Resor
comments 19

En långsam resa genom ett färgsprakande Lettland

#LatviaRoadtrip i samarbete med Air Baltic och Latvia Tourism genom Nordic TB.

Planet går in för landning och jag kan se sandstranden och det azurblå vattnet torna upp sig. Hjärtat tickar lite fortare inte bara på grund av min flygrädsla utan också för att jag vet att snart är jag på marken, att planet öppnar sina dörrar och jag får kliva ut i solskenet och ett nytt land. Jag är så redo.

 lettland_roadtrip-2lettland_roadtrip-24

Roadtrip genom västra Lettland

Det finns inget mer underbart i resväg än att upptäcka ett helt nytt land genom att åka runt längs dess slingriga vägar. Man får på så vis ta in olika delar av landet, möjlighet att se färgerna i naturen och människorna i staden, känna doften i skogen och höra ljuden från vinden.

Fredag-morgonen, dagen för vår avfärd, kommer och  jag och Helena vaknar upp till en fantastisk soluppgång i Köpenhamn och vet att det kommer att bli en bra dag. Vi tar oss mot flygplatsen, i gott mod och med gott om tid till vetskapen att denna gång åker vi iaf till rätt flygplats. Avfärden går från Kastrup till Riga, med Air Baltic business class och som den rookie jag är missar jag att frukost ingår så det blir dubbel sådan.

När vi går in för landning är det första som slår mig med Lettland de färgsprakande kvinnorna. Vi möter dem överallt. De har randigt, rutigt och prickigt, går med käpp, sitter på parkbänkar och pratar med varandra och med katter, så som tanter ska göra. Det slår mig också att naturen är lik Sveriges, men ändå inte och det förvånar mig vilka sanslösa vita sandstränder som finns inom så nära räckhåll från hemma.

lettland_roadtriplettland_roadtrip-5 lettland_roadtrip-6 lettland_roadtrip-7 lettland_roadtrip-8 lettland_roadtrip-9 lettland_roadtrip-10lettland_roadtrip-11

Katter, färgstarka kvinnor och vit finkornig sand i Liepaja

Vårt första stopp på vår fem dagars roadtrip runt Lettland är staden Liepaja.

Liepaja kan sammanfattas i tre fraser: färgstarka kvinnor, triljoner av katter och en makalös vit finkornig strand.

Vi kommer dit genom ett mysigt Lettiskt landskap längs en grusväg under dimmig solnedgång till ljudet av knaprande hungriga roadtrippare. Vi har av misstag kört vilse och tar oss fram från Riga till Liepaja på fyra timmar, när det ska ta dryga två. Vi tar oss längs vägen till Andys melodiska svärande över det dåliga vägvalet och med Ann-Maris räddaren i nöden powerbars.

I Liepaja möts vi av ett annorlunda hotell med underhållande inredning och doft av fuktigt 1700-tal. Fontaine hotell, är som recensionerna beskriver antingen ett ställe man älskar eller hatar eller kanske älskar att hata och speglar orten Liepaja bra.

Liepaja kan sammanfattas i tre fraser: färgstarka kvinnor, triljoner av katter och en makalös vit finkornig strand. De färgstarka kvinnorna finns överallt, de bär randigt och pratar med varandra, gåendes längs Liepajas gator eller sittandes på parkbänkar i en park. De kommer i par och de är underhållande att titta på. Katterna samlas vid dem och på fönsterbläcken och under min och Helenas vandring runt om ser vi dem vart vi än går. Katterna har flyttat in i Liepaja för att stanna.

Genom att följa toner på marken på gatorna i Liepaja passerar man en del av stadens sevärdheter. Tonerna är små och ibland lite svåra att upptäcka varpå Helena och jag åter går vilse. Vi hamnar dock bara några meter från våran tänkta stig och ser katter på fönsterbläcken som lapar sol och vandrar sedan rakt in i den vackraste av fruktmarknader, med färger ljusa och somriga av all frukt och med en gammal kyrka i dess bakgrund som pricken över i:et för atmosfären. Vi pratar med en av fruktfärsäljerskorna och hon låter oss smaka päron som vi sedan köper.

Sötman.

