Resor
comment 1

Aspuddens bokhandel och röda linjen mot Norsborg

4-10 februari, 2019

Det har varit en lång vecka hemma vid Globen. Jag har varit sjuk och jag utvecklade en riktigt mansförkylning denna gång. Vi kvinnor kan visst få dem också, ska det visa sig. Jag gick hem från jobbet i måndags och gick aldrig tillbaka, jag lämnade helt enkelt inte soffan fören i fredags när jag på stapplande kalvlika ben tog mig ner för trappen och ut i solskenet i Enskede. Alldeles nyss fick jag ett sms om att läkarintyg behövs dag 8. Ja, tack för påminnelsen Previa, men jag tänker gå tillbaka till jobbet imorgon.

Att vara sjuk tär på mig och på mitt hemmabibliotek. Med svag darrig ursäktande röst lyckas jag övertala bibliotekets kundtjänst på telefon att flytta fram mitt tvåveckors-lån till söndag. Eller egentligen, kvinnan på linjen hör min misär och erbjuder sig att flytta fram lånet till söndag när jag som en mycket lite människa frågar ”vad kostar det att lämna tillbaka en bok en dag för sent?”. Man vill ju som bibliotekskund inte ha en anmärkning och det är därför jag nu, med två dagar tillgodo beger mig till ett Enskede bibliotek jag aldrig besökt, 800m från dörren.

Med målet att plocka upp en bok på biblioteket kommer jag från Enskede bibliotek med fyra. Jag lånar Metro 2033 till följd av en snapchat konversation om tv-spel kvällen innan med Gustaf och Astrids Krigdsdagböcker, bland annat.

Jag vet inte vad det är med mig och böcker och varför jag blivit så besatt. Jag kan inte sluta läsa och jag läser så många samtidigt att jag blir helt veckovild. Men efter att ha tagit min bok-sil, hoppar jag på tunnelbanan och köper fyra budgetsemlor på Ica i Skanstull (jag vänder först i entrén hos Gunnarssons där en semla visar sig kosta nära 50 kr).Vad är det med Stockholm och dyra priser på semlor? Sen plaskar jag hela vägen ner längs Ringvägen till Vitabergsparken där Jeanette bor och stolpar in, halvhostandes, för det är det jag gör nu, men med fyra semlor som ursäkt. Jag är här för att hämta nästa bokcirkelbok, Takasues dotter – Om mitt liv som Jeanette precis läst klart.

Aspuddens bokhandel i all sin prakt.

Man kan ju tro att jag skulle nöja mig här. Men med förkylningsuttråkning närvarande i varje sekund av min dag klarar jag inte att vara inne en hel dag så first thing lördag tar jag tunnelbanan in till Östermalm, promenerar genom Sturebiblioteket i Östermalms T-bana, utan att låna något, tänka sig!, och vidare förbi svampen som skyddar mig några minuter mot all illvilligt snöregn, vidare förbi Kungliga biblioteket och bort till Rönnells Antikvariat, på Birger Jarlsgatan aka bokhimlen på jorden. Det slutar nästan med ytterligare fyra böcker, men jag får efter ilsken förhandling med mig själv ner det till två. Så gör jag av Bodil Malmsten som jag läst tidigare och även ett för mig okänt tal av Astrid i bokform. Innan jag vänder hem på röda linjen sprintar jag även in på Hedengrens, bara för att det är fint. Jag har allt för grova kängor på fötterna, man kan ju tro att Östermalmsdamerna ska sätta i halsen, men det gör de inte, däremot nästan jag när jag springer in i en 21 åring och hennes nya sprillans vita sneakers. Går det ens att ha just nu? Vill bara ruska om henna och skrika ”det är ju vatten upp till anklarna ute, bor du här på Sturegallerian eller?”.

Man kan ju tro att jag skulle nöja mig här, men inte då. Söndag är bokad med Jeanette för bokreaspaning och secondhand shopping längs röda linjen mot Norsborg. Vi åker till Aspudden och spanar böcker, eller kanske mest bokhandel. En fin mysig sådan i ett fint och mysigt sådant område. Jeanette blir nödig och de har ingen toalett, det vet vi nu och vi vet nu också att toalett finns på Daisys bakom Stadsmissionen i Sätra. Att det är en kilometers promenad från tunnelbanan, det är också bra att veta. Ytterligare en bra sak att veta är att Myrorna i Skärholmen är stängd på söndagar men falafelstället nära bredvid med en falafel för 50 kr är öppet och värt den 2 km långa promenaden längs med E4an från Sätra till Skärholmen.

Ytterligare fem böcker får följa med hem. En liten bok av John Lennon bland annat och så I kroppen min av Kristian Gidlund som också finns som blogg och i skrivande stund sex år senare fortfarande finns kvar. Jag läste bloggen på den tiden den skrevs, men ja Jeanette, du har rätt, det är alldeles för svårt.

Har du förresten sett instagramkontot BooksOnTheTub? Det är alltså ett konto som sprider ut böcker i tunnelbanan. Böckerna har klisterlappar så man vet att det är dem och syftet är helt enkelt att få folk att läsa. Så fint! Nu vill jag ju bara hitta en bok.

Ja, du förstår ju. Jag har tagit en total boköverdos i helgen. Kom och rädda mig, jag är inte säker på att jag någonsin återhämtar mig.

Katarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.