Resor
comments 15

Hållbart mode och Peru – en kulturkrock?

Detta gästblogginlägg publicerades ursprungligen hos JohannaN, en smyckesdesigner i Umeå med hjärtat inom hållbarhet, precis som jag. När man har lagt mycket tid på något tycker jag det är värt att publicera igen så här kommer inlägget i sin helhet.
 
Katarina
 

 

Att befinna sig i ett land som klassificeras som utvecklingsland i västerländsk bemärkelse och är världens näst största ökenstad har fått mig att reflektera över vad som egentligen är hållbart mode. När man tampas med direkt problematik såsom att alla som bor i staden Lima inte har rinnande vatten och staden växer i en takt som det är svårt att få hejd på, då bör ju hållbart producerade textilier vara en prioritet. Eller?

HH7A7232I Sverige idag är vi ganska långt framme när det kommer till ”miljötänk”, men i mitt stilla sinne frågar jag mig ofta om vi egentligen gör så mycket? Här i Peru tampas man med mer konkreta frågor såsom direkt vattenbrist. Ett tecken på att man endast på senare år har börjat reflektera över miljösituationen i ett land med runt 30 miljoner invånare är just alla nya miljö-intuitioner som poppar upp, där vattenmyndigheten är en av dem som är både ung och fräsch i sitt utförande. Framöver finns en stor rädsla för just vattenbristen, något både vattenmyndigheten och det nationella vattenbolaget informerar medborgarna om extensivt.

HH7A7826Jag har nu befunnit mig i Lima i över två veckors tid och när det kommer till kläder har jag fortfarande inte sett någon marknadsföring kring just hållbart mode, hållbara kläder eller vintage. De kläder jag ser är nyproducerade och färgglada. Kanske att det finns butiker och designers lokaliserade mer till de centrala delarna såsom i Miraflores eller San Isidro eller att kläder visas på Perus modevecka, men inte ute i det området jag bor i, Independencia.

HH7A6957

Här har man tre stora shoppingcenter, varav jag hunnit besöka två stycken och här lyser vintagebutikerna med sin frånvaro. När jag frågar lokalbefolkningen om second hand eller vintage säger de att det nog inte finns någon andrahandsmarknad för just kläder. En ganska stor konstrast till Sverige där det kryllar av loppisar längs varje landsväg på landet och mängder av vintagebutiker i de större städerna. Men kanske är det inte så utspritt som jag tycks tro?

HH7A6962

Men allt handlar ju inte om att konsumera återvunnet utan mer om att konsumera mindre, något man troligtvis gör i Lima. Så stor konsumtion av just kläder som vi i Sverige har, kan jag inte tänka mig att man har här, utan att ha siffror eller bevis på detta, bara magkänsla eller den kvinnliga intuitionen om du så vill. I mars firas Världskonsumtionsdagen- En dag för ansvarsfull konsumtion som enligt miljödepartementet i Lima instiftades redan den 15e mars 1962 av president John F Kennedy. I ett pressmeddelande ger myndigheten flera förslag på hur man ska kunna bli en mer ansvarsfull konsument, liknande råd som ges av svenska myndigheter.

– Ta med egna påsar att frakta de varor du köper i.
– Undvik onödiga förpackningar och lådor, såsom en påse i en annan påse.
– Undvik engångsförpackning och köp det som går att återvinna/eller på annat sätt returnera.
– Välj biologiskt nedbrytbara varor

Men man ger också övergripande råd/ saker att tänka, på vilket kan sammanfattas som: hur mycket vatten, energi sparas genom att använda denna produkt som du köper och om du undviker förorening av luft, vatten och mark eller skyddar djurlivet när du köper den.

För att mer detaljerat beskriva vad för kläder man använder är något jag tidigt observerade alla färger på kläderna, något traditionellt lite svårt att få hållbart (med tanke på alla kemikalier starka färger ofta innebär). Favoritfärger på kläder tycks vara limegrönt, rosa och starkt blåa färger, något man ofta ser unga klä sig i. Att tänka tillbaka till de grå nyanserna i Sverige, känns rätt tråkigt med denna sprakande färgshow framför ögonen. När det kommer till hållbarhet är ju också kvalitén på klädesplagget viktigt, något jag också känner inte riktigt finns i närheten där jag bor. Materialen på de kläder som finns i affärerna tycks vara av traditionellt låg kvalité (och lågpris), precis som i Sverige eller vilket annat land som helst.

HH7A6958Att lösa de direkta problemen här och nu är ofta viktigare än att se till det man har på sig. Men det är en framtidsfråga för oss alla, viktig att reflektera över då det påverkar mycket av de mål vi har framöver såsom klimatmålen, den kanske största miljöfrågan historiskt sett.

Peru är i år värdland för COP 20 ett av alla de klimatsamtal som hålls för närvarande. Mycket passande då Peru har mycket låga utsläpp av klimatgaser (mycket kanske tack vare vattenkraften) och är det TREDJE landet i världen när känslighet inför klimatpåverkan/klimateffekter mäts. Att ha ett klimatmöte här där världens ledare befinner sig på plats och får möjlighet att se vad effekten av de utsläpp som ofta sker i väst, innebär på plats i syd, känns som ett stort steg framåt.

HH7A7345

Peru är också ett land där just vattenbristen på grund av smältande glaciärer är en framtidsfråga, som är svår att kombinera med en vattenslukande textil och bomullsindustri. Peru är ett land som fortfarande har en sådan industri, något jag gärna ser ändras där Sverige återigen börjar producera svenska hållbara textilier, i Norrköping, Borås eller andra gamla textilstäder som sedan länge försvunnit och att vi på ett mer hållbart sätt konsumerar kläder och den bomull som kommer från syd, där vi betalar rätt pris och inte fortsätter denna ohållbara prispress på världens resurser.

HH7A7342

 

15 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.