Läsvärt, Resor
comments 4

Böcker att drunkna i tills att översvämningen dragit sig tillbaka

Jag gömmer mig allt mer i böckernas värld, särskilt bildböckerna och har turen att ha sparat hela muminsviten alldeles lägligt till vintern. För visst läser vi alldeles mycket mer nu allesammans? Lite okonventionella tips följer, där jag ger spelutrymme åt den barnbokstokige vuxna med upptäckarlusta till litteratur att förkovra sig i. Kanske böcker att läsa eller böcker att njutningsfullt bläddra genom, som väl illustrerade barnboken Vilse som knappt har någon text eller för ett djupdyk, den textmassiva boken Frihetslif! om Selma Lagerlöf och Sophie Elkan på resa med en kamera.

Boktips till vintern

Småtrollen och den stora översvämningen. Tove Jansson

Jag har nio böcker framför mig där Småtrollen och den stora översvämningen är den första i Muminsviten. Och låt mig säga att en riktigt bra barnbok har även vuxna behållning av. Detta är mer än en barnbok, detta är en alla åldrars bok. Kanske är det också så att extra bra litteratur funkar för alla åldrar och är egentligen inte en barnbok, eller en bok skriven av en vuxen för vuxna barn, utan är bara kort och gott bra? Kanske skrivs det extra bra böcker i tider av kris, som under andra världskriget när allt ställdes på sin spets och både Tove Jansson och Astrid Lindgren slår igenom? Kanske kommer extra bra barnböcker skrivas nu under virustiden och levereras som ett lustfyllt äventyr på posten postvirustid?

I vilket fall handlar Småtrollen och den stor översvämningen om att Muminpappan försvunnit i sitt letande efter ett hus till vintern och Mumintrollet och Muminmamman ger sig ut att leta efter Muminpappan och hamnar mitt i en stor översvämning i ett annorlunda drömlandskap där de möter ett myrlejon och Marabuherrn och av den sistnämnde får hjälp att flyga över översvämningen och hitta Muminpappan och det blå huset han har byggt.

Tänk att den här boken släpptes redan 1945 och att Tove inte riktigt var nöjd med boken som släpptes! Det sägs att hon var oense med förlaget om titeln då hon ville ha Mumin i titeln, men förslaget tyckte inte det då konceptet var okänt för gemene man.

Med Toves Muminböcker får du en lite längre barnboksstund, späckad med fantastiska illustrationer man bara vill klippa ut och hänga på väggen. Efter att ha läsa denna sitter jag dagligen och dagdrömmer om en mumin-kanna eller andra pinaler och min årskalender 2021 så ärad med ett muminomslag.

Det finns inte ett ont ord att säga om Mumin, språket är fantastiskt och Tove likaså.

Titel: Småtrollen och den stora översvämningen
Författare och illustratör: Tove Jansson
Utgiven: 1945, första utgåvan
Förlag: Schildts (nu utgiven av Förlaget)
Köpa: Förlaget Bokbörsen
Låna: Samtliga Mumisar går att låna som e-bok på Stockholm Stadsbibliotek vilket funkar väl även under virustiden. 
Mitt exemplar lånade jag via Stockholm Stadsbibilioteks e-boks-tjänst.

Frihetslif! Selma Lagerlöf och Sophie Elkan ->> två ensamma fruntimmer << på resa med kamera. Lena Carlsson

Otroligt inspirerande bok som har en rolig historia i min vardag. Jag mailade Votum förlag med en förfrågan om att få recensera boken (har inte gjort ännu på grund av att den är otroligt mastig), och fick denna bok. Boken jag egentligen mailade om med förfrågan om recensionsexemplar är en barnbok så döm om min förvåning när denna mastodont dök upp! Jag visste ej att den existerade som bok.

