Resor, USA
comments 3

Lämna din växel för naturen hos Wow Air

Sponsrad artikel

Jag är precis hemkommen från långresa med Wow Air till San Francisco. Jag och tre andra bloggare, Ida, Helena och Rania har spenderat en dag i staden för att sedan resa vidare till ett livsmåste, en vecka i Yosemite nationalpark i Kalifornien. Resan, så efterlängtad, har lämnat en mängd känslomässiga intryck och gett nya erfarenheter. En tydlig skillnad från Sverige, som i diskussion med en annan bloggare i kommentarsfältet blivit uppenbar, är tillgängligheten. Människans rätt till tillgänglighet och människans påverkan på naturen, i kombination.

wow air lågprisflyg

Wow Air i motljus vid påstigning Stockholm- San Fransisco via Keflavik.

Tillgänglighet och att resa till naturen

Utifrån ett antal möten i Yosemite är det uppenbart att Amerikaner reser i större omfattning till naturen än vad svenskar gör. Det är roligt att se hur mycket amerikanerna själva nyttjar sina nationalparker. Extra roligt är det att erfara hur bra amerikaner är på tillgänglighet. Yosemite som naturpark är otroligt tillgänglig, för äldre, rullstolsburna och barn. Det går att ta sig till många av sevärdheterna även om en inte klarar en svårare vandring. Många, ligger i direkt anslutning till bilväg och Yosemite Valley har turbuss en kan åka gratis mellan de olika områdena i dalen, likt en hop-on-hop-off buss. Och andra sidan kostar det dessvärre 30 dollar per vecka och bil att besöka Yosemite. Visserligen en liten avgift för allt en får ta del av under en veckas tid, helt gratis.

wow air islandmat wow air

Mat ingår inte men är enkelt att köpa till på resan. Dock har de begränsad mat med sig så vill du vara säker på att få mat, förboka.

lågprisflyg wow air

Flyg med Wow Air

För mig är det viktigt med tillgänglighet. Just därför tycker jag det också är viktigt med lågprisflygbolag. Lågpris möjliggör idag för gemene man att resa på resor en bara kunde drömma om på tidigt 1900- tal och bara genomföra om en var äventyrare, i bra kondition och hade ekonomiska resurser. I skrivande stund gjorde jag en sökning för resan Stockholm – San Francisco (den sträckan jag reste), tur och retur, och hittade biljetter för ca 3000 kr hos Wow Air. Wow Air är ett isländskt flygbolag så långflygen går via Keflavik.

Det finns mycket negativt att säga om lågprisbolag, men tillgänglighet utifrån den ekonomiska faktorn, är inte en av dem. Just Wow Air gör det möjligt att flyga till San Francisco även för dem med små ekonomiska resurser.

wow air

Wows samarbete Change for Nature

En annan sak jag vill prata om är Change for nature. Wow har gjort ett smart drag och inkluderat en enkel liten papperspåse, med instruktioner, där en kan lämna sin växel en får över vid en resa till restaureringen av isländsk natur via organisationen Landvernd. Bland annat håller Landvernd på att jobba för skapandet av en nationalpark i det isländska höglandet. Kort och gott slänger du i den växel du får över och lämnar till någon av kabinpersonalen. Wow Air matchar sedan det du ger och skänker samma summa.

change for nature wow air jobba på flyg

Att Wow Air satsar på att samla in pengar för den isländska miljön är ett stort plus och en väg att gå när flyg som transportmedel är omiljövänligt. Även om jag anser att det är otroligt viktigt att värna om miljön är tillgängligheten viktigare för mig, just nu. För en fotograf och resebloggare är det också uppenbart helt omöjligt att fortsätta upptäcka områden som ligger långt från Sverige utan att flyga. Åtminstone om en vill vara fast boende i Sverige och inte kan leva på foto och blogg. Det är också uppenbart viktigt att miljön en besöker, likt Island, anpassas till mängden turism och får en chans att skyddas och få hjälp på traven, när allt fler fötter vandrar marken, jorden eroderar till följd och djuren trängs undan. Det är också viktigt att det en gör för miljön inte motverkar turismen utan att insatserna görs för att göra turismen mer hållbar istället.

kaffe flyg wow air flygvärdinna

Så för att sammanfatta anser jag fördelar och nackdelar med Wow Air vara;

Fördelar

* Lågpris och tillgänglighet
* Nya och fina flygplan med eluttag vilket möjliggör att du kan arbeta på planet
* Change for nature – Växel för miljön – en möjlighet att lämna din växel för att hjälpa till att skydda den isländska naturen

Nackdelar

* Mat ej inkluderat, ej heller dricka
* Filt och en del andra bekvämligheter saknas
* Inte jättegeneröst med utrymme för att vara långflyg vilket också är en tillgänglighetsfråga

Det har varit roligt att få tid att reflektera litet mer över en flygresa. Flyg är ofta något jag anser vara ett nödvändigt ont bland mina resor, något som gör ont i magen, inte bara för att jag till viss del är flygrädd, utan också för att det anses vara det mest omiljövänliga färdsättet. Att se att flygbolagen har börjat göra sitt för miljön och skapa otraditionella samarbeten med externa aktörer, är roligt att se. En stor anledning att åter resa med Wow Air är just Change For Nature.

Vad tycker du? Tycker du det är bra eller dåligt att flygbolag för alternativa miljösatsningar och drar sitt strå till stacken? Tankar, för och emot?

Katarina

Denna artikel är sponsrad av Wow Air. Text, bild och åsikt är som vanligt mina egna.

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.