Natur
comments 21

Landsort

Första känslan, vind i håret och doft av saltvatten. Jag har drömt om detta sedan jag flyttade till Stockholm. Drömmer inte alla här om skärgården?

Så snart jag satte foten här i stan googlade jag febrilt efter Stockholms skärgårdsidyll. Efter ett tag hittade jag den. Den stavas Landsort. Iaf om man får tro bilderna på fyren och den lilla byn som dyker upp på google. Jag förstod snart att det kunde vara lite svårt att ta sig hit, Stockholms sydligaste skärgård. Nåväl, hur jobbigt kan det vara när man tidigare bott i norraste delarna av ett län mitt i Sverige, bakom en oändlig sträcka med bara tallar? Det som visade sig vara en liten by jag föll för så starkt med urskog, varg och den längsta raksträcka jag träffat på mellan den och storstaden, Örebro.

antligenvilse_landsort-4

Jag har fortfarande kvar min bil. Jag får inte användning av den så ofta men ibland så kommer den väl till pass. För att resa till Landsort gjorde den det. Det går bra att ta sig med kollektivtrafik hit bara att det tar dryga tre timmar från norra Stockholm där jag bor.

Innan avfärd i Danderyd är temperaturen 20 grader när vi passerar kommungränsen, jag har kollat vädret och förstått att Landsort nog kunde vara lite svalare, även om Stockholm lider av värmebölja i maj.

Efter en biltur på dryga timmen kommer vi så småningom till Torö och Ankarudden, hamnen där färjan till Landsort går. Med gott om tid vandrar jag upp och ner längs kajen, kollar på kvinnan längst ut som vilar i solen och funderar på om vattnet kan bli blåare än såhär.

antligenvilse_landsort-79antligenvilse_landsort-5 antligenvilse_landsort-6

Efter en stunds väntan lägger så färjan in till kajen. En vacker liten båt fylld med passagerare puttrar intill. De passagerare som spenderat helgen på Landsort åker hem och jag och sambon kliver på tillsammans med en ensam man, båtkonduktören och kaptenen.

Efter någon minut lämnar vi hamnen och åker ut i den vackra skärgården. Vinden blåser kraftigt i mitt hår, jag tänker att det kommer vara trassligt när jag kommer hem, såsom det alltid blir när det får blåsa fritt i vinden. Jag sätter upp det för att rädda det och vänder huvudet bakåt. I änden av båten sitter svenska flaggan, vippandes i vinden. Saltvattnet stänker i mitt ansikte. Om detta inte är frihet vad är?

Efter en stund går vi in i båten då det blir lite kallt i vinden på däck. Kvinnan tar betalt. Vi har för-fyllt våra SL kort, en kostnad på 150 kr per person för att åka fram och tillbaka till ön Öja, där Landsort ligger.

antligenvilse_landsort-81antligenvilse_landsort-8 antligenvilse_landsort-9 antligenvilse_landsort-80antligenvilse_landsort-11antligenvilse_landsort-14

På ön är vi inte själva, men det är heller inte många där. Vi promenerar från Österhamn till Västerhamn, en sträcka på några knappa hundra meter. Vi äter lax och gubbröra på Saltboden. Vi njuter av solen och Martin säger att hit vill han ta med sig familjen på en dagsutflykt.

antligenvilse_landsort-16antligenvilse_landsort-18antligenvilse_landsort-83antligenvilse_landsort-20 antligenvilse_landsort-21antligenvilse_landsort-24antligenvilse_landsort-82antligenvilse_landsort-25

Landsort = Abbareklam?

Stockholms skärgårdsidyll Landsort känns sådär Abba-reklamigt, härligt svenskt. Hus med vita knutar, klippor och Östersjön höjer stämningen. Vi spanar på fyren på håll och vandrar längs med den. Våra väskor har vi fyllt med fika och vi hittar ett par stolar på höjden bakom fyren. Mannen på båten solar och jag hjälper honom ta ett foto med hans iPhone att skicka till sina barn. Mannen säger att han sett en säl och pekar på den ute i vattnet. Vi ser sälens huvud och jag ler. Vid fyren har militären haft en bunker, som de lämnat och som nu används som visningsexemplar.

Martin provsitter kanonen.

Vi ser en man tjära sitt trädäck.

Havet skvalpar.

antligenvilse_landsort-26antligenvilse_landsort-29 antligenvilse_landsort-31 Landsort antligenvilse_landsort-33 antligenvilse_landsort-34antligenvilse_landsort-35antligenvilse_landsort-36antligenvilse_landsort-38antligenvilse_landsort-39antligenvilse_landsort-40antligenvilse_landsort-41 antligenvilse_landsort-42 antligenvilse_landsort-43 antligenvilse_landsort-44

Att upptäcka ett ställe genom att googla, ta saken i egna händer och åka dit och möta detta är livet. Att det finns sådana svenska pärlor runt knuten är svårt att föreställa sig.

Landsort är Stockholms skärgårds sydligaste utpost och hela ön är ett naturreservat. Ön heter Öja och byn och fyren heter Landsort. Fyren är en av Sveriges äldsta. På Landsort bor en liten befolkning som pendlar in till Stockholm eller som bara har sommarhus här. Här finns ett fåtal restauranger öppna sommartid, en liten butik, ett kapell och vandrarhem. Färjan går flera gånger om dagen fram och tillbaka från Landsort till Ankarudden och tar dryga 30 min. Om man vill kika på Landsort så har de en webbkamera uppsatt som streamar live.

Landsort är utan tvekan ett av de vackraste ställena jag varit på i Sverige. Punkt.

Katarina

antligenvilse_landsort-45 antligenvilse_landsort-46 Landsortantligenvilse_landsort-48antligenvilse_landsort-49Landsortantligenvilse_landsort-52 antligenvilse_landsort-53 antligenvilse_landsort-54 antligenvilse_landsort-55antligenvilse_landsort-56antligenvilse_landsort-58 antligenvilse_landsort-59antligenvilse_landsort-60antligenvilse_landsort-61antligenvilse_landsort-63antligenvilse_landsort-65Landsort antligenvilse_landsort-67 antligenvilse_landsort-68 Landsort antligenvilse_landsort-70 antligenvilse_landsort-71 antligenvilse_landsort-72 antligenvilse_landsort-73 antligenvilse_landsort-74 antligenvilse_landsort-75 antligenvilse_landsort-76 antligenvilse_landsort-77

21 Comments

  1. Pingback: Landsort: båtutflykt till Stockholms skärgård - RESFREDAG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.