Boken som är proppfyllt med text och fotografi om olika platser runt om i Europa följer Selma Lagerlöf och Sophie Elkans resor tillsammans under nära 20 års tid, mellan åren 1895 och 1913. Sophie är etablerad författare och Selma på god väg. Idag känner alla till Selma Lagerlöf, men få Sophie Elkan, men på den tiden var det inte riktigt så. Sophie bär alltid svart sedan hon förlorade man och barn i vad jag minns som någon sorts olycka eller sjukdom på en resa till Nice. Sophie är den som planerar resorna, en för sin tid vagabond och Selma samlar stoff till sina böcker på resorna.

Under sina nära 20 år som resenärer tillsammans reser Selma och Sophie flera gånger till Italien, till Frankrike, Orienten och Jerusalem, England, Balkan och Tyskland. Färdrutten är tydligt planerad och går enkelt att följa i boken för den intresserad av en enskild plats. Resorna är långa, ibland så långa som ett år och de tar sig med tåg, båt och med åsna och möter hinder och faror som pesten längs vägen.

Lena har sammanställt en otrolig bok, baserad på Selma och Sophies svartvita fotografier, brev, vykort och texter som skrevs av Selma och Sophie under resornas gång. Vykorten, de som Selma skickade till sin mamma, finns bevarade på Mårbacka och ligger till grund för vissa delar av historien.

Som barn läste jag just Selmas bok Jerusalem och minns att jag tyckte mycket om den trots dess gamla språk även om jag idag minns föga av handlingen. För mig som resebloggare är detta en bok jag inte vill ska ta slut. Men eftersom den är så mastig har jag nog att göra ett par år och förhoppningsvis räcker den virustiden ut. En bok att inspireras av ända ut i fingerspetsarna.

Nu har jag snart läst alla mina recensionsexemplar får jag väl helt enkelt ta kontakt ang barnboken jag egentligen hade tänkt att läsa.

Titel: Frihetslif! Selma Lagerlöf och Sophie Elkan ->> två ensamma fruntimmer << på resa med kamera
Författare: Lena Carlsson
Utgiven: 2017
Förlag: Votum & Gullers förlag
Köpa: Bokus Bokbörsen
Låna: Går att låna på Stockholm Stadsbibliotek vilket för närvarande är stängt till 24e jan. Ta stora kassen då den är tung!
Mitt exemplar är ett recensionsexemplar från förlaget.

Kometen kommer. Tove Jansson

Bok två i Muminsviten, Kometen kommer, är snäppet mer fantastisk än den första och skälet att Tove börjar bli allt mer känd för sina böcker. Jag läser Mumin en i taket, men de kan läsas fristående. Kometen kommer handlar om en faktiskt komet, en naturkatastrof som kommer och hotar Mumindalens existens. Mumintrollet ger sig ut på en resa till ett observatorium för att lära sig mer om kometen och ta reda på vad en komet är och när den kommer.

Illustrationerna i böckerna är svartvita och jag undrar om man trots allt inte har mer behållning av det.

Titel: Kometen kommer
Författare och illustratör: Tove Jansson
Utgiven: 1968, först utgiven 1946 som Kometjakten 
Förlag: Schildts (nu utgiven av Förlaget)
Köpa: Förlaget Bokbörsen
Låna: Samtliga Mumisar går att låna som e-bok på Stockholm Stadsbibliotek vilket funkar väl även under virustiden. 
Mitt exemplar lånade jag via Stockholm Stadsbibilioteks e-boks-tjänst.

