Europa, Resor, Stad, Storbritannien
comments 8

En vilsen lönnmördare i St Pancras tågstation

Den stora byggnaden tornar upp sig framför mig. Jag känner igen den så väl, så otroligt väl. Jag går in genom de öppna valven och kommer in på stationen. Det är som jag sett det på bild. Hallen är stor och öppen, på den övre våningen hänger en klocka och sidorna smyckas av stora järnpelare. Jag kan höra tågens ljud, klockorna ringa och sorlet av människor när de vandrar perrongen. Jag är tillbaka på 1800 – talet. Jag är i St Pancras.

St Pancras

Det är nog ingen hemlighet att jag med jämna mellanrum åtnjuter den enkla men relativt vanliga underhållningsformen tv-spel. De senaste två åren har jag bara spelat ett spel, nämligen Assasins Creed. För den som inte är så djupt inne i tv-spels- träsket så handlar spelet om, enkelt, lönnmördare i historiska miljöer. Spelen är byggda, ofta autentiska med hur det har sett ut eller kunnat se ut på den tiden spelet utspelar sig. Det senaste spelet som släpptes för PS4 utspelar sig i London och under 1800 – talets industrialisering, år 1868. I spelet finns flera miljöer som med ett tränat öga går att upptäcka när man sedan besöker London, ett av de ställena är St Pancras.

london-27

A gentle guest, a willing host.

Affection deeply planted.

It´s strange that those

we miss the most.

Are those we take

for granted.

St Pancras

St Pancras

St Pancras öppnade just år 1868 och är för mig ett stort stycke Viktoriansk konst som visar sig från sin bästa sida på våning två där man kan njuta av det stora runda taket, klockan och järnet som smyckar stationen. Det är inte svårt att föreställa sig männen och kvinnorna som vandrat på perrongen, med resväskan i handen, finhatten på och barnen i släptåg, skrikande och skrattandes. Stationen har mycket att vittna om och trots andra världskriget och bombräderna av Nazityskland då den träffades av en bomb, trots ombyggnationer och förtätningar av Londons statskärna och trots årtionden av slitage står den fortfarande stadigt kvar.

Från stationen kan man idag ta sig till den engelska landsbygden eller med snabbtåg till Paris. Jag väljer att njuta av stationen, av att vandra mellan pelare, att springa i rustika trappor, att njuta av träet på dörrarna, av konsten och klockan som sakta makar sig fram.

Kuriosa

  • På St Pancras finns Paul Days kända skulptur ”The meeting place” som är en 9m hög bronskulptur som påminner mycket om ”Magic is might” statyn i Harry Potter.
  • St Pancras har ett twitterkonto. För att kika klicka här.

Katarina

london-21london-26

8 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.