Resor
comments 11

Björnö naturreservat

Förra helgen var mamma och hälsade på i Stockholm och vad bättre än en stund i skogen? Tidigare under veckan hämtade jag in en massa tips om vad en kan göra i Stockholms närhet på instagram, av vänner och kollegor och valet föll på kollegans tips, Björnö naturreservat ute på Värmdö för en stunds naturterapi. Så tidigt söndag morgon, packade vi vårt pick och pack och begav oss mot slussen.

Busslinje 428x  har även en egen hållplats som heter Björnö naturreservat, ett stopp innan Björkviks brygga där du kan kliva av om du är påväg till naturreservatet.

Upptäck Stockholms skärgård

Tidig morgon tar buss 428x från Slussen oss mot Björkviks brygga och vi lämnar ett gråvitt Stockholm bakom oss. En ungefärlig 45 mins resa senare landar vi vid Björkviks brygga där Björnö naturreservat väntar.

Min kunskap om Stockholms skärgård är begränsad och en stund med skärgårdsskogen känns privilegierad. Att växa upp utan skärgård skapar ett form av habegär och det är fortfarande på listan att båtluffa Stockholms skärgård mera, där det som ofta hindrar är priserna i skärgården och att andra resor kommer i vägen.

Lite av båda.

 

Björnö naturreservat

Strax efter  landning vid Björkvik sätter vi den första foten på Björnö för att möta skärgårdsnaturen.

Reservatet består av typisk skärgårdsnatur med ett öppet småskaligt odlingslandskap insprängt i dalar mellan skogar och klippor. – Länsstyrelsen

Den lilla googling som äventyret föregås av får mig sugen på att stanna över natten. Jag dagdrömmer om sommar och Björnös perfekta sommarskogsstigar. Det märks att det kommer många människor till Björnö. Stigarna är väl trampade och lätta att följa. På vägen in följer en matig broschyr från Skärgårdsstifelsen med, som guidar till Stockholms skärgård, från Örnskär i norr till Landsort i söder. Perfekt som inspiration för dagen och framtida utflykter.

Kartan över Björnö visar Torpesand, Småängen med utsiktsplats, Ramsviken, Norrvik, Ebbalund och Näset. Hjärtat vill överallt men vi sätter färd mot södra sidan med Torpesand och en liten snorkelvik för barnsliga äventyr till sommaren.

Trots att jag är född och uppvuxen i vatten är jag ganska novis på just snorkling, något jag gärna skulle prova för att kunna upptäcka Kosterhavet på bästa vis när jag fortsätter mitt nationalparksäventyr i Sverige.

Vandra runt Björnö naturreservat

Genom krasig snö når vi utsiktstornet vid Småängen och osmidigt, med ryggsäck full av stormkök, mat och kamera, lyckas jag ta mig upp för att se hur Stockholms skärgård ser ut på håll. En vacker oändlig utsikt över kobbar och skär breder ut sig. Vädret, lite mjölkigt gråvitt visar inte Sverige från sin bästa sida men allt har sin charm och uppe på toppen ev en bergstopp börjar det snöa. Mitt hjärta reagerar alltid med någon form av glädje, det hoppar ett litet skutt, ilar till och jag småler när jag ser snön ringla ner. Det är som tiden stannar och inte spelar det någon roll hur kallt det är. Det bara är.

Mina Meindl, min nya ryggsäck från Millican och min islandströja håller mig varm. Kommer du ihåg att jag sa att jag önskade mig en Millican i julas? I slutändan fick jag pengar i klapp och använde dem för att köpa mig en väska på mellandagarna när jag och Sofia bloggjobbade. När jag har testat den lite mer på mina äventyr kommer det säkert ett helt eget inlägg om den men än så länge är jag är nöjd. Hållbart producerad, vattentät Canvas och fint mattblå gör den mitt naturhjärta lyckligt. Jag får i allt jag behöver och hade den som weekendryggsäck till Åre.

   

Även fast att det snöar är det ganska varmt. Isen och grönskan frodas sida vid sida. Mamma upptäcker knoppar på syrenhäcken där vi stannar och lagar lite mat i Ramsviken och jag finner senare på väg tillbaka is och grönska i ett virrvarr längs stenhällarna, som en bekräftelse på mammas fynd. Det härliga kvällsljuset kommer på plats när vi kliver på bussen som tar oss tillbaka till Stockholm från Ingarö.

Har du mycket erfarenhet av Stockholms skärgård eller är det precis som för mig, på din lista?

Katarina

11 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.