Läsvärt, Resor
comments 8

I Astrids fotspår genom Stockholm hem till en pilaffmakare

Har jag sagt att jag ska läsa en kurs om Astrid? Jag sa det häromdagen vill jag minnas men man kan inte säga det för ofta. För så mycket ser jag fram emot denna kurs som jag precis börjat min inläsningsplanering för under denna vecka. Men förra veckan gjorde jag kanske något minst lika spännande. Efter att under julen läst ut boken Astrid i Stockholm jag lånat på biblioteket frågade jag Sofia om vi inte skulle ta en tur i Astrids fotspår inne i Stockholm och vem säger nej till en sådan bra idé? Inte Sofia i alla fall. Så vi tog en tur och han även äta tryffelpasta längs vägkanten, fika mer än en gång och rundade slutligen av med en pilaff på den finaste adress i Norsborg.

Häng med vetja!

Katarina

-> Astrid i Stockholm: Handlar om Astrids liv i Stockholm via de olika adresser hon haft koppling till genom sitt liv. Boken är uppbyggd genom ett register över gator och ett kortare kapitel till varje gata. För mig som Astridintresserad är det en verkligt lärorik bok fylld med roliga fakta om Astrid och hennes äventyr i staden. Avslutas med förslag på tre promenader där man kan gå i Astrids fotspår. Jag och Sofia kokade ihop en egen rutt.

Vi börjar på Kungsgatan och läser om Astrids tid på Radion, Radiotjänst. Astrid var med mycket i radio, läste själv upp alla sina berättelser och under 12 års tid deltog hon i programmet Tjugo frågor. Eller egentligen börjar vi inte på radion utan på Eataly med en tryffelpasta, men där tog jag ingen bild.
Vi promenerar vidare längs Kungsgatan mot Hötorget och tar en espresso på Haymarket av nostalgiska skäl. Innan det vi slår oss ner på Haymarket tar vi en sväng till Oxtorgsgatan 10, ett stenkast från Hötorget, där förlag Rabén & Sjögren en gång i tiden startade. Här stod Astrid klockan 10 på morgonen den 1 augusti 1944 med ett manuskript i handen. Det då nystartade förlaget hade utlyst en pristävling om flickböcker och Astrid stoppade ner manuset till Britt-Mari lättar sitt hjärta i brevlådan. Astrid vinner med Britt-Marie andra pris i tävlingen och 1200 kronor! Året därpå lämnar Astrid ytterligare två böcker till en tävling hos förlaget, Pippi Långstrump och Alla vi barn i Bullerbyn. Med Pippi är framgångssagan ett faktum. Några år senare blir Astrid erbjuden anställning hos förlaget som Rabén & Sjögrens barnboksredaktör. Astrid tackar ja och stannar i 25 år, tills att hon går i pension.
Astrid gav ut över 100 titlar hos förlaget.
Här är den. Boken alltså! En dubbel espresso på Haymarket och lite högläsning.
Titel: Astrid Lindgren i Stockholm
Författare: Anna-Karin Johansson
Utgiven: 2012
Förlag: Ordalaget
Köpa: Adlibris Bokbörsen
Låna: Går att låna på Stockholm Stadsbibliotek.
Min julklapp från Erik följer mig genom staden. Här har jag min iPad, kalender, dagbok och små block att skriva det man känner för i. Man vet aldrig när man får en idé.
Vi tar oss vidare längs med Drottninggatan mot Centralbadet.
Drottninggatan 88, Centralbadet.
Här på taken spelades Karlsson på taket in. Man letade Stockholm rike runt för att hitta ett bra tak att spela in filmen på och byggde slutligen ett Karlsson på taket landskap här med skorstenar, vindskupor och en fond med Gustav Vasas kyrktorn. Astrid var själv mycket involverad i filmmakeriet, skrev manus och engagerade sig i val av roller, kanske till följd av att det i den första Pippifilmen var en vuxen som spelade Pippi! En i Astrids ögon, smärre katastrof.
Centralbadet gjorde oss alldeles hänförda, så kanske du hittar en eller två resebloggare plaskandes där vad det lider.
Men det är ju det där med virustiden, så vi kanske får hålla ut lite gällande Centralbadet dårå. Kyrkan håller i och håller ut.
Här på Holländargatan 14 ligger Adolf Fredriks kyrka. Här tar familjen farväl innan det hålls en officiell ceremoni i Storkyrkan i Gamla Stan. Endast de närmaste är med och sedan sker en kortege, kistan dragen av häst och vagn och en vit häst leds bakom från Adolf Fredrik till Storkyrkan i Gamla stan. Kapitlet i boken om Holländargatan 14 är rörande och beskriver Astrids syn på döden, något som framkommer i den litteratur hon skrev senare i livet. Astrid både trodde på gud och tvivlade genom livet. Att hennes senare böcker är sorgligare än hennes tidigare förklarar hon med orden att hon själv blivit sorgligare. Astrid ligger begraven på Vimmerby kyrkogård med sin mamma och pappa och bästa vännen Madicken, Ann – Marie Fries.
Från Adolf Fredriks kyrka tar vi oss mot Tegnérlunden via Tegnérgatan 28, där Rabén & Sjögrens förlag låg. Bilden är tagen längs vägen. På jobbet som barnboksredaktör dök Astrid upp kl 13.00 varje dag. Här jobbade hon fram till hon vid 63 års ålder när hon 1970 gick i pension. Man blir imponerad av att tänka på att hon inte bara var författare, utan även barnboksredaktör ett jobb hon själv sa att hon visste ”platt intet” om när hon började.
Tegnérlunden.
Tegnérlunden passerade Astrid var dag på väg till jobbet på Tegnérgatan 28 och Rabén & Sjögrens förlag. I parken finns idag en vacker staty där Astrid omfamnar sina karaktärer Peter och Petra och Bo Vilhelm Olsson, som jag och Sofia passerar i mörker, fast det är mitt på blanka dan. I parken ser hon en eftermiddag i skymningen en ensam pojke som ser just ensam ut och runt denna pojke växer berättelsen om pojken Bo Vilhelm Olsson och boken Mio min Mio fram.
Dalagatan 46.
Här bodde Astrid i över 60 år, fram till att hon dog 2002. Maken Sture dog redan 1952 och dottern Karin flyttade ut 1958. Efter det var Astrid ensam. Lägenheten var en femma och fönstren vätter ut mot vägen. De två släckta fönstren till höger och ett ytterligare utanför bilden, är vardagsrum och arbetsrum. Lägenheten var hennes arbetsplats som författare och här skrev hon böcker i sängen och svarade på brev i arbetsrummet. Astrid skaffade aldrig någon dator utan skrev ner sina böcker på skrivmaskin från utkasten som var stenograferade. Karin fick Pippi i 10 års present. Astrids hem står orört och man kan normalt sett gå på guidad visning här om man vill. I normala tider.
På Kungliga biblioteket finns över 140 hyllmeter av Astrids material sparat, allt från 4200 böcker och 75000 brev.
Vasaparken mitt över Astrids hem. Här finns en Astrid terass och här hämtade hon inspiration till sina böcker. Här lektes det nog en del med barnen, kan man tänka sig.

