Resor
comments 2

Dagen biblioteken öppnade igen

Dagen bibioteken öppnade passerade utan upplopp. Jag besökte ett bibliotek själv, Svenska barnboksinstitutets med ett förbokat besök. That´s how they roll in virustider. Biblioteket ligger på hörnet av Odenplan, ganska nära Stockholm Stadsbibliotek i den mest vackra byggnaden. Det är när mina fötter trampar i trappor som dessa jag tänker att jag kanske ändå hade velat bo någonstans i Vasastan eller annan inspirerande gammal Stockholmsmiljö var nu det skulle vara. Jag är här för lite kurslitteratur till barnbokskurserna jag läser. Porttelefonen knäpper till och strax där efter kliver jag in i ett bibliotek med högt i tak, ensam, sånär på den kvinnliga bibliotikarien som hjälper mig att registrera ett lånekort och har förberett mina böcker. Samlingen innehåller mer än nittiotusen böcker säger hon och hit kommer studenter och forskare. I vanliga fall har man öppet och erbjuder även studieplatser, jag vill genast hit fast att jag är här. Mitt ärende är snabbt uträttad och jag packar ner mina böcker och travar tillbaka till gröna linjen vid Odenplan för hemfärd.

Dagen efter är jag på jakt efter ett nytt bibliotek, Örby bibliotek, som visar sig vara ett skolbibliotek. Jag vänder Google Maps upp och ner, cyklar fel i snö och halka och kommer in precis till stängning. Öppet på tisdagar har man och enbart tisdagar. Miljön översköljer mig med minnen från tiden i småskola när vi hade ett litet bibliotek med en endaste bibliotikarie och mest lånade böcker för att bildbläddra i dem. Det är just en sådan bok jag är på jakt efter även nu, Känner du Pippi Långstrump? En Pippi- bilderbok till min föreläsning på torsdag. Astrid var bra på att återberätta sina historier på många sätt och just denna är baserad på ett teatermanus av just Pippi. Illustrationerna är av Ingrid Vang Nyman och är sådär spektakeltokiga som illustrationer kunde vara på den tiden och fortfarande är.

Idag har jag studiedag och ska läsa Känner du Pippi Långstrump? Värt varande liten förlorad arbetstidspeng.

Katarina

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.