Nationalparker
comments 11

På promenad med Carl von Linné – Blå Jungfrun

Dramatiska klipphällar, en rödfotad fågel, häxor med hatt, små söta dass med blå dörr, svajiga vågor och havsdoft. Blå Jungfrun, en oupptäckt exotisk pärla i Kalmarsund.

bla_jangfrun-3bla_jangfrun-2 bla_jangfrun

Klockan ringer och ögon klipper. ”Vi måste gå upp”, ”e-hmm”. Martin skruvar på sig och fortsätter sova. Klockan ringer igen, situationen upprepar sig ännu en gång. Klockan ringer gång nummer tre, ”Martin, vi måste gå upp, du måste också väcka Daniel”.

bla_jangfrun-4 bla_jangfrun-5

Molnen ligger tjocka i Hultsfred när vi hoppar i bilen och kör mot Oskarshamn och turen som ska ta oss till Blå Jungfrun. Vi kommer sist till hamnen, med med tio minuters marginal. Kaptenen för Solturer ropar ut i högtalarna om hur vackert väder vi har och ”nu kan vi åka, för nu har alla kommit, nu får ni hela tio minuter extra på ön”. Tio minuter som ska visa sig väl behövda.

bla_jangfrun-51bla_jangfrun-6 bla_jangfrun-7

Mytomspunna Blå Jungfrun

Blå Jungfrun eller Blåkulla är en liten ö i Misterhults socken, belägen mitt i Kalmar sund. Ön är en av Sveriges 29 nationalparker och grundades redan 1926. Man når ön endast på sommaren via båtturer som går från Oskarshamn eller Byxelkrok på Öland, om man inte har egen båt dvs.

Ön kan vara en av Sveriges mest sägenomspunna platser och redan runt 1400 – talet var ön känd som Blaakulla. Namnet Jungfrun kom till för att Blåkulla ansågs alldeles för farligt att uttala, sjöfarare var rädda för ön då de trodde häxor hade sitt tillhåll här, och man behövde därför ett alternativt namn. Myten beskriver redan på 1500 -talet en plats dit häxorna åkte på Skärtorsdagen för att möta Satan och fira häxsabbat ett minst lika känt fenomen i dagens svenska påskfirande, med lite mildare toner av små söta barn utklädda till påskkärringar som ska till Blåkulla på sin lilla kvast.

Under sommarmånaderna finns personal från länsstyrelsen fast boende på ön. De fungerar som vakter och guider och en hurtig guide möter oss redan vid båten och presenterar vandringsleden, sevärdheter och djurliv. De talar om ordningsregler och att man inte får ta någon sten med sig hem, inte bara för att det är en Nationalpark utan för att som sägnen säger, om man tar en sten med sig från ön kommer man ha otur tills stenen återförs. Om myten är sann eller inte förtäljer inte historien men varje år får Oskarshamns kommun mängder av stenar skickade till sig av personer som säger sig ha drabbats av otur efter att de tagit med sig en sten hem och nu vill att stenen skall lämnas åter till ön.

bla_jangfrun-8 bla_jangfrun-52 bla_jangfrun-9 bla_jangfrun-10 bla_jangfrun-11bla_jangfrun-12 bla_jangfrun-53bla_jangfrun-45

En plats för Carl von Linné, mysterier och bröllop

Blå Jungfrun har genom tiderna haft flera betydelsefulla besök och först ut var Carl von Linné som besökte ön 1741 men dessvärre inte tyckte särskilt mycket om den. I sina anteckningar lär han ha noterat.

”.. Ty om någon ort i werlden ser hiskelig ut, är wisserligen denna en af de grymmaste, derföre man ock henne kort beskriver.”

Något senare tycks ljudet i skällan förändrats och Sveriges kulturelit varit så förtjusta att de dömde ön lämplig för bröllop. Så, 1896 gjorde poeten Verner von Heidenstam slag i saken och gifte sig här med sin Olga och inbjudna till festen var däribland Gustav Fröding.

Lite skrämmande må hon kanske vara Blå Jungfrun. Förföriskt vacker litet dold i dimma ligger hon ensligt i Kalmar sund och väntar på den som behagar komma, om det så må vara turister eller sjömän. Täckt med en mystisk lava som inte finns på andra öar förbryllade hon Carl von Linné men också moderna vetenskapsmän. Och varifrån komma denna labyrint? På öns södra sida finns labyrinten som fanns där redan när Carl von Linné besökte ön 1741.

Men kanske är det meningen att ön ska vara lite speciell. Mytomspunnen ligger hon där i dimma och väntar på besök. Jag vandrar i Carl von Linnés fotspår och allt jag ser är röda magiska dramatiska stenhällar, ett svindlande brusande hav, en lövskog exotisk och djup och vacker karg växtlighet. Inte ä hon hiskelig iaf den där Jungfrun, eller vad säger du?

Katarina

 

bla_jangfrun-13 bla_jangfrun-14 bla_jangfrun-15 bla_jangfrun-16 bla_jangfrun-54bla_jangfrun-17 bla_jangfrun-18 bla_jangfrun-19 bla_jangfrun-20bla_jangfrun-23 bla_jangfrun-55bla_jangfrun-21 bla_jangfrun-22 bla_jangfrun-47 bla_jangfrun-48 bla_jangfrun-24 bla_jangfrun-25 bla_jangfrun-26 bla_jangfrun-27 bla_jangfrun-28 bla_jangfrun-57 bla_jangfrun-56bla_jangfrun-29 bla_jangfrun-30 bla_jangfrun-31 bla_jangfrun-32 bla_jangfrun-33 bla_jangfrun-34 bla_jangfrun-35 bla_jangfrun-37 bla_jangfrun-38 bla_jangfrun-39 bla_jangfrun-40 bla_jangfrun-41 bla_jangfrun-42 bla_jangfrun-43 bla_jangfrun-44

Praktisk info – pris, båttur, guider och utrustning

Båtturen kostar 280 kr och bokas här. Turerna utgår från Oskarshamn och Byxelkrok enligt schemat vid bokningen. Turerna kan ställas in på grund av väder så håll dig uppdaterad via hemsidan för vad som gäller för din tur. På telefon 0491-19777 talas ett meddelande in om turen är inställd efter kl 20.15 dagen innan.

Ön är utrustad med guider under sommarhalvåret. Ön har i princip en vandringsled och det finns utedass på minst tre platser runt ön/ leden och de är utmärkta på kartan man får när man går i land eller som man hittar i små brevlådor vid entrén. Ön har också vindskydd och att övernatta kostar 400 kr och skall avtalas innan.

Man får med sig varsitt sittunderlag från Sveriges Nationalparker redan på båten som gör att det är möjligt att ta en fika lite var stans. Ön är stening och det finns många naturliga sittplatser i sluttningar såsom stensoffor. Vi valde att fika vid labyrinten, på den södra delen av ön och hade då havet som utsikt under måltiden.

Viktigt! Ta med dig promenadvänliga halkfria skor (ej tofflor). Ön blir väldigt hal när den blir blöt och det räcker med lite regn för att stenhällarna skall bli såphala. Ta också med dig mat och rikligt med vatten då det inte finns att köpa på ön.

Det finns dock en del förnödenheter att köpa på båten.

11 Comments

  1. Pingback: På promenad med Carl von Linné – Blå Jungfrun — Äntligen Vilse | Tankar och foto

  2. Pingback: Äntligen vilses nyårskarameller - 2016 års resor - maj till augusti - Äntligen vilse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.