Resor
comment 1

Tankar och ting från norra Gotland. Kyllaj och Prima gård.

Vad som skulle bli ett inlägg om Gotland, blev nu tre, för att Gotland har så mycket att säga. En tredagarsdagbok från 23 till 25e e november, Gotland med Sofia.

25e november – Kyllaj och Prima gård.

kyllaj familjen zetterqvist

Sofia och kaffekopps-betjänten

Morgonen börjar utan räv, med en promenad över Heden. Sofia (nästan)bor  i Malms-Kyllaj naturreservat, bland raukar och andra stenar. Vi ångrar så snart vi gått ut i soluppgång att vi inte kokade kaffe och tog med oss. För vad går upp mot en soluppgång och en kopp kaffe? Inget. Absolut inget.

”Man skulle ha en kaffekopps-betjänt som kan räcka kaffekoppen”, en av alla tankar när kaffesuget sätter in. Kanske kan det komma ett RUT – avdrag för det framöver, Sofia.

malms- kyllaj naturreservat

Malms – Kyllaj naturreservat.

Vi får vårat kaffe till slut, på Prima gård.

Vi får vårat kaffe till slut på Prima gård. Här har de eget kaffe från Gotlands kafferosteri och roliga smycken med citat. Örhängen som passar mig som handen i handsken med budskapet ”kan” och  ”ske” på vardera hänget likväl som ”one” ”day”.

Bengt visar oss hur man rostar kaffe. Han brinner för sin sak, jag blir snabbt besatt och vi blir kvar och lär oss allt om att rosta kaffe. Jag funderar ett slag och tror inte jag har sett processen förut. Även fast en vet att kaffebönan inte är brun vid start blir en litet förvånad över hur grön bönan ändå är. Den gamla maskinen brummar och så är vi igång. När det låter som popcorn är bönan klar, får vi veta. Från då och framåt kan man här hur mycket rostad en vill sin böna. När det böjar poppa i maskinen är bönan mellanrostad och sen väntar man en stund för att välja arom.

Efter att ha fastnat i kaffemaking processen får vi brottom från Prima gård. Vi kör i regn och solnedgång tillbaka mot färjan och Stockholm.

Katarina

prima gård sofia zetterqvist  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.