Resor
Leave a comment

En himla massa skrivande. Skrivbokstips, bloggar och en podd eller två

Jag älskar böcker om skrivande, särskilt i personlig dagboksform och med riktiga ord om riktiga liv. Njuter just nu av Gun – Britt Sundströms Skrivliv, om ett skrivliv som började under ett fabulöst 60 – tal då studenterna liftade mellan Stockholm och Uppsala och Gun-Britt skrev ett manus och blev utgiven meddetsamma. Det är sen gammalt att jag läser böcker om skrivande när jag kommer över dem och jag har flera favoriter men även bloggar och nu också poddar. Så jag samlar det jag gillat i texter om skrivande, fram till nu. Ett himla massa skrivande, kort och gott.

En bok om skriva och om livet, M Train.

Bodil Malmstens Så gör jag, är nog den mest handfasta bok jag läst om skrivande och den jag tipsar om, om någon frågar om övningar och tips när man vill skriva. Bodil gör det som inte andra gör det;

Du skriver, du har lusten och längtan efter att skriva på riktigt, du vill. Men hur gör man? Den här boken är en lärobok, en handbok med erfarenheter, verktyg, redskap, råd, tips, exempel, goda exempel och avskräckande. - Bodil Malmsten Så gör jag

Sofia har i sin ägo boken Att skriva av Stephen King och hon tyckte om den sa hon när vi pratade och nu när jag började lyssna på en podd om skrivande Att skriva en bestseller eller en annan bok (Ninni Schulman och Caroline Eriksson) tog de i ett frågor och svar- avsnitt upp just skrivböcker de rekommenderar utifrån en läsarfråga och båda tipsar om just Stephen Kings bok om skrivande, som de båda tycker mycket om båda två. De beskriver King som rakt på sak och rolig. Utöver det har de förvånande nog inte läst särskilt många böcker om skrivande och fokuserar mest på att tipsa om böcker som beskriver hur man ska göra, till exempel Elisabeth Georges Skriv på, vilket som titeln signalerar kanske trots allt är det viktigaste tipset. För att skriva, bör man skriva, något de även lyfter i ett av poddavsnitten som författarens kanske främsta talang, att fortsätta skriva no matter what.

En bok jag uppskattat mycket och riktigt njöt av att läsa var Theodor Kallifatides bok Ännu ett liv, som egentligen handlar om när han slutar att skriva. Kallifatides har ett språk som ingen annan har, för den som gillar just språk och är en filosofisk själ, något jag kan uppskatta. Theodor kan man följa på Twitter. Hans språk gör sig även i detta medium.

I podden Peppe möter (om just Peppe som möter författare utgivna på Schildt & Söderströms förlag) dök jag rakt ner i avsnittet om Karin Erlandsson som Ulrika Nettelblad tipsade om på sin blogg, någon som skriver. En skrivblogg rekommenderad för den som gillar att läsa skrivbloggar. Just Karin har skrivit en skrivbok som heter Alla orden i mig, som Ulrika tipsade om extra i en kommentar hos mig och som jag är nyfiken på. Jag har själv inte läst något av Karin Erlandsson och kände knappt till henne förut. Utöver Karin är även Ellen Strömberg med här hos Peppe och Ellens blogg följer jag slaviskt. Ellens debut Jaga vatten, har jag däremot läst och gillat.

ur Det är natten, Karolina Ramqvist.

En bok jag läste för länge sedan som också handlar om skrivande i mer essäform är Karolina Ramqvists bok Det är natten. Författaren och den som skriver. Handlar kanske om det ensamma i att skriva, om skrivlivet som det är på riktigt. Jag har skrivit lite kort om den här.

Skriver det här inlägget i expresstakt på Espressohouse i Högdalen som stänger om tre minuter när jag rekar för dagens skrivtid med Sofia som infaller i eftermiddag, för som sagt, för att skriva måste man skriva.

Katarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.