Frukten är nog bättre här.

Visste du att Sverige har Lettland som grannland? Genom havet möts de, de två länderna.

Lite senare under dagen når vi stranden. Känslan när jag sätter min fot på stranden och känner den mjukt sippra mellan tårna. Sanden är kall men luften är ljummen. Solen lyser och bländar mig lite. Jag lägger mig ned i sanden och vilar under solnedgången och blickar ut över Östersjön och det oändliga havet. Långt bort i horisonten kan man tro att man kan mötas av en svensk landremsa men ändå inte gör det. Visste du att Sverige har Lettland som grannland? Genom havet möts de, de två länderna.

Sevärdheter? 

 • Vägen med toner ”Lettlands music alley of fame” tar dig förbi vackra gator, kyrkor och utsikter.
 • Liepaja strand och gröna park i anslutning till stranden.
 • Petertirgus marknadspaviljong.
 • Karosta, fort och stad, bygd av den ryske tsaren Alexander den tredje.

Knorrande mage? På Barons Bumbier på gatan Liela iela 13, möttes vi av god mat och service och här åt jag räkor i wraps.

lettland_roadtrip-13 lettland_roadtrip-15lettland_roadtrip-23lettland_roadtrip-16 lettland_roadtrip-18 lettland_roadtrip-17 lettland_roadtrip-20 lettland_roadtrip-21 lettland_roadtrip-22lettland_roadtrip-25 lettland_roadtrip-29 lettland_roadtrip-26 lettland_roadtrip-30lettland_roadtrip-32 lettland_roadtrip-33 lettland_roadtrip-34 lettland_roadtrip-35 Roadtrip genom västra Lettland lettland_roadtrip-48lettland_roadtrip-38 lettland_roadtrip-41 lettland_roadtrip-42 lettland_roadtrip-49 lettland_roadtrip-44 lettland_roadtrip-45 lettland_roadtrip-46 lettland_roadtrip-47 lettland_roadtrip-50

Svindlande höjder och en liten bit av höst i Jurkalne

Vi ger oss vidare från Liepaja och bilen tar oss till Jurkalnes branta klippor. De fruktiga färgerna ändras till färg av höst, mörkt grangrönt, flugsvampsrött och regnjackegult. Här äter jag äggsallad och njuter av den smakrika maten till toner av Lettland. Det är vitkålssallad, med ägg och krämig röra som smakar surt, salt och vitlök och framförallt mycket. Den Lettiska kusten är smäktande mer dramatisk än vad jag först kunnat tro och hit har en liten bit av hösten kommit.

Andy och Ann-Mari språkar på norska framför mig när vi går längs med stigen mot branterna. På ett kort promenadavstånd från vårt lunchställe, Pilsberu krogs i Jurkalne, är Jūrkalnes stāvkrasts en vacker dramatisk brant kuststräcka. Här vandrar jag längs stranden och kollar på vackra röda bär, svampar som poppat upp ur marken och ser gröna grankvistar vaja i vinden.

Sevärdheter? Jūrkalnes stāvkrasts, Lettlands vackra dramatisk branta kuststräcka. Parkera vid Pilsbergu krogs och promenera fem minuter ned till havet.

Knorrande mage? Pilsbergu krogs vid Jurkalne serverar rustik Lettisk mat med mycket färg och smak.

lettland_roadtrip-51 lettland_roadtrip-52 lettland_roadtrip-53 lettland_roadtrip-55 lettland_roadtrip-54 lettland_roadtrip-56 lettland_roadtrip-57

Bittra damer och söta bakelser i den katolska byn Alsunga

Mitt ute i ingenstans finner vi byn Alsunga, en liten kvarlämnad katolsk by. Vi passerar genom byn på vår väg mot Edole slott där vi ska bo för natten och ser två kvinnor som står vid kanten och säljer något till förbipasserande. Längs högersidan står en rad bilar som tillfälligt stannat för att handla. Kvinnorna ser glada ut, deras business verkar gå bra, många stannar och så också vi. Jag pratar mycket kort med en dam som heter Genota. Hon kan inte prata engelska men hennes dotter presenterar henne och jag frågar om jag får fota henne. Det får jag.

