Fototips
comments 13

Fototips: Harmonisk bildkomposition

Ljudet av vattnet som slår mot klippkanten och synen av fåglar som seglar genom luften omhuldar mig när jag vandrar längs klippkanten. En ensam fågel hoppar runt bland stenar där jag vandrar längre och längre bort från de andra.

Idag är det tisdag igen och Äntligen vilses tredje tisdagstips är här. Kompositon och vinklar är a och o när jag fotograferar. Därför kommer lite korta tips att tänka på när du fotar för att framhäva och förstärka innehållet i din bild.

Kika på alla andra tisdagstips.

Fototips komposition

Komposition

Komposition är hur en bild är sammansatt. När en säger bildkomposition tänker nog de flesta spontant på tredjedels-regeln. Alla som någonsin tagit en fotokurs har snubblat över begreppet, ack så viktigt inom fotografin. Men bildkomposition är så mycket mer är tredjedelar. Färg, form, symmetri och vinjettering spelar in.

Fototips komposition

Objektet placerat i enlighet med tredjedelsregeln. Foto på mig av Helena Gunnare.

Tredjedelsregeln

Modern teknik har gjort det enklare för gemene man att fotografera. I moderna kameror kan du se ett rutnät som delar in en bild i tredjedelar för att göra det enklare för dig att komponera bilden.

Tredjedelsregeln innebär att bilden delas in i nio lika stora delar med två sträck lodrätt och två vågrätt. För en enkel och för ögat tilltalande estetik bör du placera ditt objekt längs linjerna som skär fotot. Objektet är sällan i mitten av en bild.

Läs mer om tredjedelsregeln och se exempel.

Tredjedelsregeln är viktigt men bara vägledning. Det går att bryta mot tredjedelar och att fota assymetriskt. Oftast behöver man dock lära sig att bemästra tredjedelsregeln först.

Fototips komposition

Jobba med förgrund (den lilla viken), mellanplan (en liten människa på en klippa) och bakgrund (horisont och himmel) för att skapa djup i bilden. I kombination med linjer som leder blicken in i bilden skapas då en tilltalande komposition. Foto på mig av Helena Gunnare.

Djup

Det finns mängder av sätt att skapa stämning och händelse i en bild. Jobba med förgrund, mellanplan och bakgrund för att skapa djup. Ibland kan en låg vinkel skapa mer djup.

Fototips komposition

Kan du se linjerna som leder blicken in mot fågeln?

Fototips komposition

Ledande linjer

För en balanserad komposition leta efter linjer som leder blicken in i bilden och som skapar ett djup. En dramatisk kustlinje, en slingrande väg, ljus som strilar in bilden osv. Om du lyfter blicken och börjar att leta efter dessa element kommer du se linjer överallt.

Raka linjer kan också vara harmoniska för ögat. Ofta vill vi t ex att horisonten skall vara rak och upplever bilden som ”fel” om den inte är det.

Vad tycker du är viktigt för att skapa en bra och harmonisk komposition?

Katarina

Fototips komposition

Ofta lämnar man lite mer utrymme åt det håll ett objekt rör sig åt eller tittar åt. Testa att beskära en bild kraftigt och lämna lite utrymme ena gången och mycket utrymme andra gången i den riktning objektet rör sig eller tittar. Vad tycker du blir bäst? Vad känns rätt/fel med bilden?

Fototips komposition

Undvik att flera föremål krockar. I exemplet ovan är det viktigt att inte handen hamnar på klipporna eller att klipporna täcks av personen. Foto på mig av Helena Gunnare, från vår resa genom Island.

13 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.