Astrid Lindgrens Krigsdagböcker

Förra året när jag skulle spendera julen ensam önskade jag mig Astrids Krigsdagböcker i juklapp. Jag hade tidigare försökt att läsa dessa genom att låna på bibilioteket, men på grund av böckernas popularitet haft svårt att läsa klart på den korta tid jag fått låna dem. På treveckors lån under arbetsveckor han jag knappt förorden. Även om jag läser mycket, är detta en maffig pjäs att spara till särskilda tider. Erik sprang Stockholm och rike runt och fick tillsist tag i den hos någon antikvarie, om det kanske var på Kungsholmen, det får jag fråga honom sedan. Så förra jul, ensam som jag var packade jag ner mig i soffan med en filt och dök in i ww2. Krig har trots allt fascinerat mig, min rädsla för mörker och elände till trots och jag har inte bara varit och besökt Auschwitz en utan två gånger. Jag tar med mig mycket från de besöken, tankar och vetskaper, ovärderliga i det nutida livet. Jag skulle inte ha något problem att besöka detta mörka ställe en tredje gång heller för den delen, historien får gärna nötas in på mig så den inte glöms, så att jag inte glömmer.

Astrid Kringsdagböcker skrevs under krigsåren och börjar när kriget bryter ut och slutar vid det nya året 1945/1946, en tid efter freden. Nürnbergrättegångarna rundar av boken. Vi får följa Astrid och hennes familj och ett neutralt land genom kriget, genom Astrids noteringar och tidningsurklipp. Astrid är flitig och skriver dagboken genom alla sex krigsåren. Visst blir ett krig mycket mer än olika kända slag, när det sätts i ett vardagsperspektiv. Svält blir närvarande när ransonering och tillgång beskrivs i vardaglig detalj och att få läsa soldaters brev till sina älskade, sätter perspektiv på den verklighet de personer upplever som lever i förhållanden över landsgränser, där plötsligt din käresta är soldat på fiendesidan.

Krigsdagböckerna är fyllda med brev, avskriva från Astrids tid på underättelsetjänstens brevcencur. En oerhörd historisk skatt.

Boken tydliggör saker som idag kan vara svåra att förstå såsom svenskens skräck för Ryssland – varför Sverige till följd nästan är Tysklandsvän i sammanhanget, särskilt tidigt och varför Sverige är sedan är neutralt genom kriget. Den beskriver också det hat befolkningen kände mot t ex transportering av tyska soldater från Norge genom Sverige på permittering.

Insikten om att det är mycket jag inte visste rullar över mig i dessa böcker som att ryssarna bombade Stockholm och att det finns ett kvarter döpt efter detta på Södermalm, där en av bomberna slog ner. Kvartet ”Ryska smällen” ska få sig ett besök av den här bloggaren när tid finnes.

Trots mörker är jag nu ledsen att den är slut.

Titel: Krigsdagböcker 1939-1945
Författare: Astrid Lindgren
Utgiven: 2015
Förlag: Astrid Lindgren Text
Köpa: Adlibris Bokbörsen
Låna: Lite knixig att få tag i. Går att låna på Stockholm Stadsbibliotek men som dessvärre är stängt till 24 januari. 
Mitt exemplar har Erik köpt till mig i julklapp.

Vilse. Ola och Evalotta Belin

Vilse är för de yngsta åldrarna och passar främst unga barn i åldern 3-6 år och så då folk som jag då som slukar böcker med fina illustrationer. Det var just illustrationerna och det busiga utseendet som fångade mig. Sen är det något med den lite vilda Pippi- lika karaktärer som intresserar mig. I det här fallet en flicka, med blont yvigt hår, en eldgaffel med en spetsad ost och en handlingskorg i handen på framsidan, en framsida som indikerar vad som komma skall. Flora som flickan heter åker till affären för att handla med mamma och går vilse. Fast Flora tycker nog inte riktigt att hon är vilse, utan att mamma är den som är vilse och klarar sig galant på sitt äventyrliga sätt. En underfundig bildnjutning.

Titel: Vilse
Författare och illustratör: Ola och Evalotta Belin
Utgiven: 2020
Förlag: Speja förlag
Köpa: Adlibris
Låna: Går att låna på Stockholm stadsbibliotek men som dessvärre är stängt till 24 januari.
Mitt exemplar är ett recensionsexemplar från förlaget.

