Resor, Stor artikel vänster
comments 24

Om att stanna på marken

Sakta, sakta kryper den upp på bordet, den där miljön, vi så länge vetat att vi pressar till bristningsgränsen. Med artiklar som statuerar att nu är det dags och en hashtag på twitter #jagstannarpåmarken börjar det bli tydligt vad 2018 kommer att handla om.

Som resebloggare måste jag erkänna att sådant här ger en lätt kramp i magen. Inte bara över hur en i hela tusan ska klara att dra ner på flygandet utan också att hur en i hela tusan ska kunna fortsätta blogga utan att bli skinnflådd. Att vara resebloggare valåret 2018 känns allt mer som att vara Terry Richardsons assistent under en stormande #metoo – kampanj. Inget jobb en i retrospektiv någonsin skulle ha sökt.

Så vad har en kvar? Att ta in fakta och att anpassa sig.

Men hörni innan alla ni superresenärens och bloggares krokodiltårar börjar falla. Är inte det här chansen vi behöver? Resebloggare eller inte resebloggare. Inspiratör eller vanlig medmänniska. Nu har vi chansen att ställa om rakt av och vända trenden med fler och fler flyg till färre och färre.

Äntligen suckar min själ som om den väntat på miljö-grupptrycket för att tvingas till förändring.

Jag räknar mina flygresor från förra året. Jag har flugit sex gånger, två jobbresor, en pressresa och i övrigt nöjesresor. Jag har en resa med flyg bokad i år, den till Alaska. Jag är inte säker på att det blir min sista och att jag stannar på marken från idag men det blir allt mer tydligt att jag kan bättre, mycket mycket bättre. Det blir allt mer tydligt att jag behöver sätta mig ner, göra en plan, förtydliga bloggmål och inkludera miljömål i resebloggen och ta kontroll över mina resor, utsläpp och över mitt gigantiska ekologiska fotavtryck. Det har sedan jag läste Miljövetarprogrammet vid Linköpings Universitet i början av 2000-talet varit uppenbart för mig att det inte går att fortsätta såhär. Så vad har jag att skylla på då? Ingenting egentligen, jag har bara tappat gnistan.

Jag har som resebloggare såklart inte stoppat ner huvudet helt i sanden och agerat struts. Utan fokus har allt mer blivit resor i Norden, att inspirera till vår närliggande natur och destinationer här. Att skriva tusen gånger mer inspirerande texter om ställen som en kan ta sig till med tåg, buss, bil, båt och till fots. Jag är också lite stolt att att ha fått följande motivering när bloggen Resa medvetet utsett resebloggare hon gillar lite extra. Det känns skönt att veta att jag inte helt tappat stinget.

Årets Norra Europas fanbärare – Äntligen vilse

Att resa är så mycket mer än att resa långt och länge. Allt för ofta glömmer vi vad vår närhet i Sverige, Norden och Baltikum har att erbjuda. Ställen som är möjliga att nå med bil, tåg eller båt. Resor som per definition är mer miljövänliga och dessutom uppmuntrar att uppskatta det nära snarare än att alltid sträva bort och iväg.

Katarina på Äntligen vilse gör precis det. Med fanan högt går hon i många fall mot strömmen. Med stort självförtroende i val av destination och ett färgstarkt, unikt och personligt bildspråk visar hon upp de vackraste vinklarna av norra Europa. Hon har även frikostigt delat med sig av sina fotokunskaper genom ett gäng inlägg med fototips och skiver befriande om livsfrågor och relationsfunderingar.

Med en hashtag och svidande ord från krönikörer har gnistan kommit tillbaka. Det faktum att vi nu ändrar oss tillsammans är minst sagt motiverande. Vi kanske kan ändå? Jag tror att vi resebloggare kan tillföra något i miljödebatten, till folkrörelsen. Jag vet vart mitt fokus kommer ligga: Att inspirera folk till vansinne med resor i Norden. Vad tänker du fokusera på? 

Katarina

Här kan du läsa andra resebloggares tankar om ämnet (uppdateras löpande);

Jennifer Sandström – Forever Abroad – Kan vi fortsätta flyga och resa såhär, med tanke på miljön?

Annika Myhre – Räddar vi världen genom att sluta flyga?

Resa medvetet – Flygfritt Europa? – utopin där snabbtågen tar över

24 Comments

 1. Väldigt bra inlägg, Katarina.

  Tror ”färre och färre” räcker långt. Men inte ner till noll – det kommer aldrig ske för min del.
  Men annat då:
  – Ska prata ännu mer om nära. Gjort det länge, men mer.
  – Välja aktivt, och se tågets fördelar ännu mer. Har sedan ganska många år börjat vägra flyg inrikes (med få undantag) och det kommer mer där.
  – Tänka mer på avtrycket rent allmänt

  Men jag kommer inte stanna på marken… det finns mycket att säga om det, och om resandet. Det får jag ta i egna bloggen när tiden finns och tankarna landat helt.

  • Katarina says

   Tack! Fin kommentar. Den värmer. Jag skriver under på allt ovan. Ja när tankarna formas då kommer inlägget av sig själv tycker jag. Det kändes viktigt för mig att rannsaka mig själv men ändå inte lova något jag inte kan hålla. Just nu ska jag börja med att skära ner och fokusera mina drömmar mot destinationer med tåg. Det är ju också ett sätt att ställa om. 🙂 Att prata med andra (vänner) om det känns också uberviktigt! Det ska jag ta med mig.

