Resor
comments 19

Q&A – Om att (rese)blogga

Som bloggare får en ju en massa frågor, av vänner och bekanta, av okända och kända och av folk i allmänhet. Vanliga frågor för en foto och reseblogg är såklart ofta med utgångspunkt att har men en en reseblogg då är man ”expert på allt vad resor heter”. Så är det ju inte riktigt, men tycker ändå att nyfikenheten och vetgirigheten hos folk är rolig så tänker att jag knåpar ihop en liten lista av frågor som är varianter av frågor jag får eller har fått, genom mina tre år som bloggare. Dessutom får ni nu chans att lära känna mig som bloggare lite mer. Här svaras det hej vilt på varför blogg, hur och kan en tjäna pengar på att blogga, t ex.

Vi börjar med den absolut vanligaste frågan som ställs.

starta en reseblogg

Med Helena, Andi och Ann-Mari på roadtrip genom Lettlands landsbygd, september 2016.

Om att blogga

# Har du många följare?

Det är alltid lika roligt när man får denna fråga. I blogg, instagram och twittervärlden, tycks det enda som intresserar folk vara om man har många följare. Som ett mått på berömmelse.

Till att börja med har bloggare oftast inte fokus på följare, utan snarare läsare. Dvs, det spelar ingen roll hur många följare en har, som instagram där en ”jagar” antal ”k” följare. Att ha ”k” med följare är inte särskilt vanligt i bloggvärlden och säger egentligen ingenting. Det gör det ju heller inte i instagram, men det verkar (fortfarande) ingen förstå. I bloggvärlden är det läsare och engagemang som det handlar om. Vilket det borde vara på instagram också. Frågan en bör ställa sig är ”Hur engagerade är de där ”k” följarna egentligen”?

Läs gärna Atilios intressanta reflektion om instagram när hon ”sa adjö till 30000 följare på instagram”.

Så med bakgrund av detta.

Jag har ganska få följare och/ eller läsare på min blogg. Något jag däremot har är ett relativt högt engagemang/ kommentarer och om en får säga det själv, hög kvalité.

Vad en väljer att göra med den informationen är ju valfri. Men jag är övertygad om att i framtiden kommer det inte vara lika viktigt att en har en stor mäng följare, men desto viktigare att ha ett stort engagemang inom en smal nisch. För vad ska du egentligen med alla följare till om de inte kollar på ditt material? Ställ dig den frågan innan du börjar jaga följare.

starta en reseblogg

# Varför bloggar du?

Frågan om varför jag bloggar är också relativt vanligt. En fråga jag gillar! Vad är egentligen ditt syfte? Tyvärr ställs den ofta inte utifrån välmening och med följande fras hängande i luften:

”jag har aldrig läst en blogg”

Jag brukar då ställa frågan ”Vet du vem Blondinbella, Kenza eller Kizzie är? Ett tveksamt ”ja” brukar formuleras på de flesta läppar, och således motbevisa hens uttalande om att hen inte skulle ha läst några bloggar. För ja, läst bloggar har de flesta, även om de inte reflekterat över att det är en blogg de läser. Bloggare och krönikor från bloggare passerar i tidningar, i Facebookflöden och i reklam, utan att en vet att det är en bloggare som skapat materialet.

Jag startade bloggen som idag är Äntligen vilse då jag blev mer eller mindre tillsagd att göra så när jag studerade en master i journalistik på Örebro Uni höst/vår 13- 14. Som student fick en uppmaningen att välja mellan hemsida eller blogg. Jag visste knappt vad man menade med blogg och valde att låna en bok på engelska som beskrev hela processen (haha, lite roligt när en tänker efter) och på den vägen är det. Att skriva om sina tankar, erfarenheter och posta vackra bilder har visat sig otroligt utvecklande både för skrivkunskaper och allmänbildning. Och. Så jädra roligt!

Under våren -14 åkte jag och min dåvarande pojkvän till Peru, han på praktik för sin kock-utbildning och jag för att skriva en masteruppsats i bildanalys. Jag bloggade om min tid där och voilá, bloggen blev en reseblogg.

starta en reseblogg

Med andra fotografer i Vejby strand, maj 2016.

#Hur mycket tid spenderar du på att blogga?

Well. Smärtsamt mycket. Säkert upp till 20h i veckan om en räknar med själva fotograferandet och redigerandet samt Twitter och Instagram. Jobbar ju utöver det 100% (40h i veckan) så med bloggen blir det väl en 150% dårå. Räknar man dessutom in resorna jag gör så blir det en hel massa mer.

