Resor
comments 2

Vi alla gillar whisky men efter provning här inte alls samma sort. Mackmyra

3-5e juli

Helgen tar oss till Mackmyra för Eriks födelsedag. Vi landar i Tierp på fredagkvällen efter jobbet, helgen innan semester. Semesterbehovet känns i varje blodådra och vi gör det vi ska likt förprogrammerade ”veckan innan semester- robotar”.

norra uppland
I norra Uppland mot Gävle

På morgonen får Erik en squashboll där jag knögglat in ett meddelande i. Det var allt annat än enkelt så man kan säga att jag har födelsedagsansträngt mig. En ansträngd present som innehåller något så enkelt som ett sms, som kommer med ett presentkort till Naturkompaniet på födelsedagen.

Erik behöver kängor. Erik tycker det är mycket. Jag fick en cykel. Det är inte mycket.

dragongate
Detta märkliga Dragongate

Jag upptäcker en turistväg på väg mot Mackmyra, Jungfrukustvägen. En turistväg som har mycket att erbjuda. Jag har fortfarande inte sett havtornen men de finns nog inte nu ändå. Kanske blir det till hösten. Men jag får se Laxön och äta laxökakan på café Furiren. Jag köper en rund liten trasmattebit på Hantverkshuset till en krukväxt och den står nu under Fredskallan på golvet i vardagsrummet. Utanför Hantverkshuset finns fotokonst som står stadigt trots översköljt av regn och jag ögnar särskilt på Jesus på korset flygande i skyn, vad den nu heter.

Jesus på korset flygande i skyn, konst på Laxön. Kanske borde den heta Kristi himmelsfärd, förstås.

Café Furiren inspirar med sin inredning och jag blir inspirerad att fynda en tekanna second hand och stoppa blommor i. En sån där gammal i metall. Eller varför inte bara plantera blommor i ett par skor? Jag tror Erik snart inte får plats med alla mina loppisfynd, jag måste sluta så jag inte blir den där crazy old catlady ingen vill bli.

laxönkaka
Laxökaka eller laxönkaka
Om man söker användningsområde till kängorna när de har gjort sitt.
mackmyra whiskyby
Mackmyra whiskyby

Mackmyra

Vi alla gillar whisky men efter provning här inte alls samma sort. De andra gillar 1an och jag 4an. Erik säger att jag gillar rökig whisky så jag gör väl det även om jag är tveksam. Rökigt känns rökigt.

Man kan tro att jag är inredningsbloggare när jag hos Mackmyra finner en griffeltavlevägg och genast blir inspirerad att skapa en egen hemma att skriva middagar och kvällens drink på, när vi får besök eller bara till mig själv. Jag tycker det är fint med menyer, det måste jag säga. Det och att göra en tavelvägg med Eriks konst från när han gick i skolan. Min konst är om jag ska vara ärlig, inte så mycket att ha, men så känner man kanske alltid. Någon annans är alltid bättre.

INFO: Vår heldag på Mackmyra börjar kl 13 och avslutas någon gång efter 19. Vi betalar när vi anländer, 975 kr per person (ca) och då ingår en lättare lunch (med provning av Mackmyras Gin), guidad visning, whiskyprovning av 6 whiskysorter och en trerätters middag som final. Väl värt ett besök! Du hittar mer info och länk till bokning här. Jag ringde och gjorde bokningen och frågade vilka alternativ som fanns nu i särskilda pandemitider.

kreatör tonic mackmyra
Kreatör tonic.

Blir helt plötsligt sugen på att göra egen havremjöl i mina gamla mjölkflaskor från Vimmerby mjölkbar som jag har hemma. Jag köper whiskykorkar som jag tänker att jag kan ha till ändamålet, men som sen inte passar och nu ligger och väntar i lådan på nästa äventyr, som kanske aldrig kommer. Havremjölken väntar också på att bli gjord. Jag köper tonic. Mackmyra gör tonic! Visste du det? God är den också, särskilt med en massa is i. Jag som kör får dricka den på whiskybesöket men jag är inte så stor på starkspriten, blir lätt hängig av det så är glad i hemlighet att jag slipper för mycket hård alkohol. Det är tur att det inte är jag som är guide, jag hade fått ta en lur bakom whiskeyfaten mellan visningarna.

Vi vandrar genom Mackmyras höghöjds destilleri tillsammans med vår guide Dennis, en intressant skapelse där de använder höjden i processen, destilleriet alltså, inte Dennis. Restprodukter blir biogas och Mackmyra gör även handsprit nu under pandemin och var tvungen att starta ett nytt bolag för ändamålet. Det gick kanske inte så bra att sälja en medicinsk produkt med ett whiskybolag, men vad vet jag, jag har inte grävt något djupare i det. Mer intressant är att Mackmyra har ett pågående mål i Patent och marknadsöverdomstolen för sin reklam, som jag vill kalla romantiserande av alkohol och som Mackmyra säkert titulerar rättvis konkurrens eller nått sånt. Frågan om alkohol i reklam och särskilt i bild är intressant och jag har en ståndpunkt, men orkar inte brodera ut den nu. Jag är emot, kan vi väl säga men förstår konkurrensnackdelen det innebär för ett svenskt företag att husera på en marknad där man knappt får göra reklam för drycken en försöker sälja. Knepigt är förnamnet.

Vi avrundar promenaden med en tur till Mackmyras ena lager där man förvarar alla fat. Man kan köpa ett eget fat om 30 liter för cirka 30 tusen. Inte är det värt det för mej, nej, men det är 60% av hela Mackmyras produktion, tänka sig, så någon annan håller inte med mig.

Whiskytipspromenad.

Efteråt äter vi trerätters middag och pratar mer whisky. Det är ju trots allt därför vi är här. En glad födelsedag senare kör jag hem till Tierp med ett volvoskepp laddat med whiskyrund pojkvän med päron.

Katarina

Grundarna av Mackmyra whisky var här av en slump. Så jag slumpfotade dem.
Torv inte korv.
Whiskyprovning.
Snygg etikett. Frågade guiden vem som gör logor, konsten osv då den är mycket snygg varpå jag öppnade upp för hela målet i patent och marknadsöverdomstolen.
42 åringen, fortfarande 41.
Kan vara det godaste jag ätit i år, nästan.
Kung – Nisse.
Ladan med solpaneler.

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.