Läsvärt, Resor
comments 13

Ödet har bestämt, jag ska gifta mig med Olle. En weekend på Thorskogs slott.

Vad har Bush den äldre, Benazir Bhutto och Tommy Körberg gemensamt?  Strax ovanför Göta älv på en egen kulle ligger Thorskogs slott, ett renässansslott i tegel och en jugend oas som samlat fler stjärnor än de som var på slottet 2009-2010 då tv-serien Stjärnorna på slottet spelades in här. Välkomnande, romantiskt och exklusivt på samma gång, har Thorskogs nu även haft äran att husera mig, Sofia, Lena och Jeanette, på en slotts-vinterweekend.

thorskogs slott

Tre nya stjärnor på slottet blickar ut över Göta älv-dal.

Bo på ett slott. En weekend på Thorskogs slott.

Vi kliver innanför dörrarna på Thorskogs slott en sen fredagkväll i början av februari och det känns som att kliva innanför dörrarna till ett privat hem och en mycket stor villa. Slottet, som på ett historiskt foto på väggen vittnar om, är en jugend oas med utsikt över Göta älvdal. Här vill jag, Lena, Sofia och Jeanette genast flytta in, bland murriga röda mattor, tjocka mörka tyger och mysiga genomtänkta hörnor. Slottet andas livsverk och har en gedigen historia som den anställde Anders, en av de riktiga stjärnorna på slottet, kan på sina fem fingrar. Han säger till oss stolt att den gula möbeln i hörnet med svanvingar till armstöd är en originalmöbel man lyckats att få hem igen efter en efterlysning på Facebook.

Thorskogs historia börjar dock redan innan slottet byggdes. Här försökte Haakon Haakonsson den äldre och Birger Jarl redan på medeltiden sluta fred mellan Sverige och Norge, även om det inte gick så bra. Några hundra år senare, på 1700 – talet, byggdes en engelsk park här av Olov Wennergren, namngivaren till mitt rum. I parken finns en damm och samma vatten driver också ett litet kraftverk som ger Thorskog 60% av sin el. Den beresta Carl von Linné han också besöka parken.

1892 byggdes så Thorskogs slott, eller villan som den då kallades, av varvspatron Petter Larsson och stannade i familjen till 1986.

frukost på thorskogs slott

Frukost serveras i det vackra orangeriet i anslutning till källaren.

frukost på ett slott frukost hotell slott

Lena frågar förbryllat ”Har du lagt det så fint för att fota”, men det har jag inte. Jag gillar att äta vackert upplagd mat, säger jag, och så är det.

thorskogs slott

Så snart en kliver in på slottet förstår en att det finns någon med en känsla för helhet och gröna fingrar. Ute på promenad skvallrar grannarna om varför, om att det finns en heltidsanställd florist på Thorskog som är en av anledningarna till att det är så fint. Grannarna känner sig välkomna på slottet av de nya ägarna och ibland går de ner bara för att ta en drink. ”Jag brukar skoja om att jag har 800 m ner till baren” säger han.

På jakt efter frukost i orangeriet.

Min rumsnyckel har en stor röd tofs och en guldfärgad platta med namnet Olov. Jag tar min nyckel och Pattis M Train och börjar min promenad ner till frukostrummet, till vad som ska visa sig vara allas vår drömmars orangeri.

Jag bor högst upp tillsammans med Lena och Jeanette och tar trappan ner till våning två. Här bor Sofia och här pryds väggarna av ritningar över slottet. Mitt i trappan hänger en stor kristallkrona som av någon konstig anledning får mig att tänka på Sherlock Holmes och Baskervilles hund. Jag fortsätter ner för trappan till entréplan där reception och salonger finns. Göteborgsposten ligger redo för läsning men jag ser ingen frukost. Ett par passerar när jag står förbryllad vid min tidning. De går med bestämda steg genom salongen in bakom en dörr. Jag hakar på. En visdom att ta med, följ alltid de som ser ut att veta vad de gör. Bakom en dörr i salongen finns trappan ner till källare och frukostrum.

