Resor
comments 6

Kommer det vara störtförälskelse eller bara en flirt? – Alaska

14e juni, Anchorage till Kenai, Alaska

När jag skriver det här är vi precis på väg att lämna Alaska. Meningen plitas ner när jag hör kaptenen prata om att vi ska starta flighten till Island. Kaptenen är tydligt isländsk och brytningen mot engelska är så himla härlig. En kan tydligt höra de nordiska språken bryta genom i engelskan.

Jeanette och Lena, två av bandmedlemmarna i vårt hittepåband Herring – döpt efter den hyrbil vi strax införskaffar.

Jag vaknar tidigt på Arctic Adventure Hostel där vi möter upp Lena som kommit med ett tidigare flyg direkt från Stockholm med mellanlandning på Island.Vi ska inte träffas i receptionen före kl 8 varför jag också har tid att blogga en stund. Svetten dryper och jag får kämpa med att få upp fönstret för att råda bot. Det är någon särskild anordning med både en hake för öppning och en vev. Att lära sig öppna fönster på andra platser i världen är lite som att försöka att gå på toa. Halvt omöjligt, men nödvändigt varför en också lär sig det, till slut. Som förespåtts av mig i taxin ligger hostelet mitt på en parkering, en inte allt för bloggvänlig miljö men vad gör väl det, när en vet vad som väntar utanför stadsgränserna.

 

Första frukosten med gänget på en i raden av alla amerikanska diners, som komma skall. Lena, Jeanette och Sofia.

Att anlända till ett nytt ställe är lite som att se en ny man som har potential för första gången – Alaska

Att anlända till ett nytt ställe är lite som att se en ny man som har potential för första gången. Kommer det vara störtförälskelse eller bara en flirt? När vi flyger in över Alaska på natten är det midnattssol och han visar sig således från sin bästa sida. Vi är alla lite orolig över att han inte ska ha wifi när vi bestämt oss för att följa med hem, men det visar sig snart att Sofias abonnemang har unlimited surf i USA i sommar. Det spritter lite extra i hjärtat hos fyra resebloggare när sms:et levereras.

En av många oklara Alaska-skyltar.

Frukost på en amerikansk diner – Another first Anchorage

Efter en stund visar det sig att alla vaknar tidigt och vi beger oss till Kay´s Diner för att äta frukost. Vegetarianerna beställer en vegetarisk omelett och vi ställs återigen för cafe americano. Vatten med lite essens av kaffe, på sin höjd. Sofia dricker tre koppar för att stilla behovet av drycken.

Vi älskar midnattssol

Från dinern beger vi oss till hyrbilsfirman till fots även om USA och särskilt inte Anchorage är promenadvänligt. Långa raksträckor och vägar av ingenting varvas med områden som ser mer eller mindre okuliga ut. Andra gator är finare och björkar hänger ner över trottoaren. Vi hyr bil på Midnight Sun Car Rentals och vi blir fotograferade till hemsidan med en skylt som statuerar ut ”We love Midnight Sun” rakt över magen, i utbyte mot en gratis gps. Lite udda, men samtidigt älskar vi ju midnattssol, trots allt.

En första smak av Alaskiska berg på väg till Kenai. De smakar lakrits och vaniljglass.

Foto: Sofia, Fantasiresor.

och jag älskar Men in Trees – Cooper Landing

Första anhalten blir Walmart. Har du varit där? USAs allt-i-ett affärer är ett måste. Vi packar bilen full av allt nödvändigt som ansiktsmaskar och snacks och far söderut mot Kenai. Dinerfrukosten till trots så kurrar snart magen, kanske är det för att en äter för mycket, och vi svänger in på Sunrise Inn i Cooper Landing för lunch. Första dagen i Alaska faller tankarna tillbaka på min Alaska- research och och jag talar om att det enda jag lyckats att hitta eller kan komma på om just Alaska i film och bokväg, är alltid skräckisar och det har jag inte vågat se innan resan. Ann, Rumble in the Arctic, påminner om serien Men in Trees och jag skriker ut över bordet ”Ja, just ja. Men in Trees. I love Men in Trees”. Plötsliga utfall är något en får dras med, om en reser med mig.

Sunrise Inn i Cooper Landing.

Vad betyder K-love?

Under färden mot Kenai spelas Alaskaradio i bakgrunden och ganska snart visar sig det att många av kanalerna är kristna kanaler. Kanalen K-love spelas länge innan vi förstår kopplingen. Reklamen är det som i slutändan avslöjar och kanske ibland valet av låtar. Jag funderar fortfarande på vad K -love står för. Är det Christ-love? Vi varvar kristna låtar med stopp vid varje knut.

Barry, Alaska-bo och chainsaw carver.

Motorsågskärlek.

Längs vägen så möter vi Barry, som jobbar med att skära ut figurer med motorsåg. Barry säger att han har svensk mamma och pappa var norsk och att hans morfar kom till Minnesota på 30- talet. Han äter knäckebröd varje dag men kan bara två svenska ord, smör och knäckebröd. Barry älskar sitt jobb. Så unikt och så amerikanskt. Jag har aldrig tidigare förr sett chainsaw carving.

Vårt boende för natten i Kenai, hyrt via Airbnb.

Vi har lärt oss den hårda vägen att ha passet i fickan så det har vi – Kenai

I Kenai checkar vi in på vårt Airbnb för natten, handlar öl och hämtar pizza. Vi har lärt oss den hårda vägen att ha passet i fickan så det har vi. Husky IPA är en bra start på en roadtrip som kom att skapa många minnen och som kom att bli en förälskelse för mig. Alaska har lärt mig att uttala IPA, ”ajpiejj”, att skjuta prick med pistol på vägskyltar är en inofficiell sport här och att det regnar som ingenannanstans vid kusten. Jag har ju redan flirtat på håll med Alaska, redan innan jag lämnade Sverige, så kanske är det ändå inte en störtförälskelse det här utan en som vuxit fram, trots allt. En störtförälskelse med ipor, kulhål och ständigt blöta sockar i vardagsrummet att dras med om vi någon gång flyttar ihop.

Katarina

Ett i raden av alla vackra Airbnb brev.

 

Viktigt och bra med lapp för hämtpizza på Airbnbt. Är det hyresvärdens granne hon tipsar om måntro?

Jag funderar på om jag blir allt mer amerikaniserad för jag vill också ha en amerikansk truck att roadtripa i. Omg, did I say that out loud?

Glädjen i mat när en roadtrip-bantat.

 

6 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.