Det finns otroligt mycket skrivet om Astrid och för mig som är från Vimmerby, kanske lite extra intressant. Astrid levde ett ganska ordinärt liv men som med hennes fantasi skapade en extraordinär tillvaro.
Vår Astrid runda är slut för dagen och vi fortsätter promenaden mot S:t Eriksplan.
Kul med gamla skyltar ändå? Bara i finare kvarter i Stockholm kan denna marknadsföring fortfarande funka.
Försökte lura in Sofia här men det gick sådär.
Ge mig pupcorn till filmen tack!
En till fika på Mellqvist vid St:Eriksplan i kameradimma.
Sen kollektivtrafiken munskyddsklädd snabbt till Norborg. Jag lovar, tunnelbanan går extra snabbt i dessa virustider, de har ökat hastigheten.
Johnny lagar pilaff och vi drömmer om att återvända till Uzbekistan. Receptet hittar du här.
Vacker vattenkokare och brödrost.
Johnnys vardagsrum med sidentyger på väggarna.
Ett blommigt kök.
En koncentrerad pilaffmakare lyckas med rätten.
Nu så.
Sen piffar han pilaffen lite.
Sådär ja. Lite söta vaktelägg blir pricken över i:et.
Mumsfilibabba!
Svampsprit från Nordkorea. Nej tack. Det räckte att lukta.
Men de andra skålade glatt som avslutning på dagen och vem vill inte ha ett glas kemikalier att avsluta en vacker vinterdag med, så säg.

8 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.