Resor
comments 11

Jag och Linda startar en costsplit och det är nu den riktiga roadtrippen börjar – från Luleå till Karesuando

28 juli – från Luleå till Karesuando – Norrlandsroadtrippen

Vaknar och tar ett dopp i båthamnen i Piteå. Borde kanske inte bada med min hals, eller i en båthamn för den delen. Men hur ska man överleva i värmen om man inte gör så. Jag frågar Sofia om det är så smart att bada bland båtar. ”Äh, det kan väl inte vara så farligt” säger hon. Så nu är jag full av diesel.


Nu är jag ute och reser igen och Alaska får vila en stund. Så långt jag orkar och batteriet håller kommer jag under två veckors tid att uppdatera från min och Lindas roadtrip runt Sveriges och Norges norra delar.


Vad vore livet utan äggröra och juice?

Vi äter frukost för 105 kr på Arctic Hotel i Luleå och pingvinen undrar vad livet vore utan äggröra och juice?  Har ingen aptit men äter ändå. Halsont gör så med en.

Polcirkeln på väg 392, söder om Jokkfall.

>Jokkfall, så mysigt och dyrt det kan bli på svensk semester. Äter en laxsmörgås och njuter av varje krona här vid fallet på Harrens dag. Förundras över att det faktiskt bor några hundra här i Jokkfall. Undrar var de är nånstans?

Sötchock och Lindas första ren.

Jag och Linda startar en costsplit och det är nu den riktiga roadtripen börjar.

Jag och Linda startar en costsplit och det är nu den riktiga roadtrippen börjar. Vi lämnar Luleå och åker norröver. Fotar polcirkel och köper hutlöst dyrt fika vid Jokkfall där man får tömma upp kaffen själv. Vad är det med denna dyra svenska självservice? Borde en åtminstone inte få vad en betalar för?

Vi passarar älv efter älv och Kalixälven är vacker. Sådär vacker att det gör ont i ögonen. Mörkt djupblå som älskarens förföriska brunnar till ögon.

Playa Mertajärvi.

Linda testar SUP.

Hemma i Norrland

Kommer till familjen Gunnare och det känns lite som hemma. Hemma i Norrland. Trädgården är ljuvare än aldrig förr och klimatet det sommarklimat vi alla önskar vi hade. Ljuva 26 grader.

norrbotten mertajärvi

Slå den här utsikten om du kan.

Pärlan får nu vila ett par dagar och skulle också egentligen vilja bada bort denna myggmordscen vid grillen.

Jag har skavsår på båda mina fötter och fortfarande ont i halsen

Jag har skavsår på båda mina fötter och fortfarande ont i halsen. Vet inte hur det kommer blir inför kebnekaise och oroar mig då jag längtat så mycket.

Snart strosar farbror Gösta in och kollar läget och det visar sig att han fortfarande har en 3310 telefon. Förstår nästan inte hur de kan fungera längre. Kan de det är eller är det bara displayen som lyser?

Hans fungerar i alla fall.

mertajärvi

Mertajärvi badar i de här rosa blommorna som jag inte vet vad de heter.

mertajärvi

Airbnb – Jimmy.

Vi går över bron så att Linda kan säga att hon varit i Finland – Dansklacken på Dosan

På kvällen åker vi till Dansklacken på Dosan. Det vi har kommit för. Och stället gör ingen besviken. Ej heller den samiska artisten Sofia Jannok. Vi går över bron så Linda kan säga att hon varit i Finland så det har hon nu. Till och med telefonen tycker så när den sms-välkomnar henne till Finland strax därefter och byter till finsk tid. Vid finska gränsen hittar vi en full man med ansiktet i marken och får inte liv i han. Möter att par norskar som tycker vi ska ringa 112, så d gör vi. Kvinnan i luren säger till Linda ”skaka om honom kraftigt eller slå han i revbenen” så d gör jag, i alla fall skakar om honom, det här med att slå i revbenen vet jag inte. Han vaknar och säger att han heter Nils. ”Du var så full att vi ringde en ambulans, Nils”. Han kollar fnurligt på mig och utbrister ”Men inte behöver du väl ringa ambulans för en full lapp, heller”.

När vi kommer hem är det soluppgång och en dag i Karesuando har passerat.

Katarina