Livet och bloggen
comments 19

Home made photo- studio

Yesterday mom and I tried building a little homemade photo-studio to do some my first ever studio photos. You quickly realize that you need light and that is all you need. I tried to be creative and have lightadjusted them later in Lightroom, didn´t have very much of a choice, but definitively would have needed more and better lamps.

Next step in my learning process will be how to use light and place lamps etc. Not necessary buying real photo-equipment but getting comfortable to use what I already have. I also (still) need to work on my knowledge of the great autofocus thingy in my Mark iii. Not entirely sure how it works, if I´m to be honest. And maybe that thing called posing..

Look at the pics and don´t be afraid to comment.

The dress I´m wearing is made for me by Orkanlia.

Katarina

HH7A6561 HH7A6558 HH7A6550 HH7A6540HH7A6538 HH7A6536HH7A6527HH7A6481 HH7A6479HH7A6474 HH7A6472 HH7A6461 HH7A6460 HH7A6442 HH7A6439 HH7A6433HH7A6427

19 Comments

 1. Man kan mjuka ljuset rejält bara genom att 1. Höja lamporna 2. göra det indirekt – slå det i väggen bredvid istället eller i ett lakan. Stora frigolitbitar är asbra, man behöver som sagt inte dyra grejer. Om man ändå vill ha direkt ljus (som man med fördel lättar upp från det andra hållet) så kan modellen kliva fram lite mot kameran, så slipper man det mesta av slagskuggorna. =) Det bästa är ändå att leka p åoch testa, testa, testa – och ha kul =)

  • Wuhuu. Tack för ttipsen! Vi hade inga bra vanliga lampor heller. Bara en som man kan vinkla och det andra var bara sånna med skärmar. Ljuset var dock inte särskilt hårt och skarpt så det blev aldrig något problem. Frigolitbitar lät som ett alternativ att testa samt tänker jag att jag ska lära mig att använda min blixt också. Men upplever den i nuläget som väldigt obehaglig. Det blir ju så ljust att det är lätt att man blundar och grimaserar.

   • Blixten på kameran? Finns ju såna små bouncrar man kan sätta på, då kan man tex rikta den in i en vägg istället för direkt på. De är vanligast hos dokumentärfotografer som inte har tilgång till artificiellt ljus oftast. Nä jag tänkte mest p åslagskuggan bakom modellen, Den är ju inte så kul. =) Frigolit, vit kartong, ett uppspänt lakan – hemmafix =) Lite upplättning nerifrån med kanske, fast ditt golv var ju vitt =) Kul iaf! Får mig att längta tillbaka till studion! Lycka til!!

     • Fast erfarenhet tar en bara så långt om man inte har något driv längre. Man måste ju tycka att det är roligt och brinna för det, och där slår du mig med hästlängder. Jag kan ibland sakna det, speciellt de ltie roligare plåtningarna förstås, men i själ och hjärta är det inte jag längre.. =)

     • Aha. Nej, jag tror inte jag skulle tycka det var överdrivet kul att leva i en studio däremot. Att vara kreativ är rätt svårt när man ska göra det på beställning. När man inte behöver då flödar det över. 🙂

 2. Fantastisk roliga bilder.
  Det är inte helt fel omman hemma en tom väggoch den är vitt eller väldigt ljust.
  Min favorit helt klart där du hoppar upp med benen bakom. Super.
  Men jag håller med att skärpan är inte så starkt. Men jag ska inte säga egentligen så mycket för jag inte heller har de mest skärpta bilden i klassen. 🙂
  Jag antar att du hade den på auto. Men jag kan ha fel. tror i alla fall bättre om man ställer in det på tex din mamma , för hon står ju redan på rätt avstånd: sen kanske får du kontrollera lite då och då.
  men jag är inte alls expert på porträtt, och definitivt inte på Mark, min Canon är en enklare modell.
  Det jag gillar med min panasonic lumix att när man jobbal manuellt och vill fokusera får jag upp en stor utsnitt av bilden så att man verkligen ser om fokusen ligger rätt. Det har jag inte på Canon.

  • Det var mörkt ute (dimmigt, dåligt med dagsljud) när jag tog så det var svårt att få fokus. Jag testade både manuell och autofocus för att se och bytte på olika autofokus grejer. Det finns flera alternativ. Porträttfotot på mamma har jag skurit från en annan bild så det kan vara därför den blir lite ofokuserad, för fokusen var kanske på något annat. Jag använde självutlösaren hela tiden och stod inget bakom kameran själv, utom på några sista bilder och då fick jag bättre fokus. Jag har ju en bra kamera så det ska gå att få jättebbra såklart..

 3. Love them all! Love your Mum! No wonder you’re so well-balanced, Katarina … Now, go look at my latest post, please! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.