Miljö
comments 18

Kjell och Klortanten- Teknik som lösning på världsproblemen

This post is about a Swedish podcast about sustainable lifestyle and environment in general which is called Kjell och Klortanten. 

Hoppar veckans viktiga denna vecka och vill passa på att skriva lite längre om en sak jag tipsat om förut nämligen en podcast kallad Kjell och Klortanten, ett tips jag fick av bloggaren till bloggen Hållbara handlingar och tänkte att det var något för mig. Sedan försökte jag hitta denna pod och när jag inte gjorde det glömde jag bort den varpå jag fick ett mail förra veckan av Klara som är med och skapar podcasten. Hon skrev vart jag hittade podcasten och att de värnar om lyssnarnas åsikter. Härligt tänkte jag, denna måste jag lyssna på och skriva något om!

Började lyssna denna vecka och vilken rolig podcast sen! Den handlar om miljö och hållbarhet, mitt favoritämne. I det näst senaste avsnittet, Karin Adelsköld om design, forskardrömmar och dammsugssurfande katter, pratar de teknik. Passande för mig i mångt och mycket som i min senaste artikel, The Green Jobs- A salvation or a myth? delvis kritiserar tanken att teknik skulle vara lösningen på alla problem, där gröna jobb (miljövänlig teknik) argumenteras av många inte minst politiker över hela världen och Obama-administrationen som något som kan lösa två problem i ett, både klimatförändringen och arbetslöshetsfrågan. Halleluja!

Karin Adelsköld gillar ju såklart teknik och Klortanten, är delvis teknikskeptiker. Vad står jag i det hela funderade jag på efter podcasten? Jag skulle inte kalla mig teknikskeptiker men däremot övertygad om att om man argumenterar för hårt för en sak, brukar gömma något under ytan, något man jobbar hårt för att dölja.

Förslaget om Gröna jobb som lösning på arbetslösheten, kan vara ett exempel på hur man slår upp något positivt mycket större än vad det är för att dölja ett problem, t ex arbetslösheten, när man inte har den färgstarka lösning man vill ha. Även om jag tror att teknik är en del av lösningen på miljöproblemen tror jag än mer att teknik används som det största argument att gömma sig bakom när man egentligen inte ser någon lösning i sikte. Det är ju rätt enkelt att säga, ”vi ska bygga 1000 nya vindkraftverk de kommande två åren, vi får massa ren energi och 2000 nya jobb på köpet”. Men vad ligger bakom dessa siffror och blir det någonsin några nya jobb?

Kjell och Klortanten är en mysig pod med insatta pod- pratare som inspirerar både till förändring och skratt på samma gång. Poden rekommenderas varmt. Har själv redan laddat ner fler avsnitt i min podcast-app, perfekt för den kommande långa resan på tisdag.

Katarina

Vindkraftverk 1_red

18 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.