Mat, Recept
Leave a comment

Kimchi – Mastering the arts of Korean cooking – third times a charm

Kimchi wasn´t that easy in the end. First try was dry as sand and smelled awful in the fridge. Take two was a (superstrong) success. Now Martin is making it again.

The recipe follow in Swedish and English (my transl.)

HH7A4022

Martin has developed/changed and changed the recipe again. Through looking on a youtube video where some korean person was cooking he managed to get a better recipe than the Swedish one he found on the homepage of Ica last time.

The below photos show us how the procedure looks.

HH7A4031 HH7A4036 HH7A4038 HH7A4041 HH7A4056 HH7A4066 HH7A4072 HH7A4078

 

A fun procedure where you should including your hands, Martin concludes. To start the process of fermentation!

In the above photos Martins used a third of the below recipe.

Katarina

Recept

Kål

  • 2,7 kg kinakål, napa cabbage
  • 135 g salt

Dela kålet i 4 bitar längst stammen. Salta kålet mellan bladen noggrant och låt de ligga 30 minuter. Vänd sedan kålen, totalt 4 gånger. Skär av roten på kolet och skär i önskad storlek

 

Bas

  • 500 g vatten
  • 25 g sött rismjöl (Funkar med vetemjöl)
  • 30 g socker

Koka upp allt tillsammans och låt svalna

 

Grönsaker

  • 240 g rättika, jullienne (jullienne = skuret som tändstickor)
  • 625 g morot, julienne
  • 100 g salladslök jullienne
  • 20 g Gräslök, skuren

 

Kryddning

  • 60 g vitlök
  • 9 g ingefära
  • 1 gul lök
  • 1,25 dl fisksås
  • 75 g chiliflakes (150 g för väldigt stark kimchi)

Mixas i matberedare.

Blanda kryddning, bas, kål och grönsakerna. Förvara i bra behållare i rumstemperatur i minst en vecka.

Recipe

Cabbage

2.7 kg Chinese cabbage, napa cabbage
135 g salt

Split the cabbage into 4 pieces. Put salt on the cabbage between the leaves thoroughly and let them be for 30 minutes. Then turn the cabbage 4 times. Cut the root of cabbage and cut into desired size.

Base

500g of water (half a litre)
25g of sweet rice flour (works with wheat flour)
30g sugar
Boil everything together and cool

Vegetables

240g radish, Jullienne (Jullienne = cut like matches)
625g carrots, julienne
100g onions Jullienne
20g chives, cut

Seasoning

60g garlic
9g ginger
1 onion
1.25 cup fish sauce
75g chiliflakes (150 g for very strong kimchi)

Mix it in the food- processor/ mixer.

Mix the seasoning, the base, cabbage and vegetables. Keep in good container at room temperature for at least a week.

0 Comments

    • 🙂 testa på 🙂 Ja jag med. Jättegott. Men man får testa några gånger. Det blev inte så bra första gången, det är lite hantverk kring det. 🙂 Välkommen till min blogg. kommer försöka att skriva lite mer om mat framöver eftersom min sambo är kock.

  1. You must try adding fermented shrimp!!!! It makes it so good! Look on youtube Maangchi, she has all sorts of korean recipe made easy!

  2. Pingback: Food and cooking in Grythyttan. | Katarina Wohlfart

  3. Pingback: My photobook Vi äter och vi lagar | Katarina Wohlfart

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *