Europa, Polen, Resor, Stad
comments 10

En längtan till Wisla

#LifestylePolen i samarbete med Polska Statens Turistbyrå och Warsaw Tourism Organization

Musik, skratt, glädje och värme. Det är många ord som snurrar i tankarna när jag vandrar ut genom dörrarna från tågcentralen i Warszawa en kort tågresa från Krakow senare. Det sitter människor i varje hörn. Människor som skrattar, festar och bara är. Det är sent på kvällen när vi kommer fram och en stad i grått möter oss i skymningen.

Förra året spenderade jag en hel dag i Warszawa. Det resulterade i min 24hs guide till Warszawa, Warsaw – Hipster is the new backpacker, en guide som på ytan snuddar vid museum, gamla stan, utsikter och den fantastiska polska maten med det stora vegetariska utbudet. Vegetarisk ramen, burgare och mumsig frukost lyfte verkligen staden högt upp på min lista över weekendstäder att besöka igen.

Det var på vägen hem norrut efter en tågluff i Europa som vi bestämde oss för att ta en dag i Polens huvudstad. En första anblick av Warszawa när vi klev av tåget vid centralstation var en betongstad full av höga hus i färgen grått. En stad som först kändes robust, östlig och inte helt i min stil. Efter att ha läst mer om Warszawa så verkar det också vara lämningen från öst och sovjet som befolkningen inte alltid gillar. Men jag gillar den futuristiska charmen, stadssiluetten och det härliga kulturhuset och kan inte vänta på vad jag kommer att upptäcka i helgen som kommer.

Efter en promenad över gatan börjar så staden öppna upp sig, man ser folket, skratten, turisterna och stämningen. Kvällen är ljummen och vi beger oss mot det hostel vi ska bo på över natten och vänligt inställda efter en vistelse i härliga Krakow tar vi det lugnt när vi vandrar längs med gatorna, insuper atmosfären och tänker att vi har en dag att bara ta det lugnt att helt förutsättningslöst upptäcka en stad vi inte vet det minsta om.

antligenvilse_warszawaantligenvilse_warszawa-3

Up and coming – #LifestylePolen

Kommande helg är jag åter på väg till Warszawa och känner mig otroligt förväntansfull. Att bara ha spenderat en dag där och mer eller mindre bara lyckats att orientera mig känns bara som en fördel. Nu kommer jag ha tre dagar att upptäcka; maten, kulturen och att få känna pulsen i en ung europeisk huvudstad.

Tillsammans med NordicTB åker jag till Warszawa i #LifeStylePolen kampanjen. Du som läsare kommer att kunna följa mig främst i sociala medier under resan genom min Facebook, Instagram och Twitter. Kolla följande tagboard för att lätt kunna hänga med vetja och för att kunna följa mina resebloggarkollegor som jag åker med Fantasiresor, Resfredag och Towis. Här hittar du också alla inlägg som gjordes från Gdansk och Sopot, pommern-regionen, under första delen av kampanjen.

För inlägg i sociala medier, kolla #LifestylePolen och #DiscoverWarsaw.

Warszawas officiella konton hittar du på,

Twitter @ewarsaw 

Facebook  @warsaw 

Instagram @fall_in_love_with_warsaw

antligenvilse_warszawaantligenvilse_warszawa-21

Att vandra längs Wisla

Att höra vattnet porla och känna vinden i håret är en viktig känsla för mig när jag reser. Det är också den känslan jag letar efter när jag gör min efterforskning. Vatten, öppna vidder och frihet lockar. Känslor som är svår att uppnå i städer där man oftast finner puls, skratt, shopping och människor. Men Warszawa har något som inte många andra städer har, floden Wisla.

Wisla, eller Vistula, Polens livsnerv går från Östersjön i norr genom Pommern, förbi Warszawa och Krakow och till Karpaterna i söder.Visste du att Wisla är över 100 mil lång? Tidigare var floden länken med Svarta havet och Bärnstensvägen, en av de allra äldsta handelsvägarna som ledde från norra Europa till Rom, gick här. Det är lätt att föreställa sig handelskeppen sakta glida fram längs floden, barnen leka vid strandkanten och samtidigt höra fåglarna sjunga i träden.

Längtan till Wisla har vaknat och en promenad i sanden vid floden står överst på min önskelista för helgen.

På listan

  • Vandra längs Wisla, känna sanden mellan tårna och ta ett vykort från stranden.
  • Besöka Leica museumet.
  • Kolla in gatukonst.
  • Stå framför Operahuset och beundra fasaden.
  • Testa all typ av mat jag hinner testa från vegetariskt till inhemskt polskt.
  • Besöka Bazar Na Kole eller annan marknad och se om jag hittar något guldkorn bland alla prylar.
  • Ta en fika i Lazienki parken.

Allt detta är lösa planer och som med allt är det svårt att hinna allt på tre dagar men om jag hinner vandra halva staden på ett dygn är jag säker på att tre dygn tillåter fördjupning i ett eller flera områden. Så, nu vill jag veta;

Har du varit i Warszawa? Vad är i så fall dina bästa tips?

Katarina

antligenvilse_warszawa-13 antligenvilse_warszawa-15 antligenvilse_warszawa-17 antligenvilse_warszawa-20 antligenvilse_warszawa-23

10 Comments

  1. Pingback: Upcoming: Weekend i Warsawa | Fantasiresor

  2. Pingback: Launching #LifestylePolen with Poland Tourism and regional boards - NordicTB Collective of digital storytellers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.