Kimchi wasn´t that easy in the end. First try was dry as sand and smelled awful in the fridge. Take two was a (superstrong) success. Now Martin is making it again.
The recipe follow in Swedish and English (my transl.)
Martin has developed/changed and changed the recipe again. Through looking on a youtube video where some korean person was cooking he managed to get a better recipe than the Swedish one he found on the homepage of Ica last time.
The below photos show us how the procedure looks.
A fun procedure where you should including your hands, Martin concludes. To start the process of fermentation!
In the above photos Martins used a third of the below recipe.
Katarina
Recept
Kål
- 2,7 kg kinakål, napa cabbage
- 135 g salt
Dela kålet i 4 bitar längst stammen. Salta kålet mellan bladen noggrant och låt de ligga 30 minuter. Vänd sedan kålen, totalt 4 gånger. Skär av roten på kolet och skär i önskad storlek
Bas
- 500 g vatten
- 25 g sött rismjöl (Funkar med vetemjöl)
- 30 g socker
Koka upp allt tillsammans och låt svalna
Grönsaker
- 240 g rättika, jullienne (jullienne = skuret som tändstickor)
- 625 g morot, julienne
- 100 g salladslök jullienne
- 20 g Gräslök, skuren
Kryddning
- 60 g vitlök
- 9 g ingefära
- 1 gul lök
- 1,25 dl fisksås
- 75 g chiliflakes (150 g för väldigt stark kimchi)
Mixas i matberedare.
Blanda kryddning, bas, kål och grönsakerna. Förvara i bra behållare i rumstemperatur i minst en vecka.
Recipe
Cabbage
2.7 kg Chinese cabbage, napa cabbage
135 g salt
Split the cabbage into 4 pieces. Put salt on the cabbage between the leaves thoroughly and let them be for 30 minutes. Then turn the cabbage 4 times. Cut the root of cabbage and cut into desired size.
Base
500g of water (half a litre)
25g of sweet rice flour (works with wheat flour)
30g sugar
Boil everything together and cool
Vegetables
240g radish, Jullienne (Jullienne = cut like matches)
625g carrots, julienne
100g onions Jullienne
20g chives, cut
Seasoning
60g garlic
9g ginger
1 onion
1.25 cup fish sauce
75g chiliflakes (150 g for very strong kimchi)
Mix it in the food- processor/ mixer.
Mix the seasoning, the base, cabbage and vegetables. Keep in good container at room temperature for at least a week.
Ser väldigt spännande ut! Jag är ju väldigt svag för sånt här ska absolut prova att göra.
🙂 testa på 🙂 Ja jag med. Jättegott. Men man får testa några gånger. Det blev inte så bra första gången, det är lite hantverk kring det. 🙂 Välkommen till min blogg. kommer försöka att skriva lite mer om mat framöver eftersom min sambo är kock.
You must try adding fermented shrimp!!!! It makes it so good! Look on youtube Maangchi, she has all sorts of korean recipe made easy!
Oh. That is interesting. Will give the chef that suggestion! 🙂
Pingback: Food and cooking in Grythyttan. | Katarina Wohlfart
Pingback: My photobook Vi äter och vi lagar | Katarina Wohlfart