Resor
comments 15

5 norrländska kyrkor i skiftande snöskrud

Det är spännande hur olika en och samma årstid kan se ut. Hur olika snö och ett landskap i vinterskrud kan se ut. Tusen nyanser av vitt och blått skimrar tillsammans och skapar detta alldeles vita landskap. Så svårt att ta ögonen ifrån. Fem gånger har jag besökt norrlandet under vinter, från januari förra året till januari i år. Många kyrkor har passerat framför mina ögon. Här är fem av dem.

karesuando kyrka

5 norrländska kyrkor i skiftande snöskrud

För den som inte vet så kommer jag från nordöstra Småland, ganska nära det i folkmun kallade bibelbältet. Här är tätheten mellan kyrkor sällan ett problem. Varenda liten by har minst en stor vit kyrka. Jag trodde nog som liten att alla svenska kyrkor såg ut så, vita stora sockerbitar med ett enda ändamål, skolavslutning. Även om jag inte är särskilt religiös av mig har jag ändå spenderat mycket tid i de där byggnaderna. Som lite äldre har jag kommit att bli fascinerad av byggnaderna själva och det här inlägget, om fem kyrkor i norr, har legat och lurat i kalendern och växt till sig allt eftersom jag sett fler kyrkor längs min väg.

Karesuando kyrka

Sveriges nordligaste kyrka, strax brevid Muonioälven i Karesuando. Byggd 1905, av timmer och med sten i botten, av arkitekt Gustaf Lindgren. Den tidigare kyrkan revs på grund att den var så sliten, men i den predikade Lars Levi Laestadius tidigt – till mitten av 1800-talet.

karesuando kyrka

Jukkasjärvi

Norrlands äldsta kyrka från början av 1600-talet med en känd altartavla från Bror Hjort (som också gjort en altarskulptur till Karesuando kyrka), en gåva från LKAB vid kyrkans 350-års jubileum. När man renoverade kyrkan tidigt 1907 hittade man en mumifierad flicka med 1700-tals klänning, högklackad och en fjäder under golvet och vid en närmare titt 1947 ytterligare ett 80 tal gravar från präster, samer och andra män och kvinnor.

jukkasjärvi kyrka jukkasjärvi kyrka jukkasjärvi kyrka

Kiruna

Byggd mellan 1909-1912 av arkitekten Gustaf Wickman är Kiruna kyrka inspirerad av de norska stavkyrkorna. Det sägs att Hjalmar Lundbom, LKABs disponent, ska ha sagt till Wickman ”du ska rita en kyrka som är som en lappkåta”. Och visst är den lik en? Vackert besmyckad med guldgubbar på sidorna är kyrkan, en av Sveriges största träbyggnader, belägen centralt i den lilla kyrkoskogen i Kiruna.

kiruna kyrka kiruna kyrka

Iskyrkan

En av de få svenska kyrkor som tar betalt för ett besök. Men vad är väl några hundralappar om en verkligen vill se ett stycke svensk iskonst? (Kanske) den yngsta av alla kyrkor i norrlandet och definitivt bland de vackrare inifrån. Här är hälften av brudparen från andra länder.

ishotellet ishotellet kyrka

Umeå

Från lappkåta till en kyrka i nygotisk stil. Nuvarande kyrka invigdes 1894 på advent. Det finns reseskildringar som beskriver kyrkan innan som ”den aldra fulaste stadskyrka man kan göra sig begrepp om”, något som kanske påverkar att den faktiskt brändes ner? (”Ett hemskt men grant skådespel”, enligt kyrkoherden). Vad vet jag, men att beskriva den nuvarande kyrkan som ful, känns långt ifrån sant även om en inte gillar gotisk stil. Jag finner den själv vacker, om än inte så svensk och skulle om jag får välja, skulle jag placera Karesuando kyrka på min bakgård.

Vad tycker du om alla svenska kyrkor? Har du någon favorit i norr eller söder?

Katarina

umeå kyrka

15 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.