Natur
comments 35

Nu drar vi ut på rövarstråt – mot Grönland, Island och Färöarna

Följs oss genom hela resan under taggen #NordicRoadtrip

Då var det snart dags. Skälet till att jag sparat all min sommarsemester och lagt den i slutet av augusti och början av september. Skälet till att jag stått ut dessa långa sommarmånader utan ledigt. Skälet, nämligen årets resa. Med lavasand i sikte, dramatiska virvlande vattenfall, oändliga mosslandskap, isande vindpinade vidder och små idylliska byar har sommaren passerat och kroppen börjat smärtsamt att längta efter kraftiga regnskurar, kalla vindar och ont i ögonen vackra landskap.

katarina-12-december_0160 katarina-13-december_0036katarina-12-december_0135

Bilder på mig av Helena Gunnare från vår roadtrip längs med Vättern.

Mot Grönland, Island och Färöarna!

Fredagen den 26e augusti bär det av mot Kangerlussuaq, Grönland via Keflavik, Island.

Just nu råder packnings-noja och allmänna bryderier kring skor. Har aldrig varit särskilt bra på att köpa fotriktiga vandringsskor så det ända jag har att ta med mig är mina gore-tex skor, som är väl ingångna. Men, bära eller brista, ett par skor är bättre än inga par skor. Jag skulle inte rekommendera att du skickar något meddelande till mig på torsdag då jag misstänker att min packnings-noja peakat och jag upptäckt att jag inte äger en promille av vad jag behöver för att åka till Grönland. Men den dagen, den sorgen, fredagen lär komma även om jag stressar upp mig nu, och säkerligen finns en butik med mat och plåster, på Grönland också, det är ju ändå en stor kontinent.

island

Nu drar vi ut på rövarstråt.
Ja, vi ska ut och röva.
Men bara sånt vi kommer åt,
och sånt vi kan behöva.
Nu är det mörkt kring stad och land,
nu sover folk så gott de kan.
Då drar vi väg med
vår säck och vår spann.
Både Kasper och Jesper och Jonatan.

Rövarvisan

island-2island-7island-4Mot Grönland, Island och Färöarna!

Bilder från min resa till Island förra hösten.

Gänget – tre tjejer vs världen

Det är jag, Sofia (Fantastiresor) och Helena (Ohdarling) som åker iväg allena.

Jag träffade Sofia första gången hösten 2014 då vi var på resa till Borgå i Finland tillsammans. Vi badade bubbelpool på färjan dit, nostalgi-vandrade i Arabiafabrikens lokaler och myste i hemstickade sockor och en kopp te längst ett långbord på vandrarhemmet med bloggare från när och fjärran.

Borgå-resan är en av de mest minnesvärda resorna för mig, kanske inte bara för att jag mötte Sofia men också för att jag fick se så mycket jag tycker om, som en mysig gammal stad med härlig finsk shopping, små röda fiskarbodar i tidig gryning och på en kulle blicka ut över en stad med böljande backar och strålande solsken. Men också för att jag fick träffa och umgås med bara bloggare. Det är ett otroligt privilegie att få umgås med andra som har samma intresse som i mitt fall är resor, foto och att skriva.

Sofia och jag har efter Borgå resan träffats många gånger och bor nu båda i Stockholm med så många andra resebloggare. Vi träffas ofta på event som Travelmassive, TBEX eller för en slät kopp kaffe, kaffetokiga som vi båda är. Sofia lite mer än jag, av någon anledning.

sofia-2farnebofjarden-59

Helena kan jag inte minnas när jag såg första gången. Kanske var det ett travelmassive? I vilket fall hade jag i ett tidigt skede hittat hennes blogg då hon innan hon som jag renodlade bloggen mot resor hade mer av en blandad fotoblogg men där en stor del kretsade kring Australien. Har funderat hela veckan på hur jag hittade bloggen och tror det var att jag läst hennes kommentar på en annan blogg. Det känns som en hel livstid sedan, även om det nog inte var mer än två – tre år. Sedan dess har vi rest flera gånger tillsammans, men endast inom Sverige. Vi har varit på en kort roadtrip längs med Vättern, en längre runt Skåne och vilse på några bakgator i Stockholm.

Helena och jag har mycket gemensamt, som kärleken till foto t ex. Dessutom är vi båda okristligt morgontrötta.

falsterbo-34falsterbo-29falsterbo-10falsterbo-42

Bilder från min och Helenas roadtrip genom Skåne.

