Europa, Natur, Reseguider, Resor
comments 3

Vid Sognefjordens ände

Att fjordar är vackra vet ju alla. Men inte var jag beredd på hur överväldigande de skulle vara. Överallt mellan bergen på Norges västkust breder de ut sig som stora mörkt klarblåa sjöar, förrädiskt tilltalande och otroligt djupa.

Sognefjorden och fjordarna, en naturskatt

En stor fascination hos resenärer och turister framför allt i de skandinaviska länderna är de norska fjordarna. Breda, djupa och svindlande blå ringlar havsvikarna sig genom det norska landskapet, en naturskatt av stora mått.

Fjord finns i fornnordiskans fiordher och ferthuord nära kopplade till färd, att ta sig från en punkt till en annan, och det finns fjordar i många fler länder och områden än Norge såsom Alaska, Island, Grönland och Nya Zeeland.

Norge har blivit välsignad med världens djupaste fjord, Sognefjorden. Under vår roadtrip i Norge förra året passerade vi Sognefjorden och stannade till i byn Flåm, en liten by med stor karisma.

antligenvilse-3

Den lilla byn Flåm

Någonstans mittemellan Bergen i väst  och Lillehammer i öst hittar vi den lilla byn Flåm. Här stannar vi till för en fika efter att ha kört några timmar från Bergen på morgonen och passar på att njuta av utsikten en kort stund. Vilket magnifikt landskap.

Vid Sognefjordens ände finns den, hopklämd mellan två berg. Här kan man kika på utsikten från Stegastein eller ta en sightseeing båt på fjorden. Men mest berömde kanske ändå Flåmsbanan, en tågtur som går från Flåm till Myrdal, är. Från flåmsbanan kan man skåda fantastiskt fjordlandskap och natur på hög höjd, av Lonely Planet utsedd till världens vackraste tågresa 2014. I Myrdal möter sen tåget linjen mellan Bergen och Oslo varpå man kan hoppa på tåget vidare mot nya äventyr. Innan jag passerade Flåm kände jag inte till Flåmbanan men efter har jag besökt Visitflåms hemsida flera gånger och drömt mig bort bland de vackra fjordlandskapen.

Bekvämligheter

Flåm har flertalet övernattningsmöjligheter, butik, café mm och du hittar samlad information på visitflam.com.

antligenvilse-5

”Bland det drömmigaste

landskap jag skådat”

antligenvilse-6

”Norges naturskatt”

antligenvilse-7

Bergsmassiv i de vackraste nyanser och en kopp kaffe

Mina ögon vilar på vackra bergsmassiv runt hela byn och det är svårt att ta in hur vackra de är. Jag är inte ensam att tycka så och kanske är det förståeligt att de väst-norska fjordlandskapen hamnat på Unescos världsarvslista av samma skäl.

Efter en liten snabb promenad runt byn hoppar vi in i ett tågvagnscafé mitt i byn för en liten fika. Skönt att ta det lite lugnt och dricka en kopp hett kaffe innan vi åker vidare.

Katarina


 

antligenvilse-9 antligenvilse-10antligenvilse-11antligenvilse-8

Fotat med Canon 5D Mark iii, objektiv Canon 24-105 mm f.4. Redigerat i Lightroom.

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.