Dunderklumpen. Beppe Wolgers

Dunderklumpen, boken, bygger på den tecknade filmen Dunderklumpen från 1974. Det ska med boken visa sig att det är ett alldeles utmärkt sätt att återberätta en film, en bok det vill säga och den går också alldeles utmärkt att högläsa i bilen på väg från Jämtland till Härjedalen under sommarensemestern. Erik lyssnar alldeles utmärkt och nöjt när det händer och jag blir allt mer åksjuk till följd.

Jag upptäckte denna bok när jag for förbi Strömsund och läste om Beppe Wolgers- utställningen där. Hade absolut ingen aning om allt fantastiskt Beppe gjort som att vara rösten till Björnen Baloo i Djungelboken eller skapat Dunderklumpen för den delen.

Men Dunderklumpen då? Handlar om fantasikaraktären Dunderklumpen som kommer hem till Beppe och hans familj i en stäva över Ströms Vattudal. Får den sovande dottern Camillas leksaker att komma till liv och följa med på äventyr, kaninen EndumEn, björnen Pellegnillot, lejonet Lejonel och dockan Docka. Beppe och Jens ser Dunderklumpen, följer efter och ett fantastiskt äventyr börjar där vi får träffa jätten Jorm, Blomhår och Enöga.

Titel: Dunderklumpen
Författare: Beppe Wolgers
Illustratör:Per Åhlin
Fotografier: Lennart Carlsson
Utgiven: 2019
Förlag: Kira förlag
Köpa: Bokus eller Bokbörsen
Låna: Går att låna på Stockholm stadsbibliotek men som dessvärre är stängt till 24 jan
Mitt exemplar är köpt av hembygdsföreningen i Strömsund under Beppe Wolgers- utställningen.

Pannkakstårtan. Sven Nordqvist

Förra hösten läste jag en liten kurs i att Skriva och illustrera en barnbok. Hopplöst fantastiskt rolig kurs om 6 tillfällen. Jag borde såklart skriva ett eget inlägg om denna kurs, men vissa saker blir inte bara av, eller så vill jag kanske ha dem för mig själv, vem vet. Men under kursens gång började jag läsa allt mer böcker med illustrationer i. Jag har nog inte riktigt läst så många förrut när jag drar mig till minnes, men gillar det verkligen och gjorde slag i saken och köpte en radda Findusar på Bokbörsen någon gång i november. Först i raden är Pannkakstårtan, underbar i sitt utförande. Har ett par kvar i min hög och sparar dem till en särskilt välbehövlig dag.

Pannkakstårtan släpptes första gången 1984, året jag föddes. Kanske ligger det något i att vi som vuxna fascineras av den litteratur som är samtida för när vi var barn och ibland har svårare att ta till oss den nya. Det är väl som med musik antar jag och må förvisso vara sant, men jag säger som Astrid när hon fått frågan om barnböcker i sitt arbete som barnboksredaktör för Raben&Sjögren ”Den ska vara bra och jag vet när den är bra”. Och ja, Pettson och Findus är bra, förbannat bra, jag vet det.

I Pannkakstårtan blir vid introducerade i Pettson och Findus värld med den röda lilla stugan och de fantastiska illustrationerna. Pannkakstårtan handlar om när Findus fyller år och Pettson ska baka pannkakstårta till Findus något han gör varje år. I år är mjölet slut. En rad äventyr följer som involverar ett tak, ett metspö, en brunn och minst en tjur!, innan Pettson lyckas cykla till affären, köpa mjöl och baka pannkakstårtan. Kul ska det vara längs vägen och det är det i Pannkakstårtan.

En Pettson och Findusmiljö finns på Julita gård och gissa vart jag tänker åka så snart jag får möjlighet?

Titel: Pannkakstårtan
Författare och illustratör: Sven Nordqvist 
Utgiven: 1984
Förlag: Opal
Köpa: Bokus Bokbörsen
Låna: Går att låna på Stockholm stadsbibliotek men som dessvärre är stängt till 24 jan
Mitt exemplar är köpt via Bokbörsen.

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.