Rutten – Stockholm – Island – Grönland – Island – Färöarna

Fredagen den 26e augusti hoppar jag och Sofia på Flygbussen från centralen mot Västerås airport. Vi kommer ta oss härifrån till Keflavik, Reykjaviks flygplats och sedan vidare mot Grönland på eftermiddagen. På Grönland börjar äventyret och efter några dagar drar vi oss vidare mot Island för en roadtrip genom öppna dramatiska isländska landskap, svischande förbi isländska vattenfall och över lavasand. För att avsluta och sätta knorr på resan, åker jag och Helena vidare till mitt drömmars ställe som är högst upp på årets bucket och pricken över i:et, Färöarna.

Katarina

Mot Grönland, Island och Färöarna!

Följs oss genom hela resan under taggen #NordicRoadtrip

 

35 Comments

  • Katarina says

   Vi är så taggade. Och jag är rätt nervös med för en gång skull 😉

 1. Jisses vilka upplevelser ni har framför er! Kommer följa er hackihäl på alla supersociala medier! Ditt inför-inlägg var väldans fint och ger en härlig bild av er tre tjejer. Ser fram emot att ses IRL snart! Trevlig resa 🙂

  • Katarina says

   Ja men alltså! Med de fina orden kunde vi varit fyra 😉 kommer du på travelmassive?

  • Katarina says

   Ja kanske ett sido-mission.. Vart hittar vi den bästa koppen kaffe på island?! 😉

 2. Alltså. Låter ju så fantastiskt härligt så hälften hade räckt och blivit över. Säkert att ni inte behöver lite mer sällskap? Jag är ganska snäll, emellanåt lite sådär småtrevlig och inte särskilt dyr i drift.

  Mvh
  Inspirerad 😉

  • Katarina says

   Haha. Exakt! Inspirerad och inte avundssjuk. Det är viktigt d där 😉

 3. Vi kom ju just hem från Island (som du kanske sett) och när jag läser ditt inlägg hamnar jag i någon konstig stämning när jag önskar att det var jag som var på väg igen, i september i stället. 🙂
  Ha det så trevligt och allra avundsjukast är jag nog på Färöarna. Det vore nåt det.
  Och köp ett par vandringskängor för böveln! 🙂

  • Katarina says

   Haha ja jag borde köpa ett par vandrkngskängor eller hur?! Sämst på att investera i bra skor. Tror dock mina näbbskor vill följa med (säger de). Ska du iväg i september igen?

 4. Vilken resa! Har ju alltid velat åka till Grönland! Känner många som fått göra fältarbete där, sååå avis, men jag fick ju Alaska istället så kanske inte ska vara så kräsen 🙂

  • Katarina says

   Nej du kanske inte ska vara avis. Alaska är min dröm!!! Kanske lite för mycket på grund av ”men in trees” som jag nu känner jag behöver kika på igen. Måste älska den serien.

 5. emolis says

  Åh, vet inte om jag vågar läsa om er resa och titta på era foton… kommer säkert få enorm reseabstinens, framförallt eftersom både Grönland och Färöarna står högt upp på bucket-listan efter sommarens helt fantastiska resa till Svalbard. Och så vill jag åka runt på Island också. Ser framemot era inlägg och drömmer mig vidare…

 6. Åh vilken underbar resa! Jag ser verkligen fram emot att ”följa med”! Detta är favoritresmål för mig. Jag bodde ett år på Island 1992/1993 och har varit tillbaka 4-5 gånger. Sedan bodde jag två månader på Färöarna i början av 2000-talet (gjorde praktik på sjukhuset under min utbildning). Grönland har jag velat åka till, men det har inte blivit av…

 7. Pingback: Hej Grönland och Island | Fantasiresor

 8. Dette høres ut som en helt magisk reise! Island, Grønland OG Færøyene liksom? Helt utrolig. 😀 Jeg var nettopp på Færøyene selv, og det er et helt fantastisk øyrike. Gled dere!

  • Katarina says

   Ja vad härligt det är! Har precis spenderat 3 dagar på grönland och det var alldeles sagolikt! Shit! Åk!

 9. Vilken otroligt spännande resa! Förstår att du längtar. Jag ser fram emot bilder och rapporter.

  Ja, visst är det ett privilegium att umgås med likasinnade i resebloggarvärlden. Fin beskrivning av er vänskap!

  • Katarina says

   Tackar 🙂 det är så himla vackert i dessa länder. Helt begeistrad. Har precis spenderat 3 dagar på Grönland. Och jisses!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.