Resor
comments 24

Om att stanna på marken

Sakta, sakta kryper den upp på bordet, den där miljön, vi så länge vetat att vi pressar till bristningsgränsen. Med artiklar som statuerar att nu är det dags och en hashtag på twitter #jagstannarpåmarken börjar det bli tydligt vad 2018 kommer att handla om.

Som resebloggare måste jag erkänna att sådant här ger en lätt kramp i magen. Inte bara över hur en i hela tusan ska klara att dra ner på flygandet utan också att hur en i hela tusan ska kunna fortsätta blogga utan att bli skinnflådd. Att vara resebloggare valåret 2018 känns allt mer som att vara Terry Richardsons assistent under en stormande #metoo – kampanj. Inget jobb en i retrospektiv någonsin skulle ha sökt.

Så vad har en kvar? Att ta in fakta och att anpassa sig.

Men hörni innan alla ni superresenärens och bloggares krokodiltårar börjar falla. Är inte det här chansen vi behöver? Resebloggare eller inte resebloggare. Inspiratör eller vanlig medmänniska. Nu har vi chansen att ställa om rakt av och vända trenden med fler och fler flyg till färre och färre.

Äntligen suckar min själ som om den väntat på miljö-grupptrycket för att tvingas till förändring.

Jag räknar mina flygresor från förra året. Jag har flugit sex gånger, två jobbresor, en pressresa och i övrigt nöjesresor. Jag har en resa med flyg bokad i år, den till Alaska. Jag är inte säker på att det blir min sista och att jag stannar på marken från idag men det blir allt mer tydligt att jag kan bättre, mycket mycket bättre. Det blir allt mer tydligt att jag behöver sätta mig ner, göra en plan, förtydliga bloggmål och inkludera miljömål i resebloggen och ta kontroll över mina resor, utsläpp och över mitt gigantiska ekologiska fotavtryck. Det har sedan jag läste Miljövetarprogrammet vid Linköpings Universitet i början av 2000-talet varit uppenbart för mig att det inte går att fortsätta såhär. Så vad har jag att skylla på då? Ingenting egentligen, jag har bara tappat gnistan.

Jag har som resebloggare såklart inte stoppat ner huvudet helt i sanden och agerat struts. Utan fokus har allt mer blivit resor i Norden, att inspirera till vår närliggande natur och destinationer här. Att skriva tusen gånger mer inspirerande texter om ställen som en kan ta sig till med tåg, buss, bil, båt och till fots. Jag är också lite stolt att att ha fått följande motivering när bloggen Resa medvetet utsett resebloggare hon gillar lite extra. Det känns skönt att veta att jag inte helt tappat stinget.

Årets Norra Europas fanbärare – Äntligen vilse

Att resa är så mycket mer än att resa långt och länge. Allt för ofta glömmer vi vad vår närhet i Sverige, Norden och Baltikum har att erbjuda. Ställen som är möjliga att nå med bil, tåg eller båt. Resor som per definition är mer miljövänliga och dessutom uppmuntrar att uppskatta det nära snarare än att alltid sträva bort och iväg.

Katarina på Äntligen vilse gör precis det. Med fanan högt går hon i många fall mot strömmen. Med stort självförtroende i val av destination och ett färgstarkt, unikt och personligt bildspråk visar hon upp de vackraste vinklarna av norra Europa. Hon har även frikostigt delat med sig av sina fotokunskaper genom ett gäng inlägg med fototips och skiver befriande om livsfrågor och relationsfunderingar.

Med en hashtag och svidande ord från krönikörer har gnistan kommit tillbaka. Det faktum att vi nu ändrar oss tillsammans är minst sagt motiverande. Vi kanske kan ändå? Jag tror att vi resebloggare kan tillföra något i miljödebatten, till folkrörelsen. Jag vet vart mitt fokus kommer ligga: Att inspirera folk till vansinne med resor i Norden. Vad tänker du fokusera på? 

Katarina

Här kan du läsa andra resebloggares tankar om ämnet (uppdateras löpande);

Jennifer Sandström – Forever Abroad – Kan vi fortsätta flyga och resa såhär, med tanke på miljön?

Annika Myhre – Räddar vi världen genom att sluta flyga?

Resa medvetet – Flygfritt Europa? – utopin där snabbtågen tar över

24 Comments

  1. Pingback: Räddar vi världen genom att sluta flyga? - RESFREDAG

  2. Pingback: Miljönormer - 28 frågor att ställa dig innan du klagar på någon som flyger mycket | Resa medvetet

  3. Pingback: 3 resmål att inspireras av: Marocko, Kuba & Svalbard - Jennifer Sandström

  4. Pingback: Diskussionerna kring flygets påverkan på vår miljö och miljökompensering - DISCOVERING THE PLANET

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.