Resor
comments 4

Brusande hav och strålande sol vid Vik på Island

Vik på Island

Sanden är magisk svart och solen skapar ett soldis som svävar ut över det brusande havet. Vi kliver ur bilen och går den korta promenadsträckan ner till havet. Familjer vandrar längs promenaden och njuter av solen precis som vi.

vikVik på Island

Efter regn kommer solsken och redan samma eftermiddag när vi kör vidare från Jökullsarlon mot Vik kommer solen och Island formligen badar i solsken.

Efter regn kommer solsken

Vi stannar en stund i Vik och promenerar vid strandpromenaden.

vik-3 Vik på Island

Vik på Island

De flesta som reser till Island passerar Vik i Myrdal, eftersom det ligger längs dess kända ”ringroad”. Med blygsamma knappa 300 invånare kan man undra varför någon ens minns denna lilla by och om det inte vore för smäktande vyer, en världsberömd strand och en vit kyrka på en kulle kanske heller ingen skulle det?

På Viks strand står dess kända klippformationer, Reynisfjall, som vittnar och varnar om ett stormigt hav som tagit många sjömäns liv. Något mindre dramatisk kommer även Lunnefågeln (Puffin) hit under häckningssäsongen.

När vi passerar är det varken några Puffins eller sjömän här men desto fler soldyrkande sensommarturister.

vik-5 vik-6Vik på Island

Viks vackra kyrka ligger högt uppe på en kulle och sägs vara den byggnad i byn som skulle överleva om vulkanen Katla fick ett nytt utbrott. Detta har däremot inte hänt sedan 1918 även om det föll en stor mängd vulkanisk aska på Vik under de senaste vulkanutbrotten Island hade. För att inte glömma bort har befolkningen periodiska övningar där man rusar till kyrkan. Kyrkan tros vara den plats där man kan komma undan den stora mängd smältvatten man tror skulle forsa över byn vid ett nytt utbrott.

vik-9 vik-10 vik-11vik-13

Fantasiresor gör en instagram story, kanske om den vackra kyrkan.

vik-14

Viks berömda klippformationer med ett brusande hav som ackompanjemang.

vik-15 vik-16

Vi stannar en lång stund på strandpromenden och njuter av solen, kyrkan och diset innan vi åker vidare mot Hotell Ranga, vårt ställe för natten.

Katarina

vik-18 vik-19 Vik Island vik-21 vik-22 vik-23 vik-24

Resan, som går att följa i sociala medier under namnet #NordicRoadtrip, gjordes i samarbete med Guide to Iceland. 

Text, bild och åsikt är som vanligt mina egna.

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.