Natur, Resor
comments 16

På slingriga vägar genom ett storslaget Skåne

Avskalat vackra åkrar, svindlande klippor och pudervita stränder så långt ögat kan nå. ”Var har jag kommit?”, hinner jag tänka när det främmande landskapet möter mitt öga och jag kliver ur bilen. Den första pudervita stranden är inom räckhåll. Glädjen. Glöm inte att andas. Gå. Nu.

För ca 3 månader sedan skickade Helena ett meddelande på facebook och frågade om jag inte ville följa med på en roadtrip i södra Sverige. Jag behövde inte direkt fundera länge.

Roadtrip + jag = sant

Så efter tre månaders planering, mestadels diskussion på messenger i Facebook och avsaknad av planering mer än en roadtrip karta som utgångspunkt, har jag och Helena åkt runt Skånes kust i 6 dagar. Med skimrande solnedgångar, vita stränder och fågelskådare som enda sällskap har dagarna passerat och jag är åter hemma med två minneskort fulla med svindlande svindlande utsikter, svarta stenar och ett dramatiskt hav.

Processed with VSCO with m5 preset

Processed with VSCO with m5 preset

Processed with VSCO with m5 preset

Jag sliter av mig skorna och låter mina hårda, slitna fötter sakta sjunka ner i sanden. Den är varm, len och jag känner glädjeruset komma. Att så lite, kan ge så mycket lycka, tänker jag om och om igen.

Processed with VSCO with m5 presetProcessed with VSCO with m5 preset

Skåne – en paradishalvö i norr

Om man frågar en skåning om vad som är Sveriges paradis är jag säker på att denne svarar, ”Skåne såklart knäppaste”. Hemmablind eller inte är Skåningar iaf nationalistiska, gällande sitt Skåne. Men efter tre dagar på Österlen med Brösarps backar, Haväng och äppelmust är det svårt att ignorera dem. Kan Skåne vara Sveriges paradishalvö?

Varje gång när jag kommer hem från en semester så infinner sig känslan ”jag bara måste flytta dit”. Så och denna gång. Alltså, jag fullkomligt avgudar Skåne! Att jag missat dessa mäktiga landskap på så nära håll grämer mig. Besvikelsen sköljer över och en ångest över att inte ha upptäckt något sånt här tidigare kryper på.

I skrivande stund sitter jag på tunnelbanan och när jag ser bilderna från resan i mobilen känner jag doften av lätt saltigt hav, brisen i håret och hur trassligt det blir och yr jag blir av all blåst. Att ha som mål att upptäcka mer av Norden under 2016 känns plötsligt helt rätt.

Processed with VSCO with x1 preset

Resan

Vår roadtrip pågick perioden 20-25 april 2016 och vi passerade en rad sevärdheter men framför allt naturmiljöer. Det kommer mer inlägg om de specifika delarna framöver. Bland annat har vi besökt ett vindigt Brösarps backar, ett nyregnat Smygehuk och upptäckt Ales stenar i kraftigt motljus och en apelsingul solnedgång värd guldpengar.

Jag genomförde den fem dagar långa roadtrippen tillsammans med resebloggaren Helena med bloggen ohdarling.org. Helena är resebloggare och fotograf, boendes i Motala. Jag har skrivit om henne tidigare på bloggen bland annat i inlägget om Tyresta nationalpark. Se länk i början av inlägget för att läsa hennes tankar om roadtrippen.

Alla foton i detta inlägg är fotade av mig och redigerade i telefonen genom appen Lightroom och VSCO inklusive bilden av mig själv i solnedgång som jag fotat med stativ och självutlösare.

Under hela resan har vi sedan hjälpt varandra att fota bilder.

Katarina

Äntligen vilse Skåne

Processed with VSCO with x1 preset

Processed with VSCO with x1 preset

Processed with VSCO with m5 preset

Processed with VSCO with m5 preset

Processed with VSCO with m5 preset

Äntligen vilse Skåne Alne stenar

skåne alne stenar

16 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.