Resor
comments 4

Längs spåret. Tågluffa genom Sverige.

Längs spåret. Tågluffa genom Sverige.

Ibland öppnar man en bok och redan på första sidan vet man, jag kommer ha svårt att läsa den här. Så är det tyvärr att öppna Längs spåret, som jag hela tiden vill kalla På spåret. Det sköljer över en. Jag kommer drömma mig bort bland resiga bilder och upplevelser, låt mig boka nu! Ett varningens finger för denna fickvän på resan, boken kommer med en i dessa tider nästan syndig bieffekt, reslusten.

Längs spåret Tågluffa genom Sverige

Längs spåret. Tågluffa genom Sverige.

Titeln avslöjar i denna boks fall, innehållet. Sex upptäcktsresor, de vackraste sträckorna, de roligaste hotellen och 25 spännande familjeäventyr (en familj kan också vara två) ger en information om vad som komma skall.

Kanske hade det varit ett problem, om syftet inte var att skriva en guidebok. I guideböcker kan man få allt serverat på ett silverfat och fortfarande vara nöjd. Här väntar man normalt inte på den smaskiga överraskningen men kanske att hitta ett guldkorn att addera på silverfatet. Och det är precis vad som händer i det smarta kapitlet Bokens tågluffar – en kort presentation. Här presenteras de sex luffarna, inga smaskiga överraskningar, som jag rest hela eller delar av men däremot uppmärksammas sträckor jag tar förgivna som får mig att drömma mig tillbaka och finna mitt guldkorn, såsom Norrköping – Linköping. Även sträckan Uppsala till Tiveden är med, en av sträckorna jag förra sommaren åkte med Sofia från Stockholm med målet Tiveden. Det blir med Längs spåret tydligt, allt vi missade i vår ilfart ut i naturen.

Mot slutet av boken knackar tågnörden på dörren med ett stycke om stambanorna.

En guidebok ska få en att drömma

Det är bra, när en bok gör det här med en. Får en att drömma. En guidebok ska få en att drömma. Längs spåret är en bra blandning av guidebok med ett framtidstänk och fokus på tåg och upplevelser i Sverige, ett efterlängtat barn av klimatdebatten.

Drömmar jag har efter att ha läst Längs spåret;

Besöka Hälsingegårdarna och att upptäcka Järvsö.

Luffa Inlandsbanan och paketresan Vildmarkståget

&

Återuppleva Norrköping som turist (jag brukade bo här en gång i tiden).

Vill du köpa boken? Det kan du göra hos Bokus och Adlibris.

Bokrecension recension Längs påret

Längs spåret kommer i en smidig storlek att ha med i väskan och att älska sönder. Den innehåller mycket bilder, tips riktade direkt på bilderna och alldeles lagom med information.

Bäst är alla tips till unika boenden och coola matmeckan såsom stugor med glasväggar, placerade på natursköna platser i Dalsland och Falkenberg med matklusterbyn Skrea och en känd pizzerian i den gamla bensinmacken.

Längs spåret är en smidig fickvän på resan för den med eller utan partner.

Katarina

Titel: Längs spåret. Tågluffa genom Sverige. Sex upptäcksresor, de vackraste sträckorna, de roligaste hotellen och 25 spännande familjeäventyr.

Förlag: Brombergs

Författare: Anders Falkirk (red) Avsnittsförfattare: Annika Berggren, Jane Betts, Annika Goldhammer, Anders Falkirk, Gunnar Loxdal, Claes Salomonsson och Ia Wadendal.

Mitt exemplar är ett recensionsex från Bromberg förlag.

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.