Foto, Fotoguider
comments 5

Hur man gör en gif – Varma bilder från ett fält

När längtan blir för stor efter värme och sol beger sig många mot värmen. Min vän Annika har precis varit ett par dagar i Kambodja och är nu på väg till Thailand för att övervintra, min kusin med familj spenderar vintern och föräldreledigheten på Kanarieöarna och i facebookgruppen ”Vi som gillar att resa” postas mer eller mindre bara varma exotiska och drömmiga bilder från asien nu. Fantastiska blå oceaner, vidsträckta och magnifika retar oss  som lever i den kalla verkligheten Sverige.

När jag kollade ut genom fönstret idag och möttes av ännu en grå vit hinna kände jag bara ”näe, nu får det vara nog”. Mer snö, mer kyla. Jag står inte ut! Men snabbt kastades jag tillbaka till verkligheten och då jag inte har någon varmare resa planerad scrollade jag genom mina bilder och fann några snapshots jag och Martin tog på ett fält på väg hem mot Småland i September. Tänkte att en liten varm gif kunde pigga upp här i brist på asiatiska stränder.

Såhär är det, min varma gif. Jag på ett fält i solen i bara klänning och kofta och Martin i solglajor, jeans och skjorta. Som jag längtar till dessa dagar.

Katarina

För den som undrar hur man gör en gif – kolla längre ner.

antligenvilse_gif2

Hur man gör en gif

Bilderna är tagna med min Canon 5D Mark iii, Canon 24-105 mm objektiv, på ett stativ med en Canon självutlösare.

Jag har redigerat bilderna först i lightroom och sen i photoshop. Här är processen. Tänk på att saker kan heta olika i olika versioner av PS osv. Jag har den senast versionen av Photoshop CC.

  1. Redigera bilderna så färgerna och ljuset är någorlunda lika i LR.
  2. Exportera i den storlek du vill ha (jag kör 800 x 533 px på denna).
  3. Öppna PS och byt till läget tidslinje/rörelse. Om du inte hittar använd hjälp och sök på ordet tidslinje. Jag använde 15-20 bilder där samtliga får plats under 4-5 sek.
  4. Välj Arkiv, nytt och välj samma storlek på bakgrunden som de du har exporterat.
  5. Markera alla bilder i finder/utforskaren, dra dem och släpp över bakgrunden i PS.
  6. Tryck på enter tills alla bilder har lagts på varandra.
  7. Gå till tidslinjen och dra bild nr 2 lite åt höger. Fortsätt med bild 3,4,5 osv. Slutresultatet skall bli en trappa där bild 1 är längst i tidslinjen och den sista bilden i serien är kortast.
  8. Tryck på play och granska din gif. Om den går för snabbt eller för sakta, justera tidslinjen. Tänk på att en gif ska gå ganska snabbt.
  9. Exportera (spara för weben) och välj gif, samt loopa i oändligheten.
  10. Voila! Klart.

Gillar du sånna här tips? Skriva gärna några snälla rader om vilka tips du mer skulle vilja ha för framtiden.

5 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.