Resor
comments 3

Mitt Paris – av Peter Johansson

Fick en reseguide på posten häromdagen för att recensera, ett samarbete med Svenska Resebloggar och Karavan förlag.

Boken kommer från Karavan förlag som bland annat ger ut reseböcker och har serien Mitt Paris, Mitt Amsterdam osv och Ett annat San Fransisco m.fl. Ni hittar böckerna på länken: http://www.karavanforlag.se/kategori/resor/


 

Denna recension kommer att följas av en tävling och ni är välkomna in och tävla. Anledningen till att posten är på svenska är just det att både boken och tävlingen är på svenska och äger rum i Sverige.


 

 

Mitt Paris

Lite kaxigt är det väl ändå att kalla en bok för ”Mitt Paris” .. Tycker ni inte? Men efter att ha börjat med baksidan såsom sig bör när man recenserar en bok framgår det att Peter Johansson har bott 30 år i Paris så så kaxigt var det kanske inte att påstå Mitt, för efter 30 år har man ju ett och annat guldkorn att dela med sig av där man bor.

Boken Mitt Paris är uppdelad med Paris stadsdelar (eller Arrondissement som det så fint heter) i fokus och täcker restauranger, sevärdheter, nattliv samt en och annan utstickare såsom ”De sex bästa solväggarna på våren”, ett uppslag jag genast högg in på. Uppdelning i arrondissement känns smart och enkel för den spontane turisten att bara slå upp efter behov ”Nu är jag i 6e och är hungrig, låt oss se vad det finns för restauranger”.

Första intrycket

Med sina 200 sidor känns boken mastig och bra, som en större pocketbok. Enkla färgade taggar på sidorna delar upp boken på ett lättläst sätt.

Vad gäller det första intrycker är jag som fotograf ganska picky. Tack gode gud så fick jag en person med sinne för det kreativa och andades snart ut när jag såg att Peter var mycket bra på att fotografera. Misstänker att han åtminstone är hobbyfotograf om inte mer då noterade yrken i boken bland annat är författare, konstnär och illustratör.

Balansen mellan traditionella sevärdheter och det lilla extra

Det finns mycket go-bitar i boken och jag har svårt att se att något skulle saknas. Allt beror ju på vad man är intresserad av såklart men Peter täcker upp det mesta.

Boken passar både den inbitna turisten som nybörjaren med enkla sevärdheter som alla måste se till som ovan nämnt, de bästa solväggarna i staden under våren eller en guide till en promenad längs med kajerna. Det finns mycket roliga inslag och fler än ett sådant.

Kartor och illustrationer

Boken sakar en ut-fällbar karta, vilket man vant sig vid vanliga turistguider, men jag vet inte riktigt om detta kan klassificeras som en vanlig guide då den är bra mycket matigare än normalt. Dessutom innehåller den istället hand-ritade kartor till min stora glädje, en kul extra detalj som jag misstänker skribenten själv illustrerat. Det är också det enda fel jag kan hitta, boken skulle ha innehållit fler illustrationer!

Ett väl värt köp för res och Paris-nörden.

Katarina

För att läsa om min resa till Paris och mina Paris-tips, kolla in Min fotoguide till Paris, bli förundrad över Paris kyrkogårdar, dröm om Montemartre eller läs min recension av det underbara hotellet vi bodde på, Hotel Eldorado.

HH7A0249

3 Comments

  1. Pingback: Vinn valfri reseguide från Karavan förlag | Katarina Wohlfart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.