Ibland är de enkla mötena de man minns under en resa.

Bakelserna som säljs heter Sklandrausi och är en traditionell lettisk bakelse. I Alsunga säljs de längs vägen av två konkurrerande granndamer väl värda ett besök.

Fikasugen? Stanna för en Sklandrausi hos Genota eller hennes granne i Alsunga.

lettland_roadtrip-59 lettland_roadtrip-62 Roadtrip genom västra Lettland

En liten bit baltisk Toscana vid en ljuvlig innergård i slottet Edole

Vi fortsätter till vår residens för natten, slottet Edole. Föga anar vi att vi kommer mötas av en liten bit baltisk Toscana där vi ska stanna för natten.

För 80 euro om natten kan du få en liten slotts-svit värd en prinsessa på Edole. Med flera meter i takhöjd, ett dubbelfönster som vetter mot den Toscanska innergården och ett rent och fräscht badrum sover jag gott, iaf till att börja med.

Mitt i natten vaknar jag till ljudet av ett skrik, som med akustiken från en innergård låter som ett avgrundsvrål. Hjärtat stannar och jag sätter mig förvånat upp. Jag blir medveten om hur ensligt det är att bo på ett slott och blir först nästan stel av skräck. Efter en stunds funderande minns jag slottskatten utanför receptionen vid incheckning och mitt förnuft talar om att det måste varit den som skrikit. På morgonen efter tar jag mig ner till restaurangen för lite frukost och tänker inte så mycket på mer incidenten.

Oh Lord, säger jag bara!

En trevligare överraskning på Edole är att frukosten serveras per beställning. Jag beställer äggröra, havregrynsgröt och en cappuccino. Det är konstigt det där att en äter precis som hemma när en är borta. Jag är först i restaurangen och hinner ta in atmosfären innan de andra kommer. Helena droppar in sist och säger ”Värst vad ni är tidiga” för att upptäcka att hon fortfarande är i svensk tidszon och att vi redan har ätit frukost i en timma. Det skrattas och pratas om Andys drone och instagrammaren Heidi i Trondheim som myntat flera kända begrepp. Andy har anammat ”Oh, Lord, säger jag bara” för att beskriva när någonting varit lite extra. Helena säger att hon inte hörde spökkatten men att hon minsann hörde Andy köra förbi med dronen under morgonen och att det låter som en stor surrande fluga när den flyger förbi.

Efter frukost frågar vi receptionisten om skriket under natten och hon talar om att de har en huskatt men fortsätter, ”Vi har också en spökkatt”…

….

.. ”Oh Lord, säger jag bara!”.

Jag antar att varje slott måste ha sitt spöke.

Enkla vardagskonversationer vid ett frukostbord på ett slott.

Sevärdheter?

 • Upptäck slottets innegård och njut av en bit baltisk Toscana
 • Besök museet i slottet som bland annat har ett barnrum fyllt med leksaker och foton på den sista personen som bodde på slottet, till ganska nyligen.
 • Gå genom museet och upp till taket så får du en fin utsikt över slottet och området omkring
 • Ta en nypa luft i slottsparken

lettland_roadtrip-93 lettland_roadtrip-84

Bland klapprande gator och den godaste av skaldjurspastor i Kuldiga

Byn Kuldiga är inte som andra byar i Lettland. Här är det mesta autentiskt, man har bevarat husen som de är. Byn har nunnor, vackra klapprande gator och en liten kanal varpå byn har fått namnet Lettlands Venedig.

Genom Kuldiga har vi Indra med oss som berättar historier och visar oss runt. Indra kan staden utan och innan och man vet att alla känner Indra. Befolkningen pratar nyfiket med henne och undrar vad vi gör där vi går runt och tittar på hus och parker. Innan vi åker vidare tar vi en skaldjurspasta och äter pizza på Goldingen Room. Andy utropar förvånat att han inte trodde han skulle äta den godaste pizza han ätit i Lettland och jag tänker att skaldjurspastan är då bra mycket bättre än den jag fick i Venedig.

Sevärdheter?

