Resor
comments 6

Tankar och ting från norra Gotland. Furillen och Fårösund.

Vad som skulle bli ett inlägg om Gotland, blev nu tre, för att Gotland har så mycket att säga. En tredagarsdagbok från 23 till 25e e november, Gotland med Sofia.

23nov. Furillen och Fårösund.

Vi kommer med färjan mitt i natten och plockar upp vår hyrbil från Mickes biluthyrning. En skruttig volkswagen och jag tänker att jag nog aldrig kört en volkswagen förut. Sen kommer jag på att det har jag ju visst det, innan jag köpte den bilen jag nyss sålde provkörde jag en Bubbla för att det då var min drömbil.

Vi är framme kl 01 på natten när vår traktor tagit oss hem. Sofia kör och bra är väl det för det är alldeles mörkt och jag har knappt varit på norra Gotland tidigare och inte i mörker.

att göra på norra gotland

Jag har en liten prick på mitt vänstra smalben som alltid varit där som gör mitt ben, lätt att känna igen.

kyllaj

Favoritstället i Sofias familjs sommarhus, bastun.

trädgård norra gotland

Jag vaknar tidigt och njuter av utsikten i trädgården innan Sofia kommer ner. Jag springer runt i min körsbärspyjamas, tills det blir lite svalt, då tar jag på mig en tröja. Det känns så sommarstugeigt här. Att springa runt på gräsmattan i november, en alldeles egen tomt med ett alldeles eget äppelträd!

november norra gotland

Ett alldeles eget äppelträd,

norra gotland klint

en alldeles egen klint och

en alldeles egen bock!

Vi äter frukost med trädgårdsutsikt. När en inte längre bor i hus känns det som en lyx med något så enkelt. Ekologisk havregrynsgröt med honung från Gotland och Vegiar, en helt vegetarisk kaviar av tång till en grön gräsmatta och äppelträdsutsikt. Och såklart Oatley i kaffet som i sin tur är rättvisemärkt. Vi pratar om hållbarhet och om att skriva om just det. Kanske är det så enkelt att få till en förändring? Prata och skriva. Så här på pränt, vår frukost var någorlunda genomtänkt, så det så!

lergrav fiskeläge norra gotland

Lergrav fiskelägePå sommaren huserar här ett café såklart. Det är det Gotland består av på sommaren, caféer och turister.

att göra norra gotland lergrav lergrav sofia fantasiresor norra gotland

Hej Sofia! Vad tänker du på?

Här bor Madonnan och barnet och Lergravsporten. Raukarna vid Lergravsviken

Vi åker iväg och första stoppet är Lergravsviken. Vi ska till Furillen och det här ligger på vår väg. Ett mysigt fiskeläge och ett raukområde. Det finns ju triljoner såklart! Här bor Madonnan och barnet och Lergravsporten. Titta, där står jag i porten!

raukarna vid lergrav lergravsviken lergravsporten

Kattbyxor från Monki (gamla, som i många år), Woolpower ullunderställ, Fjällräven tröja, secondhand- fyndad jaktjacka i ull och en grön beanie jag fått. Å så mina Meindl island herrmodell som följer mig i vått och torrt.

gotland hed hed gotland

Kanske blir det en Nesser någon gång, kanske är inte han för mig. Furillen.

Från Lergrav far vi mot Furillen förbi ett litet minibibliotek i en gammal telefonkiosk. Mer sånt tack! Sofia berättar att i de här trakterna bor Håkan Nesser, vars bok ligger på min bokhylla och aldrig blivit läst för att Theodor kom i vägen. Men han finns här i bokkiosken i Lergrav också, Håkan. Kanske blir det en Nesser någon gång, kanske är inte han för mig. Vi ser senare hans hus när vi far vidare ut på Furillen och jag tänker att ett sådant hus vill jag också ha. Jag kanske ändå ska läsa en Nesser och lära mig hur man ska skriva för så jag får ett sånt hus.

bibliotek telefonkiosk lergrav gotland bibliotek telefonkiosk furillen

Fri kvinna gör det också.

sofia fantasiresor gotland katarina wohlfart äntligen vilse bibliotek telefonkiosk gotland

Tack Sofia för alla fina bilder av mig från Gotland!

furillen

Furillen, vid den gamla kalkstensfabriken, alldeles allena.

furillen norra gotland furillen november

Vackert november – öde.

furillen strand

Vill du fotografera Gotland passar ön alldeles perfekt när det inte är säsong. Det må vara kallt, men du får stränderna för dig själv på många ställen.

natur norra gotland norra gotland strand furillen

Sofia – ” Du ser ut som någon från en Ingmar Bergman film när du går där på stranden!”. 

Det vill man ju göra liksom.

rostig skylt norra gotland

Hela norra Gotland, troligen hela Gotland, är väl omhändertaget och har alldeles för mycket vackra rostiga skyltar och ting att fotografera. Det vackra ordet jordkällare.

Fika bör man annars dör man. Fårösund.

För några veckor sedan läste jag Ännu ett liv av Theodor Kallifatides. Jag vet att jag borde göra en bokrecension, men nu är det som det är, jag har inte skrivit den ännu. Jag har däremot rekommenderat alla att läsa den, för att den är just så bra. Theodor har sommarhus vid Fårösund, i alla fall i boken som handlar om hans liv som skribent och när han slutar skriva, eller tappar förmågan därtill, beroende på hur man ser det.

När magen börjar knorra åker vi hit till Fårösund för att fika. Här finns Café Maffen. Ett riktigt tungrullande namn ”Kaffe – Maffen”. Här är inredningen fylld av små citat. Det verkar vanligt på Gotland. Jag äter currysoppa med räkor och dricker kaffe med Oatley, för ”Fika bör man annars dör man”, som Kaffe Maffen själv skulle ha sagt.

cafe maffen fårösund

Solen går ner när magen knorrar och vi kommer ut från cafét under blå timmen.

sofia fantasiresor cafe

Sofia @Fantasiresor.

cafe maffen kvällsmys gotland

Årets blossa är minst lika vacker som limoncello-god.

Dagen kantas av diskussioner om hållbarhet. Social hållbarhet som jämställdhet, om miljö och ekonomisk tillväxt, om teknik och om framtid. Om att resa i framtiden och influencers ansvar och icke ansvar. Om att ge feedback och att ta feedback. Om att skriva en egen roman och förmågan att göra det.

Ett rött litet sommarhus med vit inredning kan möjliggöra för så mycket kreativitet. En omgivning med ett ljus värt att fotografera i.

Katarina

hemmamys glögg

6 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.