Det kan låta mycket men det är viktigt att komma ihåg att det är mitt fritidsintresse och att bloggen i första hand inte syftar till att bidra till min försörjning, utan till min kreativitet och glädje. Så direkt till frågan om blogg och pengar.

starta en reseblogg

Ruben, Tjeckien, oktober 2015

# ”Wow vad fina bilder du tar, du måste ha en bra kamera”?

Kanske den fråga som provocerar mest bloggare och fotografer någonsin. Men ja, en vanligt ställd fråga.

Jag blir inte särskilt provocerad för här är svaret ett klockrent JA, min kamera kicks ass. Jag har en Canon 5D Mark iii och en hel radda med dyra objektiv som gör det de ska samt annan kringutrustning. Mina Sigma Art objektiv levererar varje gång. Men, här kommer det stora men, man blir inget bra om man inte har passion och övar. Och, ja, det har jag, en hel massa av.

starta en reseblogg

Daniella, Tjeckien, oktober 2015

Starta en reseblogg

#Tjänar du pengar på bloggen/att resa? (typ stora ögon)

Ja. Ca en månadslön 2016 i extra inkomst, enligt sammanställning från Frilansfinans som jag använder för fakturering. Grymt bra tjänst för övrigt. Dessvärre får en ju skatta så in i tusen när en har ett heltidsjobb och utöver det har extra inkomster, känns det som iaf. Men men, det känns bra att bidra till svenska samhället ändå så.

Framför allt har jag Nordic Travelbloggers att tacka för inkomsten. Med dem har jag gjort två resor under 2016. Utöver det har en del skrivna texter och fotouppdrag trillat in pga av att bloggen fungerar som en portfolio. Jag har inte pitchat och dragit in några uppdrag på egen hand. Så ett utvecklingsområde för 2017 är att dra in egna uppdrag.

För att tjäna pengar på en blogg finns det olika tips. Men mitt bästa tips är. Hitta din passion så får läsaren förtroende och förfrågningarna kommer sen.

starta en reseblogg

Med Daniella (Discovering the Planet) och andra resejournalister i Tjeckien, oktober 2015.

# ”Jag borde starta en reseblogg”!?

(ofta fråga till följd när man inser att en kan tjäna pengar på en blogg)
Ja, blogga är så himla kul! Men om du räknar på tiden och det jag tjänat på min blogg föregående år, så är det inte precis någon kassako om du inte lägger ner tid och själ i det eller har något revolutionerande att säga. För oss andra, med vanliga liv och inte så extraordinära fritidssysselsättningar, kräver det tid och engagemang och ger snarare annat än pengar i utbyte. Att blogga är ingen quickfix för ekonomin precis.

starta en reseblogg

Porträtt, fotat av en resejournalist, oktober 2016, Tjeckien.

# Varför bloggar du om pengarna inte är viktigt?

Alltså. Att blogga ger så mycket. Framför allt vänner med samma intresse i tusental! Det ger en känsla av sammanhang och en inser att det finns fler knäppisar som jag. Sist men inte minst ger det en massa kunskap om att resa, om fotografering och om politik och öppnar upp dörrar för medlemskap i nätverk. Nätverken i sin tur möjliggör samarbeten med företag och inkomst. Allt hänger ihop.

I följande nätverk är jag medlem

Svenska resebloggar – för alla resebloggare eller bloggare som delvis bloggar om resor
Nordic Travelbloggers – det nätverk jag som professionell resebloggare deltar i och arbetar för
Influencers of Sweden – branschnätverk för professionella bloggare. Som facket men med mycket mer engagemang
Travel Massive – nätverksevent för reseindustrin inklusive bloggare, anordnas 3 ggr om året i Stockholm men även i Köpenhamn och andra städer.

starta en reseblogg

Nicoline, konst och resejournalist.

#Om jag fortfarande vill starta en (rese)blogg efter att ha läst allt ovan. Hur gör jag?

Du behöver inte låna en bok (just sayin´). Alla guider du behöver finns numera tillgängligt här bland bloggar.

World of Wanderlust har skrivit en riktigt bra guide som tar upp alla delar om att starta en (rese)blogg inklusive hur du kan göra för att tjäna pengar på din den.

Läs mer — > How to Start a Travelblog

Guiden täcker allt från att ge din blogg ett namn, köpa en domän, installera wordpress publiceringsverktyg, välja ett tema, skapa bra innehåll, omsätta din blogg till pengar och att bygga läsartal. Kort och gott allt en kan behöva. Dock är den på engelska och förutsätter nog ett internationellt perspektiv och följartal.

Hoppas du gillade min frågor och svar session. Är det något mer du undrar över bloggande och varför just jag bloggar? Skriv en lite kommentar så svarar jag.

Katarina

starta en reseblogg

Daniella blickar ut över takåsarna i Prag.

19 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.