Resor
comments 4

3 dagsutflykter ut i naturen från Stockholm. Stendörren, Tyresta och Torö.

Att jag gillar natur är väl ingen hemlighet. Jag funderar ibland på var denna kärlek uppstått men kommer ingenstans. Jag vet bara att min kärlek är där och att längtan ut i naturen blir alldeles överväldigande på vår och sommarkanten. Det är då ganska konstigt att bo mitt i Stockholm, bland tunnelbanor och elcyklar, människor i sandaler och vita svajiga linnebyxor, som ser ut som de aldrig sett en skog på denna sidan året. Men jag trivs här också, här mitt i allt myller och med mänskliga människor. Men när längtan blir för stor tar jag mig ut i naturen, roadtrippar iväg någonstans för ett snabbt stopp eller en heldag lite längre bort.

Här kommer tre tips nära Stockholm för en halv eller heldag i naturen som passar sig extra bra i dessa tider även om myllret på Drottninggatan nu sägs ha flyttat ut i naturen.

Stendörrens naturreservat. Bland smaragdgrönt vatten, svajiga hängbroar och dramatiska klippor – ett stycke medelhav i den Sörmländska skärgården.

En personlig favorit som inte ligger allt för långt bort är Stendörrens naturreservat utanför Nyköping, knappa timmen trillandes nedför E4an. Så nära är det till ett stycke Medelhav från Stockholm.

Stendörren passar de flesta av oss då kobbarna binds samman av hängbroar och möjliggör en promenad bland öar utan båt. Vid Stendörren kan man fiska, bada och sola, vandra och bara njuta av naturen.

För att nå Stendörren, ta av söder om Södertälje, väg 219 mot Studsvik och följ skyltarna mot Stendörrens naturreservat. Här finns parkering och toalett och ett Naturrum man når till fots.

Läs mer om mina bravader vid Stendörren och kolla Länstyrelsen information.

Tyresta Nationalpark. Mörkt, murrigt och en regnig dröm- djup barrskog nära Stockholm skärgård.

I Tyresta finner du barrskog, berg av ljung och vackra sjöar. Här kan du samla kraft från urskogen och senare finna ro vid de stilla sjöarna i skymningen.

Nationalparkernas hus möter dig vid entrén och troligen också ett antal Stockholmare, då Tyresta är en av Sveriges mest välbesökta parker vanligtvis, vilket ger både för- och nackdelar. Att finna kraft, ro och sova i urskogen, gör du inte ensam men serveras och andra sidan ett antal aktiviteter att ta del av året runt, åtminstone i vanliga tider. I dessa tider passar det bättre att ta cykel med fikakorg, ge sig ut bland en av Tyrestas alla längre leder bort från folk och fä och t ex skåda det stora brandområdet eller vilken gran man vill.

Tyresta stavas kort och gott tillgänglighet. Av de tre, den natur man kan nå enklast med Stockholm länstrafik (busslinje 807/809 från Gullmarsplan till Tyresta by) även om alla alternativ är väl anpassade för de flesta besökare.

Följ med min kamera till Tyresta och upptäck Sveriges nationalparkers inspirerade sida och information.

tyresta nationalpark
Sugen på lite geocaching?

Torö stenstrand. Kargt, vindigt och så långt ut på udden man kommer – ett svenskt surfarparadis nära Nynäshamn.

Vid Torö stenstrand kan du blicka ut över ett oändligt hav och se surfare kämpa med svenska vågor, kanske inte den vanligast bilden på näthinnan i Sverige.

Ett litet udda utflyktsmål nära Nynäshamn, för liten som stor, som inte riktigt ser ut att vara på bild, vad man möts av i verkligheten. Allt jag vill när jag kommer hit är att kasta macka.

Torö tar man sig enklast med bil och det finns 6 parkeringar med 60 platser runt udden blandat med sommarboendes tennisbanor, som står oanvända vid mitt januaribesök.

Njut av fler vinterbilder från Torö och läs mer om Örens naturreservat där Torö stenstrand ligger hos Nynäshamns kommun.

Torö
Torö
Torö stenstrand
Torö stenstrand.

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.