Kuldiga har flera sevärdheter och här kommer några förslag

 • De flesta gator i Kuldiga är pitoreska och mysiga och det genom byn går en liten kanal. Vandra längs kanalen och ta in atmosfären.
 • I en del av staden finns en stor grön park lämplig för en liten fika och för att skåda folk
 • Längs med Kuldiga passerar en stor fors med ett vattenfall. Här kan man vandra en bit längs vattnet och titta på när folk fiskar.
 • Byn har en vacker kyrka med tre nunnor. Vi träffade och pratade genom Indra med nunnan Katarina (lite extra roligt att vi har samma namn).

Knorrande mage? Njut av en skaldjurspasta eller pizza på Goldingen Room.

lettland_roadtrip-77 lettland_roadtrip-63 lettland_roadtrip-80 lettland_roadtrip-65 lettland_roadtrip-64 lettland_roadtrip-78 lettland_roadtrip-79 lettland_roadtrip-66 lettland_roadtrip-67 lettland_roadtrip-68 lettland_roadtrip-69 lettland_roadtrip-70 Roadtrip genom västra Lettland lettland_roadtrip-73 lettland_roadtrip-74 lettland_roadtrip-75

Vid en avlägsen väg, bland dimma och rödaste hallon vid Kuksu Manor

Bilen rullar in de sista metrarna mot boendet för den sista natten och jag hör gruset knastra under däcken. Vi kliver ur och sträcker på oss, den sista biten har känts längre än vad den där, den där känslan när man riktigt längtar att bara få komma fram.

Kuksu Manor ligger otroligt vackert vid en damm på den Lettiska landsbygden nära Tukums. När vi kliver ur bilen möts vi av en stor Golden Retriever som lufsar fram mot oss i sakta mak, lugn precis som sin ägare. Vi vill fota solnedgången så alla skyndar ur bilen och irrar ner till den lilla dammen bakom huset med kameran i högsta hugg. Efter att vi irrat runt längs dammen möter ägaren oss och hjälper oss in med väskorna. Jag skrattar varnande och talar om att var försiktig, väskan har varningsstämplar på sig av en anledning då den är så tung att knappt flygpersonalen vill röra den.

Vi firar sista natten av roadtrippen med att bo på bland det bästa boenden jag någonsin bott på, Kuksu Manor. Jag står förvånad och tittar på rummet när jag kommer upp. Rummet har en egen trappa och är två våningar. Har man inte alltid velat bo i ett hotellrum med två våningar?

Kuksu Manor har också en trädgård och när den ljuvliga middagen tar vid visar sig Lettland från sin bästa sida. Färska frukter och grönsaker från trädgården serveras med allt lokalt ägaren har kunnat få tag på.

Knorrande mage? En middag på Kuksu manor går inte av för hackor. I långsamt tempo får du äta dig genom Lettisk lokalproducerad mat, frukt och grönt.

Roadtrip genom västra Lettland lettland_roadtrip-89 lettland_roadtrip-90 lettland_roadtrip-91 lettland_roadtrip-92 lettland_roadtrip-94 lettland_roadtrip-95

Platserna vi besökte under våra fem dagar

Under fem dagar gick vår resa genom västra Lettlands småstäder och landsbygd. Vi upplevde folket, miljön och maten genom att besöka Liepaja, Jurkalné, Alsunga, Kuldiga och andra spontana stopp däremellan.

Jag gjorde resan tillsammans med Helena med Ohdarling, Andy med Grown Up Travel Guide och Ann-Mari med Alltid reiseklar. Tack för en fantastisk resa hörni och ett extra tack till Air Baltic för den utmärkta servicen i business class.

Roadtrip genom västra Lettland

Denna resa gjordes i samarbete med Air Baltic och Latvia Tourism under kampanjnamnet#LatviaRoadTrip – Explore Western Latvia slowly.

#LatviaRoadtrip #EnjoyLatvia

Text, bild och åsikter är som vanligt mina egna.

19 Comments

 1. Pingback: Exploring Western Latvia with #LatviaRoadTrip - NordicTB Collective of digital storytellers

 2. Pingback: Blogguppmärksamheten | Traveler's Edition

 3. Pingback: Min gula regnjacka - Äntligen vilse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.