Resor
comments 8

Min bokfamilj

Jag kom till sidan 31. Där kom den första arbetsuppgiften från Bodil. Så snabbt, jag var inte beredd. Uppgiften handlar om att läsa, för läsa är nog lika viktigt som att skriva när du skriver, kanske viktigare. Läser du?

Om du läser, har du med mig fått en arbetsuppgift.

Arbetsuppgift: Läs Mina klassiker , sätt ihop din egen bokfamilj, du har din, jag min – det är principen, hur det skrivna hänger ihop, blodsbanden som förenar en tecknad serie med en klassiker, med en nyskriven bok, med dig själv.

anm. Bodils klassiker eller som hon kallar det, bokfamilj, är en lista med böcker var och en har som läsaren själv bara vet vilka de är och förstår sambandet dem emellan. Bodil listar sina klassiker på s.263 i boken Så gör jag, boken om Bodils skrivande.

Om katten själv får välja

Min bokfamilj är nog inte lika stor som Bodils bokfamilj, som är tre sidor lång. Samma smak har vi ibland och ibland inte, hon och jag, t ex finns Proust och Dostojevskij hos Bodil medan jag, jag tror inte jag skulle läsa Fjodor för allt i världen och herr Proust låter minst sagt långrandig. Tjechov och Aspenström ät och andra sidan är med på Bodils lista och de får även om inte samma verk, vara med på min. Jag tycker Astrid saknas. Astrid måste alltid vara med i alla sammanhang.

Jag tycker om många böcker, men jag skyr som pesten ”Tre steg till”, ”Hur man gör en” eller ”Bli ditt bästa jag” böcker. Det är inte böcker för mig. Böcker är för mig litterära skildringar med fokus på språk och ton och behöver vara vackra och flyta. Undantaget som bekräftar regeln är guideböcker och böcker om att skriva men även här behöver författaren veta hut. Bodil vet hut och hur man skriver en instruktionsbok så att även jag, Whiskas, kan läsa den. Det är bara Bodil och andra författare som får skriva dessa böcker för vad det andra är vet jag inte, något amerikaniserat som kommer ut i pappersform. I min bokfamilj hittar du inte dessa böcker. Jag har med tiden kommit att älska böcker om att skriva och önskar att Astrid skrivit en sådan hon också, då skulle det vara den första jag läste.

Det är mycket du inte hittar hos mig, men du hittar däremot hästar, kärlek och ungdomsskildringar. Böcker om att skriva, dikter och äventyr finns också här. Även smärta och mystik leker med sin närvaro.

Min bokfamilj

Anton Tjechov Damen med Hunden

Bodil själv – Det här är hjärtat och Loggböckerna. Allt.

Werner Aspenström – Snölegend

Astrid Lindgren – Ronja Rövardotter, Pippi Långstrump, Rasmus på Luffen och Krigsdagböckerna. Allt.

Patrick Modiano – Lilla Smycket

Theodor Kallifatides – Ännu ett liv

Karolina Ramqvist – Det är natten

Sara Stridsberg – Darling River

Linnea Axelsson – Aednan

Kristian Gidlund – I kroppen min

Jane Austen – Stolthet och fördom

Anna Sewell Black Beauty

Jag började ett litet skrivprojekt häromdagen. Vi får se vad det blir av det. Du kan läsa mer om det här och gör som jag och Bodil, du också.

Koppen med morgonkaffe börjar redan ta slut för dagen. Erik har precis påbörjat sin. Äventyrskläderna är framme. Snart packar jag och Erik oss in i tunnelbanan och sedan båt, för liten näräventyr i Stockholms skärgård. Mot Ängsö nationalpark!

Ha en fin och Paolo-fri söndag.

Katarina

Det bästa som finns i livet är hörn.

8 Comments

 1. Dostoevskis Brott och Straff var en favorit då jag var yngre, men sedan gillar jag ju deckare, thrillers och allt däremellan. När jag var yngre och vi åkte till landet brukade jag alltid låna böckerna om Roland Hassel av Olov Svedelid på biblioteket där. Häromveckan plockade jag ut August Strindbergs Hemsöborna från bokhyllan, en bok jag lyckades hitta på en bokaffär i Madison, den och Den Svenska Lyriken – Gustaf Frödings Dikter tryckt 1945. Annars har jag gått och snöat in mig på Håkan Nessers romaner.

  • Katarina says

   Ja jag är inte en deckarperson. Usch för deckare. Lite kul ändå exakt vad som fanns, Hemsöborna. ?

 2. Sara Stridsberg skulle nog vara med i min ”familj” också, med Beckomberga: Ode till min familj. Och sedan, tevklöst, Sofi Oksanen.

  • Katarina says

   Ja, Beckomberga känns som att jag skulle gilla också, det jag har läst om den. Jag har Kärlekens Antarktis i min hylla, men kommer mig inte för att läsa den, den känns svår. Jag tror jag kommer gilla den, men ibland är mörkret för stort och det är svårt att ta sig för att börja. Jag har faktiskt inte läst något av Sofi Oksanen eller känner ens till. Har du tips?

   • Utrensning, av Sofi Oksanen är fantastisk. Även Stalins kossor är väldigt bra. Fantastiskt berättare tycker jag, fint språk. Sedan är det ju en smaksak förstås. Men prova, du kanske skulle gilla hennes böcker!

    • Katarina says

     Stalins kossor var ju framför allt ett underhållande namn på en bok. Man blir ju nyfiken direkt!

 3. Åh, så kul att få se din bokfamilj och få tips. blir mkt sugen på att sammanställa min egen!

  • Katarina says

   Gört. Mitt mål är att det ska vara enkelt att följa så att man kan göra uppgifterna själv också. Mycket roligare om någon annan också hakar på. Hos Miriam var det flera som hakade och klickade hem boken, men det fina med Bodils är att man om man vill kan låna den i e-boksexemplar på Stockholm Stadsbibiliotek. Den är ju enkelt att läsa och inte långrandig heller så mycket bra utifrån syftet att man kan ta lite när man har tid över och känner inspirationen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.