Natur
comments 21

Landsort

Första känslan, vind i håret och doft av saltvatten. Jag har drömt om detta sedan jag flyttade till Stockholm. Drömmer inte alla här om skärgården?

Så snart jag satte foten här i stan googlade jag febrilt efter Stockholms skärgårdsidyll. Efter ett tag hittade jag den. Den stavas Landsort. Iaf om man får tro bilderna på fyren och den lilla byn som dyker upp på google. Jag förstod snart att det kunde vara lite svårt att ta sig hit, Stockholms sydligaste skärgård. Nåväl, hur jobbigt kan det vara när man tidigare bott i norraste delarna av ett län mitt i Sverige, bakom en oändlig sträcka med bara tallar? Det som visade sig vara en liten by jag föll för så starkt med urskog, varg och den längsta raksträcka jag träffat på mellan den och storstaden, Örebro.

antligenvilse_landsort-4

Jag har fortfarande kvar min bil. Jag får inte användning av den så ofta men ibland så kommer den väl till pass. För att resa till Landsort gjorde den det. Det går bra att ta sig med kollektivtrafik hit bara att det tar dryga tre timmar från norra Stockholm där jag bor.

Innan avfärd i Danderyd är temperaturen 20 grader när vi passerar kommungränsen, jag har kollat vädret och förstått att Landsort nog kunde vara lite svalare, även om Stockholm lider av värmebölja i maj.

Efter en biltur på dryga timmen kommer vi så småningom till Torö och Ankarudden, hamnen där färjan till Landsort går. Med gott om tid vandrar jag upp och ner längs kajen, kollar på kvinnan längst ut som vilar i solen och funderar på om vattnet kan bli blåare än såhär.

antligenvilse_landsort-79antligenvilse_landsort-5 antligenvilse_landsort-6

Efter en stunds väntan lägger så färjan in till kajen. En vacker liten båt fylld med passagerare puttrar intill. De passagerare som spenderat helgen på Landsort åker hem och jag och sambon kliver på tillsammans med en ensam man, båtkonduktören och kaptenen.

Efter någon minut lämnar vi hamnen och åker ut i den vackra skärgården. Vinden blåser kraftigt i mitt hår, jag tänker att det kommer vara trassligt när jag kommer hem, såsom det alltid blir när det får blåsa fritt i vinden. Jag sätter upp det för att rädda det och vänder huvudet bakåt. I änden av båten sitter svenska flaggan, vippandes i vinden. Saltvattnet stänker i mitt ansikte. Om detta inte är frihet vad är?

Efter en stund går vi in i båten då det blir lite kallt i vinden på däck. Kvinnan tar betalt. Vi har för-fyllt våra SL kort, en kostnad på 150 kr per person för att åka fram och tillbaka till ön Öja, där Landsort ligger.

antligenvilse_landsort-81antligenvilse_landsort-8 antligenvilse_landsort-9 antligenvilse_landsort-80antligenvilse_landsort-11antligenvilse_landsort-14

På ön är vi inte själva, men det är heller inte många där. Vi promenerar från Österhamn till Västerhamn, en sträcka på några knappa hundra meter. Vi äter lax och gubbröra på Saltboden. Vi njuter av solen och Martin säger att hit vill han ta med sig familjen på en dagsutflykt.

antligenvilse_landsort-16antligenvilse_landsort-18antligenvilse_landsort-83antligenvilse_landsort-20 antligenvilse_landsort-21antligenvilse_landsort-24antligenvilse_landsort-82antligenvilse_landsort-25

Landsort = Abbareklam?

Stockholms skärgårdsidyll Landsort känns sådär Abba-reklamigt, härligt svenskt. Hus med vita knutar, klippor och Östersjön höjer stämningen. Vi spanar på fyren på håll och vandrar längs med den. Våra väskor har vi fyllt med fika och vi hittar ett par stolar på höjden bakom fyren. Mannen på båten solar och jag hjälper honom ta ett foto med hans iPhone att skicka till sina barn. Mannen säger att han sett en säl och pekar på den ute i vattnet. Vi ser sälens huvud och jag ler. Vid fyren har militären haft en bunker, som de lämnat och som nu används som visningsexemplar.

Martin provsitter kanonen.

Vi ser en man tjära sitt trädäck.

Havet skvalpar.

antligenvilse_landsort-26antligenvilse_landsort-29 antligenvilse_landsort-31 Landsort antligenvilse_landsort-33 antligenvilse_landsort-34antligenvilse_landsort-35antligenvilse_landsort-36antligenvilse_landsort-38antligenvilse_landsort-39antligenvilse_landsort-40antligenvilse_landsort-41 antligenvilse_landsort-42 antligenvilse_landsort-43 antligenvilse_landsort-44

Att upptäcka ett ställe genom att googla, ta saken i egna händer och åka dit och möta detta är livet. Att det finns sådana svenska pärlor runt knuten är svårt att föreställa sig.

