Resor
comment 1

Inlandet

Inlandet, Elin Willows

Inlandet handlar om ej tjej utan namn som flyttar till Norrlands inland, 100 mil eller mer från där hon bor innan, pga kärleken. En kärlek som sedan upphör innan hon hinner komma fram, utan några större ringar på vattnet. Sedan följer en bok om hur det är att inte passa in eller aldrig komma ifatt de som alltid har bott dit man flyttar. För mig som flyttat runt, en ganska spot on känsla.

Tjejen utan namn bestämmer sig för att bo kvar även när pojkvännen gör slut och även när han senare flyttar iväg, trots att han på sätt och vis är hennes enda länk till inlandet. Hon skaffar ett jobb på den lokala matbutiken och bor inneboende hon en tant. Hon har sporadisk kontakt med pojkvännen och det känns tungt men inte mer än så. Tjejen avskärmar sig från andra, samhället och även naturen men börjar efter ett tag hänga litegrann med någon från jobbet och de åker varje lördag till det lokala hotellet för att festa. Hon får hon också några vänner på matbutiken, som mer känns som bekanta då de aldrig får någon signifikant betydelse i hennes liv. Jag funderade ibland under läsningen om hon själv ens är en signifikant betydelse av sitt liv, det verkar inte så. Tjejen saknar helt tyckande och har ingen drivkraft.

Genom hela boken är det flickan utan namns huvud en lever i. Hon med expojkvännen utan namn men med de bekanta Lena, Fredrik och Finn och några andra. Ett huvud som inte tänker i kronologisk ordning utan där en hoppar fram och tillbaka. Tankar som varken är positiva eller negativa, men om en måste välja är mer åt det negativa hållet. Tanken om varför hon stannar kvar eller varför hon kom hit återvänder hela tiden. Tankarna om honom likaså. Fast även om hon tänker på honom verkar hon inte kär, tanken är där ändå.

Efter ett tag tar tjejen körkort och vad som borde vara absolut frihet blir mer som ett konstaterande. Hon köper en bil, jag tror av Fredriks syster och hon använder den men hon lämnar fortfarande knappt samhället hon bor i, tills hon plötsligt gör det.

Elin har lagt ett pussel med tid och tankar och det känns som ett vanligt nutida litterärt grepp, men ändå fräscht. Det hoppar kronologiskt utan att hoppa och hjärnan liksom går igång på pusslet.

En fin enkel skildring av ett liv som känns verkligt, kanske ibland snäppet för passivt och för enkelt.

Passar den som är sugen på Norrlands inland, på sättet man pratar, naturen och ensamheten. För den som inte är rädd att leva i ensamheten det innebär att vara i tjejens tankar och läsa den här boken.

Inlandet är Elin Willows debutroman från 2018 och går att köpa ny, second hand eller låna som papp eller e-bok här. Jag lånade mitt exemplar.

Katarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.