Fototips
comments 10

Fotografera efter teman för att boosta inspirationen

Tappar du någonsin inspirationen när du fotograferar? Liksom känner känslan att ”alla är bättre än jag och jag kan ingenting”. Då är denna fototipstisdag för dig.


På tisdagar då och då släpper Äntligen vilse ett nytt fototips. Syftet är att tipsa och att ge inspiration så att du som läsare skall ha möjlighet att utveckla dina kunskaper i foto på egen hand. Var därför inte rädd för att ställa en fråga i kommentarsfältet nedan. Fototipset är för dig.

Du hittar föregående veckors fototips här.


Människa

När inspirationen tryter

När du är ute och fotograferar är det enkelt att tappa lusten. Att låta sig bli nedslagen av att alla andra kan fotografera, mycket bättre än jag och jag är aldrig kreativ, det är det bara alla andra som är. Som ett brev på posten kommer någon slags fotodepression där en snart är redo att ge upp fotograferandet.

Men, är det verkligen sant?

Jag är säker på att alla människor har en kreativ sida. Med rätt hjälpmedel och inspiration blir vi alla kreativa och kan skapa unika saker på jorden. När jag var ute på Ängsö tillsammans med Kvinnliga äventyrare hade vi en liten fotoworkshop med Sofi Wennstig som jag tyckte var mycket inspirerande. Så inspirerande att jag till och med vann en Morakniv och en promenadbok för mest kreativa bild. Sofi tipsade om något så enkelt som att fotografera efter teman för att boosta inspirationen och utvecklas.

Fotografera efter teman för att boosta inspirationen

Sofi hade lagt upp workshopen så att hon skrivit ner en rad teman som hon presenterade, där vi fick 20 min på oss att ta en bild som representerar varje tema. Jag klarade alla teman med mer eller mindre inspirerande bilder. Syftet är dock att försöka ta sig genom alla teman under tidspress.

Närbild.

Varför fotografera efter teman

# Att alltid fotografera efter teman eller även som fotografer gör, fotografera efter en shotlist garanterar att du kommer hem med varierade bilder som enkelt kan plockas samman till bildserier och som för betraktaren berättar en historia om det du fotograferat.

# Att fotografera efter teman gör att du börjar tänka på ett nytt sätt och faktiskt tvingar dig att fota på ett sätt du annars kanske inte fotograferar, nära, eller långt bord osv. Att variera sig är viktigt.

# Att fotografera efter teman och låta hjärnan vila och bara göra, gör ofta att inspirationen kommer automatiskt.

Kreativ – Moraknivs – vinnaren!

Göra

(gärna tillsammans)

Ta fram en lapp/mobilen och skriv eller låt någon annan skriva sju teman. Ge dig 20 minuter att fotografera dem och samlas sedan för att diskutera resultatet.

Katarina

Action – med hjälp av Helena.

Vatten – med tanke om att sitta på den där grenen. Helena och jag var inte riktigt ense.

 

 

10 Comments

 1. Jättebra inlägg! Instämmer totalt med vad du skriver om fotodepression och brist på inspiration. Nyttiga tips du gav! Måste verkligen testa dem 🙂

  • Katarina says

   Ja, enkla små tips kan göra susen ibland. Tack för fin kommentar! Härligt att du hittat hit och kommenterar med 🙂

 2. Gillar verkligen att fotografera, men det var längesedan jag var iväg och fotograferade på tema. Idag blir det på familjen eller resor. Blev dock sugen på att ta tag i det igen……. (alla punkterna betyder efter allt annat som just nu står på önskelistan) //Pernilla

  • Katarina says

   Ja, alltså man behöver ju inte göra det för krångligt tänker jag. Jag vet hur det är med allt. Allt blir som en stor uppförsbacke alltid. Tänker oftast så när jag ska skriva mina inklägg, som ofta tenderar att bli superlånga och hålla så hög kvalité att hälften vore nog. Tänker då att nu får det här ta 30 min och inte mer tid och då förhåller man sig till den tiden en har att disponera. Så att fota efter tema kan precis som jag beskriver göras på 20 min, prat 10 min lr så och sen så släpper man det och kan själv reflektera över vad en har lärt sig. Tack för fin kommentar, känner igen mig. Den där priolistan alltså!

 3. Bra tips! Ska försöka att tänka på det när jag är ute på nästa fototur. Att fota teman ger säkert både inspiration och struktur, ser fram emot att testa ☺

 4. Jättebra tips! Jag började fotografera ordentligt efter att jag fick en fotoutmaning när jag var fast i en passiv och depressiv period i mitt liv och teman satte verkligen igång inspirationen även fast väldigt lite väckte lust hos mig då.

  • Katarina says

   Ja. Usch. det där med depression. Men ja, på ett sätt funkar det ju för att en liksom gör det automatiskt också, så på så sätt kan det ju vara en stor hjälp. 🙂 Nu är jag hemma för semester och smiter till italienska rivieran imorrn! Härliga tider!

 5. Tack för jättefina tips! Och väldigt vakra foton. Grattis till din vinst! Verkligen roligt.
  Visst tryter både fantasin och kreativiteten då och då så jag ska tänka på detta med teman.
  Jag är med i en fotoutmaning ”Gemsweeklyphotochallenge” där vi har ett nytt ord varje vecka att tolka i ord och bild och detta har gett mig mycket och även att se och läsa andras tolkningar.
  Ha det gott!
  Och trevlig fortsatt helg.

  • Katarina says

   Tack Ditte! Dina ord värmer väldigt mycket. Ja, jag har varit med i sådana där photo-challenges förut när jag bloggade på engelska. Mycket amerikaner som sysslade med sådant. Hur länge har du varit med i Gems?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.