Landsort är Stockholms skärgårds sydligaste utpost och hela ön är ett naturreservat. Ön heter Öja och byn och fyren heter Landsort. Fyren är en av Sveriges äldsta. På Landsort bor en liten befolkning som pendlar in till Stockholm eller som bara har sommarhus här. Här finns ett fåtal restauranger öppna sommartid, en liten butik, ett kapell och vandrarhem. Färjan går flera gånger om dagen fram och tillbaka från Landsort till Ankarudden och tar dryga 30 min. Om man vill kika på Landsort så har de en webbkamera uppsatt som streamar live.

Landsort är utan tvekan ett av de vackraste ställena jag varit på i Sverige. Punkt.

Katarina

antligenvilse_landsort-45 antligenvilse_landsort-46 Landsortantligenvilse_landsort-48antligenvilse_landsort-49Landsortantligenvilse_landsort-52 antligenvilse_landsort-53 antligenvilse_landsort-54 antligenvilse_landsort-55antligenvilse_landsort-56antligenvilse_landsort-58 antligenvilse_landsort-59antligenvilse_landsort-60antligenvilse_landsort-61antligenvilse_landsort-63antligenvilse_landsort-65Landsort antligenvilse_landsort-67 antligenvilse_landsort-68 Landsort antligenvilse_landsort-70 antligenvilse_landsort-71 antligenvilse_landsort-72 antligenvilse_landsort-73 antligenvilse_landsort-74 antligenvilse_landsort-75 antligenvilse_landsort-76 antligenvilse_landsort-77

21 Comments

 1. Wow, så vackert. Älskar också att upptäcka nya ställen genom att googla och sen bara åka dit. Ska faktiskt göra det här i Houston på torsdag. Finns fortfarande så mycket jag inte sett så igår satt jag och googlade fram en hel lista med platser som vi ska beta av:)

  • antligenvilse says

   Gud vad härligt! Houston vill jag m till! 🙂 drömmer verkligen om Texas.

  • antligenvilse says

   Tackar. Landsort är så himla härligt! Du får passa på när du har tid 🙂

 2. Fantastiska bilder! Jag tror nog också att alla Stockholmsbor drömmer om skärgården. Iallafall lite i smyg… Kul beskrivet av Grythyttan – stämmer ju så bra att tallarna är en oändlighet. Och när Örebro blir ”storstad” vet man att det man utgår ifrån är en riktigt, riktigt litet ställe… 😉

  • antligenvilse says

   Haha. Eller hur! Minihyttan. Me Love. Alltså den raksträckan som är mellan Örebro och grythyttan är ju allt bra oändlig. Jisses. 🙂 tack för den snälla kommentaren.

 3. Runt hörnet för mitt skrivbord på jobbet så ligger det helt nya mötesrummet Landsort och lite längre bort ligger Söderarm. När båda öppnades så var vi ett gäng som googlade båda fyren och särskilt Landsort lät spännande. Och nu presenterar du högkvalitativa bilder och jag blir ännu mer sugen på att åka dit.

  • antligenvilse says

   Eller hur! Alltså svenska idyllen! Klart du ska åka. Det är ju så fantastiskt 🙂 blått och rött på bild är ju fint ihop 🙂

  • antligenvilse says

   Tackar. Så himla härligt ställe. 🙂 gillar det verkligen mycket. Har ni något liknande i Blekinges skärgård?

    • antligenvilse says

     Ja jag tror jag hintade till dig om det.. Jag tänkte att du hade kollat in den södra skärgården lite.. 🙂

 4. Det är lite märkligt men jag som är född och uppvuxen i Täby (som till och med har kust) har aldrig varit särskilt mycket ute i Stockholms skärgård. Öja känns som en av de många pärlor där ute som helt enkelt måste besökas ser det ur som 🙂

  • antligenvilse says

   Ja men visst är det så. Det är många som kommer med den reaktionen. Att ja, jag bor ju nära men där har jag aldrig varit. 🙂 Men ja, skärgården kommer få sig ett par besök i sommar ser det ut som.

 5. Så fint!
  Man får ju väldigt mycket mersmak till en Stockholmska skärgården efter ha läser det här 🙂

  • antligenvilse says

   eller iaf när man sett det vackra blå vattnet! 😉 eller hur?! 😉

  • Katarina says

   Vad härligt! Har vi träffats? Ja jag var där i våras en sväng och så himla vackert. Ni stannade över? En del åkte bara en dagstur tror jag.

  • Katarina says

   japp. Landsort är det första jag åkta till och det enda. Om en inte räknar Saltarö. 🙂 Men vill verkligen ut i Skärgården igen.

 6. Pingback: Landsort: båtutflykt till Stockholms skärgård - RESFREDAG

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.