Inspiration, Resor
comments 11

Are you 21 or older, Seattle?

12e juni, 2018.
Fremont och Capitol Hill

Min förkylning peekar. Jag är fruktansvärt förkyld under natten och Jeanette väcker mig två gånger och säger ”Vänd över till sidan”. Jag svarar att jag ligger redan på sidan och fortsätter sova. Min hals är så trång att den börjar vissla och backarna i Seattle är övermäktiga.

Jeanette vid Seattle Space Needle.

Vi vaknar av oss själva vid kl 5 och hänger på låset för frukost redan vid kl 7. Vad som visar sig vara kanske en typiskt amerikansk frukost, med mer socker än innehåll i övrigt. Men Ace Hotel vinner på instagramvänlighet, gröna växter, trädetaljer och att de älskar bokälskare och skribenter. Ett bokskåp och vackra vykort att plocka med hem lockar också till ett nytt besök.

Sofia.

Att resa för att resa eller resa för att fota? Vilket gör du?

Seattle Space Needle lockar. Den står där som en nål med sin svamp och väntar på ett besök, men det kostar alldeles för mycket att bege sig upp i toppen så utsiktsmålet blir till ett toabesök och ett span i souvenirshoppen. Inga amerikanska sevärdheters souvenirshoppar gör en besviken. Amerikaner måste älska souvenirer. Ganska nära hittar vi istället en rosa vägg. Kanske borde denna vägg vara den verkliga sevärdheten. Vi stannar här för att fotografera och pratar om resa vs fotografera. Att resa för att resa eller resa för att fota? Vilket gör du? Att fotografera är en stark drivkraft för mig, vid resorna och om jag inte fotograferade skulle jag resa då? En fråga som inte går att besvara. En ickefråga. Återigen är diskussionen vid instagram. Detta nutidsfenomen som skapar oss alla, väljer vår väg och skjutsar våra liv i den riktning det sociala mediumet vill.

Minns du filmen Sömnlös i Seattle? Då minns du kanske båthusen vid Lake Union också.

Men vi är där, med en rad andra människor och tittar på ett troll under en bro. Fremont.

Om det finns ett mål för dagen är målet trollet under bron i Fremont. Jeanettes mål. Vi passerar Denny park på vägen och möter en av Seattles många neonskyltar strax innan och en jordekorre. Strax efter når vi Lake Union. Här finns båthuset där Sömnlös i Seattle spelas in. Jag fotar en bild till mamma, men glömmer att skicka. Att inte ha internet dygnet runt gör så med en. Raderar det kortidsminne en redan tappat någonstans bland packningen på hotellet.

Jag möter den första kaffekiosken i Seattle. En liten hut, mitt på en betongig parkering vid Fremont bridge står Coffee Electric Cloud och lockar Sofia, Jeanette och Katarina till kaffedrickande och smördegsätande. Energidepåerna tickar sakta uppåt och glad i hågen passerar vi Google för att snart vara framme vid the troll. Vissa saker vet en inte varför en tittar på och en sådan sak är trollet. Men vi är där, med en rad andra människor och tittar på ett troll under en bro.

 

Seattle har god öl, konstaterar jag innan jag druckit den

Seattle har god öl, konstaterar jag innan jag druckit den. 2018 år är mitt öldrickarår och i år tycker jag öl är det som är värt att drickas. Vin existerar inte längre. Och istället för att bege oss hem beger vi oss mot närmsta ölbryggeri för att hitta en blomsterbutik på vägen. Oväntat sticker Urban Earth Nursery upp på vägen och jag pratar med en av tjejerna som jobbar i butiken och frågar om skillnaden på en vanlig blombutik och ett nursery. Hon säger att de hjälper människor att diagnositera problem hos sina blommor.

We believe in inspiring our customers to fulfill their destiny as enthusiastic plant nerds and observant naturalists. We cultivate our staff, clients, and neighbors to develop the ever more vital primordial bond between humans and plants.  – Urban Earth Nursery

Hej, jag är katt och jag bor på Urban Earth Nursery.

Are you 21 or older?

