Resor
comments 9

Någonstans mellan en kaffe och en kö på en flygplats, föds en dröm om ett område som heter Ballard – Seattle

13e juni, 2018 Ballard, Seattle

På flygplatsen i Seattle möter vi en kille som säger att han är svenskättling och att han precis varit i Stockholm. Sedan visar han en tatuering på benet, som han gjort på Söder och säger att han bor i Ballard. Det är första gången vi hör namnet. Det rullar över tungan. Smakar oklart område. Lite senare i Seattle är vi på en kaffekiosk vid Fremont och frågar kaffemakaren om Seattle-tips. Mannen i kiosken säger. ”Har ni varit i Ballard?”. Någonstans mellan en kaffe och en kö på en flygplats, föds en dröm om ett område som heter Ballard.

Seattles områden Ballard och Capitol Hill visar sig vara en blandning mellan ett busigt USA och ett yngre Södermalm, en perfekt mix som stavas cool design och gott kaffe.

Är du i Seattle?

Spiken i kistan blir när en bekant från ett tidigare liv skriver ”Är du i Seattle?” ”Jag är här och hälsar på familjen”och jag återigen frågar om tips. Hon svarar ”Ballard”. Där bor en massa skandinaver och nu har det öppnat ett nordiskt museum där. Och vem vill inte kika på ett nordiskt museum, i en stadsdel en aldrig tidigare hört talas om i Seattle USA?

Klart man vill, liksom.

Uphill. Nyöppnad butik med workspace som gör canvas och lädervaror vid beställning.

Vackra Ragknarr, en av team medlemmarna på Uphill designs.

Murriga trädgårdar tröttnar en sällan på. Botaniska trädgården i Ballard.

Vi hänger på låset även denna morgon, rädd att frukosten ska ta slut. Mellan granolatuggor och kaffetår hålls ett samtal om feminism & kropps-positivism som uppvärmning inför en Uber eller två till Carl English botaniska trädgård. Här finns även det lite mer berömda Ballard locks, en rad slussar som förenar Puget Sound med Lake Washington och Lake Union. Även om slussar fascinerar så stoppar tre tjejer hellre gladeligen näsan i den botaniska trädgården bredvid. Murriga trädgårdar tröttnar en sällan på. Att se vatten sjunka upp och ner, gör en däremot. Strax mot utgången påväg mot frukost hobbitfrukost nummer två, hittar vi en boklåda uppsatt. Bokormen stoppar in näsan här för att hitta en salig blandning av amerikanskt en aldrig har hört talas om och Nora Robert såklart, för Nora Roberts finns överallt. 

Uphill skapar en jag vill ha allt känsla.

Kaffetåren den bästa är. Lockspot cafe.

Vi snubblar över en skylt med kaffe och jag tar en bagel med Nutella och jordnötssmör. På Lockspot cafe finns jordnötssmör med tillhörande tiggande jordekorre. Sofia hoppar till och det påminner om carrie-scenen ur Sex n the City ”A squirrel is just a rat in a cuter outfit”.

Det må vara sant, men jag är ändå team jordekorre.

När man reser tillsammans lär man sig varandras skills. Skill1 -> Sofia spottar utan svårighet Espressoskyltar på miles avstånd.

Och det som lyftes fram gör det nordiska hjärtat stolt. Nordiska museet i Ballard.

Strax nedanför botaniska trädgården i Ballard har det öppnat ett Nordisk museum. Och gör det en sann nordbo stolt? Jag tror faktiskt det. Vi pratar svenska med receptionisten som är amerikan men bott i Jönköping och njuter av inse att man anammat 100% skandinavisk design. Utställningar om utvandringen från Sverige varvas med filmer om nordiska värderingar, miljötankar och om att vara inkluderande. Och det som lyftes fram gör det nordiska hjärtat stolt. 

Botaniska trädgården i Ballard.

Nordiska museet i Ballard.

Uphill, La Merge, Ballyhoo och lite därtill. Shopping i Ballard.

Ballard är ett enkelt område. Vi börjar i norr vid the locks och jobbar oss söderut innan vi tar en Uber från shoppinggatorna efter att ha stirrat oss blinda i timmar på vackra ting vi alla vill ha. Strax söder om Lockspot cafe möter vi Uphill, en läderworkshop/ butik nyligen öppnad av de som också jobbar där. Att se tillverkning live lockar, likaså gör Ragknarr det, den vackra huskieblandrasen som möter oss med isande blå ögon i dörren. Min förkylning har dödat mitt luktsinne man jag är säker på att det doftar knarrande läder här. Jag köper en liten notbok mest för att jag vill stödja de som har stället. Hade jag obegränsat med slantar hade jag köpt en av deras fina väskor och det gör ont i shoppingfingrarna att enbart länka till sidan.

Le Merde visar sig vara en mycket fin vintageshop vi hittar av en slump när vi går gatorna ner i Ballard. Jag går ofta in på vintageshoppar men hittar sällan något. Denna shop visar sig ha både bra grejer, priser, ägare och en liten mops. Precis i min smak, även om en mops troligen inte är något jag någonsin kommer att äga.

Ibland är jag för nyfiken för mitt eget bästa. Besöket på Ballyhoo är ett sådant nyfikenhetsinfall. Jeanette ser butiken när vi går förbi och jag tänker att varför inte. Det ska visa vara bland det bästa jag gör. För här finns allt. Vad sägs om löständer till hela familjen? Eller kanske en clownkakburk att skrämma den med clownfobi? Ett litet krokodilhuvud till badrummet? Eller kanske ett mänskligt skelett att hänga i garderoben, på riktigt? Jag tror baskemig allt finns här. Jag och Sofia köper varsin liten rävring i guld och går mycket nöjda därifrån. Utan Jeanette hade jag aldrig gått in på en sådan butik.

Ballyhoo.

Midnattssolen är där när vi går in för landning

Påvägen hem till Ace Hotel tar vi den sjuttiofjärde billiga Ubern i ordningen och skjutsas nu av en kvinna som berättar om hemlösheten i Seattle. Vi frågar för att vi sett en hel massa tält på olika platser i Seattle. Varför är dessa människor hemlösa? Kvinnan babblar på om Amazons huvudkontor och att företaget har tagit hit många människor då de har sitt huvudkontor här. Jag blir inte klok på varför folk är hemlösa av det skälet, men låter frågan vara obesvarad då den tycks vara för komplicerad att ta in just där och då. 

Jag befinner mig plötsligt på flygplatsen. Vad som verkar vara en egen vinge på Seattle Tacoma enbart för Alaskaflyg. En kvinna berättar för sina barn om min t – shirt när jag passerar i säkerhetskontrollen ”Look at that girls t-shirt, it says book worm. I love her t-shirt”. Jag sträcker på mig stolt. På planet hamnar jag bredvid en trevlig man i sina bästa unga år. Han är från Anchorage. Jag tycker på sätt och vis att det är trevligt att man pratar med folk en inte känner här. Det passar mig, på sätt och vis. Jag frågar om de har midnattssol i Alaska. Det har de säger han. Jag sitter vid fönstret och bakom mig sitter Jeanette. Bakom henne sitter Sofia. Mannen som sitter bredvid mig frågar om inte jag och Jeanette vill sitta ihop. ”Jag sitter gärna med min flickvän” säger han. ”Tyvärr” säger vi. Vi har valt fönsterplats av en anledning. 

Midnattssolen är där när vi går in för landning.

Katarina

 

9 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.