Jag är först vid frukosten och har en stund av njuta av atmosfären och en kopp kaffe innan de andra kommer. Jag doppar mitt långa hjortronhalsband i mitt kaffe av misstag och skvätter ut på den alldeles vita duken. De har även iKaffet, Oatleys havremjölk som har kommit att bli min favorit och gör att jag känner mig som hemma. Frukostrummet är grönt och vitt, med gardiner med gröna växtblad, vita dukar och frukosten uppdukad i mitten med levande ljus utspridda över bordet.

Frukosten serveras i organgeriet på nedre plan mellan kl 8.30 – 10.00.

thorskogs slott

Vill du fira jul på slottet? Månaden innan jul kan du göra just det och det ska vara någonting extra har jag hört. Anders har skvallrat.

Vill du också spendera en helg på Thorskogs slott?

Vill du bo en weekend på Thorskogs slott? Thorskogs har färdiga paket och vi njöt av en slottsweekend lör-sön som nu kostar 2895 kr per person med boende i slottsrum. I priset för slottsweekend hos Thorskogs slott ingår afternoon tea, ett glas mousserande vin & historik innan middag, fyrarätters slottsmiddag, kaffe, övernattning, stor frukostbuffé och såklart, den härliga gästvänliga personalen med en fantastisk inställning till service.

Slottet som byggdes 19892-94 har idag 40 rum och tar 85 gäster max.

Läs mer om olika slottspaket här och boka din vistelse på Thorskogs slott. Se till att välja boende i slottsrum för extra mycket atmosfär.

Vill du göra mera?

Thorskog erbjuder en rad aktiviteter på plats, som bastu och vedeldad badtunna. Det finns flera promenadstråk nära inpå och varför inte ta en tur till skogsgläntan? I Svartedalens naturreservat finns också möjligheten till turridning.

Ta tåget till Thorskogs slott. Stockholm till Göteborg.

För att ta oss till Thorskogs slott tog vi tåget från Stockholm till Göteborg och sedan taxi de sista 4,5 milen till slottet. Tågresan tar ca 3h och den sista biten ungefär 40 min med bil. Det finns också kollektivtrafik att ta den sista biten för den som önskar.

Passa på att köpa biljetterna när SJ rear ut sina biljetter vilket de gör regelbundet.

promenad vid thorskogs slott

I receptionen finns kartor för de små promenadstråken runt slottet. Vi följer den röda markeringen förbi skogsgläntan och möter den lilla Welshponnyn Måns läng vägen, eller prins Måns som han kommer att heta.

sofia zetterqvist måns welshponny

Sofia och prins – Måns.

skogsgläntan thorskogs slott vinter

Här i skogsgläntan brukar vaktmästare Anders fixa med marschaller och varm choklad om vintern.

vinterpromenad thorskogs slott jeanette seflin

En glad Jeanette efter en tur på röda slingan runt Thorskogs slott. Vår weekend är en kombinerad semester och blogghelg, en bloggcation och vi pratar inspiration när vi fotograferar, klimatet och annat resbloggeri. Att promenera får verkligen igång tankeknölarna. 

vinter thorskogs slott

Promenadstråk runt Thorskogs slott

Innan vi beger oss ut plockar vi upp en karta i receptionen. Thorskogs har egna för sina promenadstråk i de djupa skogarna, kanske är det för att folk gått vilse förr? Vi beger oss mot skogsgläntan och pulsar i djup vit snö.

Vi träffar av en slump en apelkastad Welsh längs vägen när vi promenerar förbi en gårdsbutik. Sofia får låna Måns som han heter och vi tar med honom på promenad.

Vi följer röd markering runt slottet och passerar skogsgläntan där snön ligger djup innan vi åter kommer ner till slottet via den engelska parken. Jag känner i hjärta och själ ren lycka över att något så enkelt som promenader värmer själen.

afternoon tea thorskogs slott weekend

Afternoon tea serveras vid kl 14.00 och gör ingen bakelsefantast ledsen. Jag åt paj i tre omgångar och magen knorrar vid tanken.

afternoon tea thorskogs slott

Vad får det lov att vara. En paj, en tårta, en kaka, eller lite mer paj?

vinter thorskogs slott

Min favoritbild av slottet. 

Ostar, scones, småkakor, paj och magi. Afternoon tea.

Efter en pulsande promenad beger vi oss mot afternoon tea i salongen. Vi möter ett bakelsedrömbord och en kvinna vid afternoon teat ger mig en komplimang för min kjol. Sånt värmer. Men ja, jag vet, min kattkjol rocks.