Det känns fint när en blomaffär har en vision och det känns hipster. Hela Seattle doftar hipster i varje hörn av staden vi besöker. Jag sköljer ner den överväldigande känslan av att jag vill flytta hit imorgon med en öl på Fremont brewing en gata längre ner. Trots min ålder ska det snart visa sig bli svårt att köpa en öl på en bar utan pass. Så om du någonsin är i USA för att dricka öl, glöm inte passet, annars kan det sluta med att en snopet får gå därifrån då de verkar legga alla åldrar mellan jordskott och ja, jord. Are you 21 or older är också det första som möter en på Freemont brewings hemsida. Allt för att vara amerikanskt skylt-tydliga.

Vid lunch tar vi an mina bokdrömmar och jag köper en t-shirt på Oddfellow som statuerar Book Worm över bröstet. Capitol Hill.

En Uber hämtar och blodsockret bestämmer att det blir lunch på Oddfellow i Captiol Hill. Det är svårt att sätta sig in i hur mycket en hinner när en är jetlaggad och då helt plötsligt är morgonpigg som aldrig förr. Redan innan lunch har en likt en glad pensionär hunnit alla vitala sevärdheter en skrivit upp på sin lista. Vid lunch tar vi an mina bokdrömmar och jag köper en t-shirt på Oddfellow som statuerar Book Worm över bröstet. Allt för att vara tydligt amerikansk.

”Sofia, snälla fota en bild så jag har till alla mina bokinlägg”.

Med magen fylld av syrade grönsaker, hummus och en Bloody Mary glider vi in i bokaffären vägg i vägg. The Elliott Bay Company visar sig vara allt jag önskat i en bokhandel. Vackra rader med böcker möter oss och på våning två finns välsorterade hyllor med reselektyr alá Eat Pray Love. Varför har vi inga svenska sådana? Även om en snart blir mättad på amerikanska klyschor finns här en bredd vi inte har. Att söka på reselektyr i Sverige, lämnar inget öga torrt och kanske finns här en nisch för nästa fantastiska skribent att ta sig an. Jag fingrar på en bok om spirituella ställen med vackra illustrationer men håller köpbegäret tillbaka. Book Worm, blir mitt köp för dagen.

Glasswing.

Capitol Hill har allt en hipster önskar och är vad det låter, backigt.

Capitol Hill har allt en hipster önskar och är vad det låter, backigt. Det kommer därför snabbt att göra mig varm om hjärtat, i dubbel bemärkelse.

Visste du att Starbucks kommer från Seattle? Det vet jag nu. Men även om kaffegiganten, en gång startade här, kan fortfarande amerikanarna varken göra eller dricka kaffe (hoppas någonstans att ingen amerikan läste denna mening – crossing fingers). I Capitol Hill finns Startbucks reserve, en blandning av något som liknar ett ställe för en fika, ett museum och en souvenirshop för kaffenörderi,  Starbucks flaggskepp och visningslokal.

Glasswing ligger en gata ner och om svensk reselitteratur eller avsaknad därav retat tårkanalerna, öppnar denna butik dem på vid glänt. Allt en vill ha finns här samlat under samma, extremt dyra tak. Vill du köpa en vacker klänning, kan du göra det här. En vacker resebok? Jajamen den finns. Eller har du inte alltid sedan hemkunskapen på högstadiet drömt om att lära dig allt om växter. Glasswing har såklart workshops för det också.

Unicorn bar skapar till Glasswing något av en kontrast. En bar med uppstoppade djur och My little Pony drinkar. Man kommer för inredningen och namnen på drinken och lämnar när man har sett sig mätt. Efter en dag som denna är benen möra, hjärtat sprittande och magen kurrar konstant. Innan hempromenad tar vi oss an trenden mexikansk mat på Poquitos i Capitol Hill. Jag äter fish tacos och går och lägger mig.

Katarina

11 Comments

  1. Pingback: Guide till 3 hipsterkvarter i Seattle | Fantasiresor

  2. Pingback: 3 hipsterkvarter i Seattle | Fremont, Ballard, Capitol Hill | Fantasiresor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.