food-44 warsaw_food-45 warsaw_food-47 warsaw_food-48 warsaw_food-49

Belvedere Łazienki Królewskie i Łazienki parken

warsaw_food-4 warsaw_food-18

Information om #lifestylePolen – kampanjen

Denna resa och guide om boende, mat och upplevelser i Warszawa genomfördes och skrevs i samarbete med Polska statens turistbyrå och Warsaw Tourism Organisation genom bloggnätverket Nordic TB.

#LifestylePolen #DiscoverWarsaw

Du hittar Warszawas officiella konton här –

Twitter – @ewarsaw 

Facebook – @warsaw 

Instagram @fall_in_love_with_warsaw

Detta inlägg skrivs i samarbete med andra organisationer men text och åsikter är som vanligt mina egna.

Varso vie adress Plac Konstytucji 2

warsaw_food-26 warsaw_food-24 warsaw_food-25 warsaw_food-23warsaw_food-21

16 Comments

  1. Pingback: Fermenterad mat – en polsk klassiker | Hötorgshallens blogg

  2. Pingback: Łazienki Park i Warszawa.

  3. Pingback: Launching #LifestylePolen with Poland Tourism and regional boards - NordicTB Collective of digital storytellers

  4. Pingback: Att göra i Warszawa - city-guide för en weekend

  5. Pingback: bra restauranger i warszawa - här hittar du våra favoriterTuristerna.se – reseblogg, resa med barn

  6. Pingback: Warszawa, bilderna som blev över och lästips hos andra resebloggare - DISCOVERING THE PLANET

  7. Pingback: Att göra i Warszawa - en city-guide för en weekend med mina bästa tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.