Afternoon tea serveras mellan kl 14.00 och 15.30 på lördag i salongen vid receptionen. På bordet står det framdukat små matsnittar, ostar, scones, småkakor, klassisk gräddtårta, cheesecake, paj, te, kaffe och magi.

blogga på ett slott

Finn fem fel. När man matchar möbler och inredning. Foto: Jeanette Seflin.

stjärnorna på slottet thorskog

Den vackra kristallkronan i entrén sedd från våning två. Jag tänker på Sherlock Holmes när jag ser den, vad tänker du på?

thorskogs slott piano

Utsikten över Göta älv-dal.

jeanette seflin thorskogs slott

Runt om i slottet finns alla dessa vackra speglar. Jag har en egen på mitt rum och Sofia likaså.

rum olov thorskogs slott

Rum Olov, döpt efter Olov Wennergren, som bodde på platsen innan slottet byggdes och även anlade den engelska parken.

Ett rum värt en prinsessa? Bo i ett av rummen i slottsbyggnaden.

Jag går runt mitt rum. I hörnet vid sängen har jag en Chesterfield fåtölj och i taket hänger en kristallkrona. Golvet är vackert i trä, kuddarna på min säng är senpasgula och det finns lite lampor här och var som skapar ett mysigt ljus. Slottet har valt att använda Maria Åkerberg som signatur-schampo och jag slipper således använda mitt egna medtagna. I min bokhylla står en samling svenska dikter. Jag bläddrar i dem. Jag har svårt att komma till ro och läsa i helgen trots att jag har tre böcker med mig. Jag vill läsa M Train, jag vill skriva som Patti i MTrain, men ron kommer ej över mig och kanske är jag allt för trött. Det verkar vara ett återkommande problem på den här tiden av året.

När du bokar rum, tänk på att välja ett rum i själva slottet. Det är värt de extra slantarna när rummen berättar sin egna historia. Ett av rummen sägs spöka, jag vet vilket men det får du veta först när du besöker Thorskog, såklart. Hotellchefen Desirée berättar att en studiecirkel med medium var här och de såg diverse på slottet, som katter i receptionen, barn som sprang på övervåningen och lekte med tidsenliga leksaker, en otäck man i det rummet som sägs spöka och en husa som gick runt som en husa gör. Thorskog andas historia och kan få även den oinvigde att fundera på om det ändå inte finns en parallell dimension där ute.

bloggarna på slottet

Originalmöbel som återfinns på fotot nedan. Anders berättar att de la ut en fråga i slottets facebookgrupp om att de sökte originalmöbler till slottet och fick svar från en som hade denna gruppen och visste att den härstammade från slottet. En mycket vacker grupp med svanvingar som armstöd. Här bloggjobbar vi mest hela söndagen.

Ett svan-möblemang värt en prinsessa, bland en sjö av naturligt ljus och vackra palmer.

Det är inte varje dag en får chans att läsa Göteborgsposten och låna läsglasögon. Noterar var de finns eftersom jag snart troligen kommer behöva dem.

Den historiska berättelsen börjar i Jägarsalen till en välkomstdrink.

Vedeldad badtunna, ja tack.

Jag borde gifta mig med en Olof. Historisk stund i Jägarsalen innan maten.

På lördag kväll träffas vi i Jägarsalen för historisk visning innan fyra rätter middag i orangeriet. Det visar sig under den historiska visningen att Olov Wennergren, vars rum jag bor i var gift med Anna Katarina. Anna är mitt mellannamn och med enkel slutledningsförmåga så är det såklart så att jag borde gifta mig med en Olle.

Tack Thorskogs slott för en fantastisk helg! Jag återkommer när jag hittat min Olle.

Katarina

Den vackra baren i orangeriet som byggdes för att locka yngre gäster. Konstigt det där att vi behöver en bar, för att lockas.

Fyra rätters middag senare.


Tack Thorskogs slott för pressinbjudan. Vi var fyra bloggare som åkte tillsammans och bloggjobbade och semestrade samtidigt, så kallad bloggcation.

13 Comments

  1. Pingback: Slottsweekend på Thorskogs slott utanför Göteborg | Fantasiresor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.