 2. Jag kanske kommer skriva en söndagskrönika om det här. Kanske. Förut fanns inte resebloggare. Det fanns däremot skribenter, författare, de som skrev reselitteratur. De levde för 80 år sedan, för 100 år sedan, för 200 år sedan. Då var det resan som gällde, det var själva resan det handlade om. Nu däremot har reselitteraturen gått över till destinationsbeskrivnigar. 10 måsten i Rom. 5 restauranger i New York. Allt handlar om destinationen. Själva resan med alla dess aspekter har nästan försvunnit. Det tycker jag är tråkigt. Det kan vi som resebloggare vara med att ändra på. Om vi vill skriva om resan istället, och inte våra måsten i Rom.

  • Katarina says

   Absolut! Det vill jag också vara med och göra. Självklart kan listor vara bra för resenärer men återgivelsen av resan, det som hände, det en kände, hörde, såg är ju ändå bäst! Gillar dina stories väldigt mycket på grund av det.❤️

  • Spot on Johnny. Jag och min sambo pratade faktiskt om det så sent som igår. Jag började med att konstatera att ”tänk om man tänkt lite mer på SEO för fyra år sedan”. Sedan kom vi in på att de inläggen faktiskt mer handlade om själva resan än det gör idag och det kan komma stunder då jag faktiskt saknar det. Målande beskrivningar istället för SEO-maxade ”fem tips”-inlägg.

 3. Pingback: Räddar vi världen genom att sluta flyga? - RESFREDAG

 4. Klokt inlägg, som vanligt (du fångar upp ämnet på ett nyanserat sätt!). Jag skrev ett av mina mest kommenterade inlägg någonsin för ett år sedan med rubriken ”Räddar vi världen genom att sluta flyga?”. Som jag nyss skrev till Jennifer är kommentarsfältet högst lika aktuellt idag: http://resfredag.se/sluta-flyga/

  Jag är glad att diskussionen förs, men visst är det också lite obekvämt från en resebloggares perspektiv.

  • Katarina says

   Ja! Har redan länkat till dig och läst ditt fina inlägg. Men visst är det så, det är obekvämt, eftersom en vet att en måste ta tag i det nu och en vet inte riktigt hur en ska bära sig åt. Tack för fina ord. ❤️

 5. Pingback: Miljönormer - 28 frågor att ställa dig innan du klagar på någon som flyger mycket | Resa medvetet

 6. Vi tycker också att man i större utsträckning kan ”gräva där man står” och utforska skönheten i närområdet. Därför har vi valt att fokusera på Europa i vårt resande och i vår blogg.
  Samtidigt bör man, som Lena Melin framhåller i Aftonbladet i dag (https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/l1zQPk/att-sluta-flyga-ar-inte-ens-en-nodlosning), hellre utveckla klimatsmarta flygplan än bojkotta flygresor. För flygresor främjar möten och bygger broar mellan olika människor och kulturer.

  • Katarina says

   Jag inser att jag missat att svara på din kommentar, men nu när jag gick genom mitt 2018, dök den upp.

   Amen på allt det. Gräva där en står är det bästa grävandet!

   I min blogg älskar ju folk Sverige också så tänker att det går bli mer av den varan och mindre av annat framöver.

 7. Åh det här är min värsta fråga. Vill bry mig mer, men också mindre. Jag tror jag behöver hjälp där vi inspirerar varandra och du gör det med mig just nu. Jag hejar på dig, fortsätt hålla fanan högt!

  • Katarina says

   Ja alltså. Svår fråga som får obalanserat mycket fokus. Ibland för lite ibland överskuggar den allt.

 8. Jättebra inlägg Katarina och vilka intressanta kommentarer. Jag vill gärna läsa Johnnys tankar i ett längre inlägg – hoppas på en söndagskrönika på ämnet 🙂

  • Katarina says

   Ja jag vill också höra fler tankar om detta och att det fortsätter att pysa och snackas lite överallt 🙂

 9. Så bra! Känner också att den sista knuffen från ”grupptryck” om att sluta flyga har fått mig att ta till handling och leva som jag lär och agera utifrån mina värderingar

  Så glad att diskussionen kommit igång nu ordentligt och att den förhoppningsvis stannar och leder till förändring i inte bara människors beteenden, men hos politiker och andra människor i makt som kan se till att alternativen blir bättre, mer lättillgänglig och billigare

  • Katarina says

   Ja. Jag tror frågan är här för att stanna. Såg nu att ett parti med Gudrun Schyman i spetsen satsar på frågan och bestämmer sig för att sluta flyga. Ska bli intressant att följa.

 10. Pingback: 3 resmål att inspireras av: Marocko, Kuba & Svalbard - Jennifer Sandström

 11. Pingback: Diskussionerna kring flygets påverkan på vår miljö och miljökompensering - DISCOVERING THE PLANET

 12. Alltså så himla klokt skrivet! Det är verkligen en balansgång det där med att blogga om resor, man vill ju uppmuntra fler till att upptäcka världen samtidigt som vi alla borde resa mindre för miljöns skull. Dock har denna fråga påverkat mitt resande otroligt mycket och i år har jag faktiskt rest betydligt mer med både tåg och båt än vad jag gjort tidigare år 🙂

  • Katarina says

   Hej! Hade visst missat att svara. Vet ibland inte om jag får fram alla kommentarerna i min lilla app. Men hittade nu när jag läste om inlägget på grund av sammanfattning av året. Ja, det är lätt att glömma allt positivt resandet medför, kulturella utbyten och förståelse för varandra. Jag tänker att det finns en gyllene medelväg just nu där man kan kanske inte sluta att flyga men börja att resa mer och mer med tåg. Börjar man ställa om kommer det ju ganska mycket av sig självt efter ett tag och om man bara försöker så kanske det är ganska många som hakar på och slutar flyga eller väljer andra destinationer dit man inte behöver flyga på grund av att de inspireras. 🙂 Ha ett fint nytt år!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.