Resor
comments 8

24h i mitt (och Astrids) Vimmerby

En hemesterguide till ett sånär som turisttomt Vimmerby

Jag tror att jag sett fler röda stugor idag (13e juli 2020) än vad jag gjorde under hela min uppväxt i Småland! Nej, skämt och sido, så är det förstås inte, men samtidigt kan man undra, var var alla röda stugor när jag växte upp och varför är Vimmerby plötsligt fullt av dem och tomt på turister?

Upptäck Vimmerby med omnejd med mig på 24h!

Astrid Lindgrens Värld och Näs är stängt för sommaren och på min lista att upptäcka i min hembygd är just dessa två. Vad finns då kvar kan man undra? Mycket att göra under en dag, ska det visa sig.

Jag packar in Erik, mamma och pappa i bilen för en dagstur. Pappa kör och jag får mest gorma sväng höger, sväng vänster, då han mest har ett mål i sikte, Bryggmästarns öl på Brygghuset i Vimmerby.

Häng med!

en dagstur runt vimmerby
Roadtrip genom ett grönskande Vimmerby.
upptäcka vimmerby med omnejd
Härliga bondska bygder i Smålandet.
sommarstugan sjösbo

Vi spanar och spanar efter Grönsveds utsiktstorn och kommer till sommarstugan

Först tar bilen oss till Kvilleken. Den gamla eken som alla känner till. Inte? Här hittar du mer information, men ja eken är gammal.

Pappa tycker vi ska ta en tur upp i Grönsveds utsiktstorn och vi spanar och spanar, kanske fanns ett utsiktstorn här 1982, men nu fanns det inte något i alla fall pappa. Så det blir inget utsiktstorn, men vackra bygder och allmänbildande historia av den samme som glatt informerar ”bonden i den där gården han hängde sig”. ”Jaha, tack för informationen, den var nyttig”.

Så vi drar till sommarstugan. Visste du förresten att jag både är född och uppvuxen i Vimmerby och att familjen har en sommarstuga bredvid Katthult? Nähe, jag glömmer själv bort det ibland. Så hit far vi. Och badar och äter bullar med faster och man. Mest äter bullar, flera stycken.

sjöfors
Sommarstugan.
fika i sommarstugan svenska fika
Fika med kanelbulle. Ladda inför katthult.
20 grader skvallrar ankan om.
bada i naturen i småland
Sommardoppet, det obligatoriska. 20 grader känns i ryggraden, litegrann i alla fall.
katthult

Vi kör så gruset ryker till Katthult

Sen kör vi så gruset ryker på grusvägen till Katthult. Med 60 kronor i inträde snålar päronen ur, men både jag och Erik biter i det sura betal-äpplet, pyntar, köper pippi-glass, provar myssen, kollar in Alfreds lya och klappar nästan getter, om det inte vore för att en liten onge eller två står i vägen. Snickarboden står kvar i sin nya form, den ursprungliga eldade en pyroman ner när jag var ung, den och Ösjöfors handpappersbruk bland annat. Kanske nått mer. Mamma säger att han tänkte elda ner Pelarne kyrka, en konstig kulturell eldsvådeparad kan man säga.

pippi glass
Testar Pippi-glass i Katthult.
emils mysse
Emil-myssen på Erik.
Den får en stark 3a.
snickarboa emil i katthult

Du käre lille snickerbo’
här kommer jag igen. 

Nu är det bråttom, kan du tro,
nu är det klippt igen. 

Snickerboa hopp fallera,
å snickerboa hopp fallerej,
är bra att ha hopp fallera,
för stackars mig,
hopp fallerej.

Till snickerboa ränner jag,
när det är nåt jag gjort.
Men farsan löper också bra
fast inte lika fort. 

Snickerboa hopp fallera,
å snickerboa hopp fallerej,
är bra att ha hopp fallera,
för stackars mig,
hopp fallerej 

Text: Astrid Lindgren
Musik: Georg Riedel
© Gazell Music

katthult
Alfreds hus.

Vi köper kokta karameller i Mariannelund och kikar in och ut i Bulllerbyn snabbt som attsingen

Bullerbyn står kvar. Eller Sevedestorp, som det heter. Här hade jag nog inte varit, tror jag inte eller i alla fall minns jag det inte. Innan vi far hit och kollar på Norrgården, Mellangården och Sörgården som även har ett café far vi till Mariannelunds karamellkokeri och köper karameller. Erik planerar att krossa dem, smälta glass, vispa och frysa om tillsammans med nån göttig likör som limoncello. Så nu måste vi bara köpa lite limoncello.

Vid Mariannelund ligger också Filmbyn som har en rad fågelholkar i träden runt om. Filmbyn är allt för turistigt för oss locals så vi sprintar in, lånar toan och sprintar ut. Vi gör ungefär detsamma i Bullerbyn.

mariannelunds karamellkokeri
Äta karameller i Mariannelund, Mariannelunds Karamellkokeri
Filmbyn i Mariannelund.
bullerbyn besöka
mellangården bullerbyn
bullerbyn norgården mellangården och sörgården
Bullerbyn med Norrgården, Mellangården och Sörgården
Bullerbyns kaniner

”Det är en såndär dillkvisträtt”. Brygghuset i Vimmerby

Sena och hungriga drar vi till en klockan sjutton lunch på Brygghuset, Åbro Bryggeri. I bilen på vägen dit läser jag menyn och pappa livekommenterar allt ”Det är en såndär dillkvisträtt”. Ja, en sån vill man ju inte ha. Jag ska berätta en hemlis pappa. I Stockholm har jag lärt mig att det bara är att plocka bort dillkvisten, så det så.

Jag äter min dillkvisträtt med rökt kål, pumpapuré och burrata, innan det en skagentoast och en nougatterreine till efterätt. Nom nom. Maten är bättre än jag minns den, kanske för att det var flera kockar sedan jag åt där.

Skagentoast på Brygghuset.
Friterad Brie.
Sotad kål och burrata.
Nougatterrine
En promenad bland Vimmerbys gator.

Pittoreskt som det ska vara. Mitt Vimmerby!

Vi rundar av kvällen med en promenad längs Storgatan, Båtsmansbacken och förbi Rådhuset och jag får fotografera mitt Vimmerby i fred. Det är en surrealistisk känsla som möter när jag möter mitt sommar-Vimmerby turistfritt. Pittoreskt som det ska vara utan åtta tusen turister.

Jag trodde aldrig jag skulle säga det, men jag föredrar nog mitt Vimmerby med ett öppet Astrid Lindgrens Värld och åttatusen turister trots allt.

Tack för att du följa med på en snabb-hemester i Vimmerby!

Next stop – Småländska höglandet.

Katarina

Storgatan, Vimmerby
Båtmansbacken
Rådhuset, Vimmerby torg
Längs sjön Krön hemåt.
Hej Nisse, du var saknad hela dagen.

8 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.