Resor
comments 24

Hållbart resande: Way Out West- En festival med fokus på hållbarhet.

Läser regelbundet bloggen Hållbara handlingar (har tipsat om den förut jag vet) och denna gång skrev Magnus Myrberg som driver bloggen om Hållbart resande. Något som känns högst aktuellt nu när jag är i Peru.

Håller på att planera sommaren, dels för att om något ska bli gjort behöver man planera och dels för att om något ska bli hållbart, behöver man planera. Köpte precis biljetter till Way Out West för mig och min sambo och vill passa på att tipsa om denna festivalen utifrån hållbarhets syfte. För Way Out West tar det verkligen hela vägen, med tips på hållbart och rabatterat boende, rabatterad tågresa till festivalen och fokus på vegetarisk mat. Magnus, ses vi där eller? 

Nej skämt och sido. Detta är ju kanon tycker jag varför jag vill göra detta till veckans tips/veckans viktiga fråga. Hållbart resande! Men som med allt annat finns det säkert baksidor av denna festival också och tåget som nu är rabatterat är ju ofta ett ruskigt dyrt resealternativ jag ofta dissar just på grund av pris och även på grund av opålitligheten. Så tycker jag även fallet är denna gång då tåget kostar 995 kr per person, för en tur och returbiljett. Om Martin och jag skulle valt detta resealternativ skulle vi alltså få betala 2000 kr för att ta oss till Göteborg. Men nu bor ju inte vi i Stockholm så möjligheten går oss således förbi iaf.

Men för att citera Magnus ”Att välja det reseföretag och det resmål som är ”bäst i klassen” är ju bättre än att inte anstränga sig alls.” så när det kommer till festival vill jag slå ett slag för Way Out West för det goda samvetet skull och för Magnus hållbarhetsblogg, en blogg med ett mycket etiskt och reflekterande perspektiv snarare än en flod av olika produkttips, en blogg du enkelt kommer till om du klickar på bilden nedan.

Ps- Jag har tänkt att göra en liten kalender och lägga ut på bloggen om mina framtida/planerade resor. Eftersom jag ofta är på resande fot, älskar att resa har jag tänkt att ha lite mer resefokus framöver (så också namnet i headern). VAD TYCKER DU? ÄR DET NÅGOT SOM ÄR INTRESSANT? Att veta mina planerade resor..

Katarina

Skärmavbild 2014-04-11 kl. 18.38.44

24 Comments

 1. Tack för att du puffar för Hållbara handlingar 🙂 Vågar inte lova att jag kan vara på plats, men Way Out West vore verkligen något. Så sugen på att se och höra Röyksopp & Robyn i sommar! Roligt att festivalen tar hållbarhet på så stort allvar dessutom.

  En resekalender på bloggen, ja, varför inte?! Gärna med koppling till hållbar utveckling om det går. Vilka alternativ som finns (val av resmål, färdsätt, logi, kost etc.), vad som fäller avgörandet i olika situationer (miljö, pris, bekvämlighet eller något annat).

  • Ang Way out West. Ja de tar det verkligen på allvar vilket jag tycker är superhäftigt. Man behöver inte tänka själv, äntligen! Det märks om vi ses och ja, jag ser fram emot Veronica Maggio som jag gillar och aldrig har sett.

   Ang koppling till hållbart resande och en kalender: Ja, det skulle vara något. Jag reser sällan hållbart, inte för att jag inte är intresserad, utan för att det alltid är andra inblandade och de är inte intresserade av miljö som jag är. Men lika väl som att rapportera om hållbara resealternativ är ju när man väl befinner sig på plats att se vilka alternativ som finns och vad man observerar. Det känns som att detta behövs och att man behöver rapportera från plats. Jag tänker att din idé är mycket bra och att det ska jag ha i åtanke.

 2. Ja, hållbar utveckling handlar ju om fler bitar än flygturer och klimatfrågan (även om minskade CO2-utsläpp så klart är en överlevnadsfråga). Frågor som mänskliga rättigheter och djurskydd är ju också viktiga. Och där vore det intressant med ögonblicksbilder, på-plats-rapporter, men även summeringar av intrycken efter resor, i den mån det är möjligt.

  • Ja, det är sannerligen en utmaning att hela tiden ha hållbarhetsperspektivet inom sikte. Håller med dig. Här i Peru är t ex ”närproducerat” svårt att hitta, men när man tänker efter, allt är ju närproducerat! Ett av alla perspektiv. När det redan är normen behövs ingen marknadsföring, om du förstår vad jag menar.

 3. Personligen tycker jag att rent allmänt reser folk alldeles för mycket. Och varför. De flesta vill bara ligga vid en pol och steka sig. Totalt utan som helst intresse om det som ligger runt om.

  • Haha 🙂 Positiv som vanligt. Men tycker du idén om en kalender är bra eller inte, vare sig du är av åsikten att folk reser för mycket eller inte. Det var länge sedan jag endast reste för att ligga vid en pool. Haha. Denna sommarens reser innebär Gotland och Way out West, där miljöpåverkan inte är så stor som vid flyg. Och jag och mamma åker inte till Gotland för att steka oss, även om det säkert innebär en halv dag eller två på stranden, förhoppningsvis, för jag gillar stranden, också, men fokus lär nog vara på att upptäcka naturen, maten, atmosfären och kulturen, så att säga.

   • Jag menade inte att du gör det. 🙂 men många.
    Det är som en bloggvän brukar säga: det är din blogg och du får göra precis så du vill.
    Testa en kalender och se hur deg slår ut.
    Jag är redan avis. 🙂

    Är man realist så är nog man mer negativ kan kanske andra tycka.

    • Haha 🙂 Jo, det är sant. Gillar du inte att resa och upptäcka? Jag tror att det är mitt största intresse så gott som. Tyvärr inte så kompatibelt med hållbarhet som det ser ut idag. Men i framtiden, låt oss hoppas inom min livstid, har vi hittat bättre alternativ, hoppas mitt inte så realistiska jag.

     • Ju jag skulle kunna gilla men har sällan råd och och när jag har råd då har jag inte tid.

     • Nej, det är ju det som ofta är problemet när det kommer till resor. Vi sparar jag och mina sambo en liten summa varje månad. Annars skulle det inte gå.

     • Det är lite annorlunda när man har egen företag. Visst kan man spara pengar men när företaget går på låg låga och har tid för att resa gör man ändå inte så gärna då man inte vet att det vänder och då kanske det sparade pengar som räddar en från undergång.
      Jag har ingen skyddsnät i form av familj eller partner. Så jag kan bara lita på mig själv.
      Som egenföretagare får man bara lön när man jobbar. De som är anställda har betald semester och alla röda dagar också. Vi har utgifter även när vi inte kan jobba. Lokalhyran ska ju betalas oavsett om jag är där eller inte. Och en del andra kostnader med.

      Men jag har rest en del och deppar heller inte ihjäl mig när jag inte kan. Jag anpassar mig till mina möjligheter. Och det är väl en hållbar tänkande om nåt. 😯

     • Absolut. Jo jag vet att eget företagande innebär mycket jobb, men också frihet i form av att man är sin egen chef och det gillar jag. Den friheten är värd mycket.

    • Och absolut. Jag kommer göra som jag själv vill ändå men vill interagera lite med mina läsare och ha lite åsikter. Det är ju intressant att veta ur vilket perspektiv och hur jag ska reseblogga om jag tar på mig den uppgiften. Resebloggar ju redan nu, men inte med fokus på resan utan utan fokus och av slump. Vill hitta lite mer fokus så att det blir lite lättare.

     • Jo, det verkar som att många är intresserade iaf. Jag brukar inte få så mycket respons på mina miljöinlägg, mest från Hållbara handlingar bloggen, men det kan ju också vara att jag inte skriver på så många fler bloggar som det är nu.

     • Blondinbella fick heller ingen respons medan hon skrev om moderat politik. Först lyfte hennes blogg när hon övergav politiken för strunt. Tänk på det 😉

     • Jo, det är sant. Man måste skriva om det som folk vill läsa, därför jag frågar? Men ingen har sagt att jag ska skriva om semesterstrunt utan jag har 2-3 personer som sag just hållbara resor så kanske är det intressant, eftersom det ändå uppmärksammas.

 4. From sustainable fashion to sustainable travel. I wouldn’t have thought the latter POSSIBLE …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.